Έχοντας κατακτήσει το Champions League με την Ίντερ μόλις το 2010 και έχοντας φτάσει στον τελικό του Μουντιάλ της ίδιας χρονιάς με την εθνική Ολλανδίας, θα περίμενε κανείς ότι τα καλύτερα έρχονται για τον Γουέσλι Σνάιντερ. Κι όμως, ο Ολλανδός μέσος, μόλις στα 28 του χρόνια αποφάσισε να πάει στην Γαλατάσαράι. Θα είναι η αρχή της αναγέννησής του ή είναι μια απόφαση που βάζει τέλος στις φιλοδοξίες του;

Άγιαξ

Από το 2002 μέχρι το 2007 ο Σνάιντερ υπήρξε αναντικατάστατο μέλος της ομάδας του Άμστερνταμ, προλαβαίνοντας μέσα σε αυτά τα χρόνια να κερδίσει ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα και 3 φορές το Super Cup Ολλανδίας.

Ρεάλ Μαδρίτης

Το 2007 η Ρεάλ Μαδρίτης δεν δίστασε να εκταμιεύσει 27 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου έμεινε δύο σεζόν κερδίζοντας ένα πρωτάθλημα, αλλά ποτέ δεν υπήρξε βασικός και αναντικατάστατος.

Ίντερ

Μετά από δύο όχι και τόσο καλές σεζόν στην Μαδρίτη, λογικό ήταν η τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να πέσει. Έτσι, η Ίντερ τον έκανε δικό της με «μόλις» 15 εκατομμύρια ευρώ, το 2009.

Στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα του Μιλάνου, κατέκτησε το Treble υπό τις οδηγίες του μεγάλου Ζοζέ Μουρίνο! Champions League, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ιταλίας προστέθηκαν στο παλμαρέ του Σνάιντερ, ενώ την ίδια χρονιά έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ με την Ολλανδία, για να γνωρίσει την ήττα από την Ισπανία στην παράταση (0-1). Ένα Κύπελλο, ένα Super Cup Ιταλίας και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ολοκλήρωσαν την πορεία του μικρόσωμου Ολλανδού στο Μιλάνο.

Η απόφαση που δίχασε το ποδοσφαιρικό κοινό (Γενάρης 2013)

Για άγνωστο μέχρι και σήμερα λόγο (φήμες λένε ότι δεν δεχόταν μείωση αποδοχών), ο Γουέσλι Σνάιντερ του Treble, και της πολύ καλής δεύτερης σεζόν στην Ίντερ, την φετινή αγωνιστική περίοδο παραγκωνίστηκε από την αγωνιστική δράση κάνοντας λιγότερες από 10 επίσημες συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με την φανέλα των «νερατζούρι» φέτος.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, με την Λίβερπουλ να εκδηλώνει επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Παρόλα αυτά, ο ίδιος επέλεξε ως επόμενο σταθμό της καριέρας του το πρωτάθλημα Τουρκίας και την Γαλατάσαράι! Η τιμή πώλησής του, μόνο 7,5 εκατομμύρια ευρώ (από τα 27 της Ρεάλ Μαδρίτης).

Η απόφαση του αυτή ξάφνιασε πολλούς και δίχασε ακόμα περισσότερους. Γιατί ένας παίκτης μόλις 28 χρονών πήρε την απόφαση να πάει στην Τουρκία και όχι σε ένα από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης; Σίγουρα δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι, καθώς τα 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που θα εισπράττει στην Γαλατά, θα μπορούσε να τα πάρει σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα επέλεγε.

Κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει, χωρίς να τον κατηγορήσει κανείς, ότι η Γαλατάσαράι είναι αυτή τη στιγμή το ταβάνι του Σνάιντερ. Ο Ολλανδός περίμενε μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή, κάποια καλύτερη πρόταση, αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ. Πιθανότατα λόγω των συχνών τραυματισμών του τα τελευταία χρόνια.

Το 2010 ήταν σαφώς η καλύτερη χρονιά της καριέρας του, αλλά παρόλα αυτά δεν κατάφερε να πάρει τη Χρυσή Μπάλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στα 28 του χρόνια, με αυτή του την απόφαση έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ξανά το Champions League και την κορυφαία προσωπική διάκριση για κάθε ποδοσφαιριστή (τουλάχιστον προς το παρόν).

Είναι όλα όσο άσχημα παρουσιάζονται από τον διεθνή Τύπο;

Προφανώς και όχι. Όπως κάθε απόφαση στη ζωή, έτσι και αυτή του Σνάιντερ, έχει και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία για το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Τα χρήματα που θα παίρνει (5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) δεν είναι «εξωφρενικά» αλλά είναι πολύ καλά για τα τωρινά δεδομένα.

Κάποιος που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, θεωρεί ότι η Γαλατάσαράι είναι μία αδιάφορη και τυπική τούρκικη ομάδα. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Μετά από 18 αγώνες, βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος και με την προσθήκη του Σνάιντερ ανεβαίνει επίπεδο, ακόμα και αν ο Ολλανδός δεν πιάσει ποτέ το 100% των δυνατοτήτων του.

Εκτός αυτού είναι μία ομάδα που συνεχίζει στους 16 του Champions League. Ο Σνάιντερ έχει το δικαίωμα συμμετοχής, από τη στιγμή που η Ίντερ αγωνίζεται στο Europa League. Επίσης, η Σάλκε δεν είναι κανένα «μεγαθήριο» και η πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Τέλος, το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι ο Σνάιντερ θα μπορέσει να ξαναβρεί την χαμένη του αυτοπεποίθηση, παίζοντας συνέχεια. Σίγουρα, μπορεί να γίνει ο ηγέτης της ομάδας και να χτιστεί γύρω του η Γαλατά των επόμενων ετών η οποία θα πρωταγωνιστεί ξανά. Οι οπαδοί τον αποθεώνουν πριν καν πατήσει το χορτάρι για πρώτη φορά και αυτό μόνο καλό μπορεί να του κάνει.

Ήδη, το ταλέντο δεν λείπει από την ομάδα της Πόλης. Φερνάντο Μουσλέρα, Τόμας Ουιφαλούσι, Εμάνουελ Εμπουε, Μπουράκ Γιλμάζ, Μίλαν Μπάρος, Φελίπε Μέλο, Γιόαν Ελμάντερ, Χαμίτ Άλτιντοπ και Αλμπερτ Ριέρα είναι τουλάχιστον αξιόλογες μονάδες.

Το μόνο που μένει να δούμε είναι, αν θα δικαιωθούν οι επικριτές του, που τον βλέπουν να αποσύρεται από το υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο ή αν ο Σνάιντερ επιστρέψει καλύτερος στο μέλλον, σε εξίσου μεγάλη ομάδα με την Ίντερ, αν όχι και μεγαλύτερη…

ΥΓ. Αν έπρεπε να ποντάρω θα πόνταρα στην επιστροφή του Σνάιντερ στην ποδοσφαιρική ελίτ, αρκεί να είναι υγιής και μακριά από τραυματισμούς.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts