Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας εναποθέτει τις ελπίδες της για τόνωση του ενδιαφέροντος του κόσμου προς το άθλημα στην αναβίωση της… νεότερης-αρχαιότερης ομάδας!

Οι Γουέστερν Σίδνεϊ Γουόντερερς αποτελούν το τελευταίο μέλος στην πρώτη κατηγορία της Αυστραλίας, εμπνευσμένοι από το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς στη χώρα και με άξονα τα «θέλω» των οπαδών!

Η αίσθηση της ιστορίας είναι πάντα σχετική και στην Αυστραλία, υπάρχει η τάση της… λατρείας σε ό,τι έχει ρίζες σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, η αναμέτρηση της Εθνικής Αυστραλίας στο ράγκμπι με την Ουαλία στο γήπεδο του Σίδνεϊ, το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί από το 1998, αντιμετωπίστηκε με θαυμασμό από την πλειοψηφία του κόσμου και των Μέσων οι οποίοι θεώρησαν ιστορική την περίσταση και έκαναν λόγο για επιστροφή της Εθνικής στις ρίζες, αφού το γήπεδο άνοιξε τις πύλες του το 1988. Ας μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για έναν λαό, ο οποίος έγινε επίσημα έθνος το 1901, όταν και ενώθηκαν όλες οι αποικίες.

Στην ίδια λογική, άξονα για την δημιουργία των Γουέστερν Σίδνεϊ Γουόντερερς αποτέλεσε το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς, στην τότε αποικία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ήταν στις 3 Αυγούστου του 1880, όταν η Βασιλική Σχολή της Παραμάτα και μία ομάδα με την ονομασία Γουόντερερς, κλότσησαν μπάλα στη νέα Ήπειρο. Εξ’ ού και το όνομα Γουόντερερς στην νέα ομάδα! Το σήμα της είναι φτιαγμένο… παραδοσιακά, χωρίς τις προσταγές του μάρκετινγκ και την υπερεπεξεργασία. Κλασική και η εμφάνιση της ομάδας. Μαύρη και κόκκινη φανέλα, άσπρο σορτσάκι.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί αίσθηση, είναι η προεργασία που έκανε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε επίπεδο οπαδών και προτίμησης, καθώς και η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε, αφού η απόφαση για τη δημιουργία του συλλόγου λήφθηκε μόλις τον Απρίλιο. Αφουγκράστηκε τις προτιμήσεις τους για την ομάδα, την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τον τρόπο που βλέπουν το ποδόσφαιρο. Μιλάμε άλλωστε για το Δυτικό Σίντνεϊ, στο οποίο ζουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι.

Το 1/3 του πληθυσμού αποτελείται από μειονότητες και το αποτέλεσμα είναι ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό διαφορετικών ανθρώπων. Κάποιοι εξ’ αυτών, θα αποτελέσουν και την οπαδική βάση των Γουόντερερς! Το ποδόσφαιρο δεν είναι και τόσο σημαντικό για τους Αυστραλούς, όσο, ας πούμε το ράγκμπι, αλλά στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει και τόσες ιδιαιτερότητες, υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για να αγαπηθεί. Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας παρακολούθησαν συνέδρια και φόρουμ, καθώς και διαδικτυακές συζητήσεις μεταξύ οπαδών, πρώην ποδοσφαιριστών και άλλων ανθρώπων του ποδοσφαίρου για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η νέα ομάδα.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ στην Παραμάτα, ο τότε πρόεδρος της Α League και νυν εκτελεστικός διευθυντής της Γουέστερν Σίδνεϊ, Λίαν Γκόρμαν, τόνισε: «Καταλαβαίνω την αίσθηση της ανυπομονησίας και της προσμονής αυτής της ποδοσφαιρικής κοινότητας. Περίμεναν πάρα πολύ καιρό για τη δική τους, ενωμένη ποδοσφαιρική ομάδα. Προκαλεί ενθουσιασμό το να έχουν τη δική τους λέξη στον πυρήνα των αξιών του συλλόγου. Πάθος, σεβασμός, συμμετοχικότητα – όλες αυτές οι λέξεις μου δίνουν πίστη ότι θα χτίσουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο εδώ».

Ο υπεύθυνος Social Media της Ομοσπονδίας (έχουν καταλάβει την σημασία που έχουν στη σύγχρονη επικοινωνία) μίλησε για τον ρόλο που έπαιξε η «παρακολούθηση» των διαδικτυακών συζητήσεων των οπαδών και οι ερωτήσεις που τους έγιναν. «Κάναμε συνεχώς ερωτήσεις στους οπαδούς στα Social Media. Έχουμε ένα σωρό απαντήσεις, τις οποίες ταξινομήσαμε και παρουσιάσαμε στη διοίκηση, παίρνοντας έτσι την αίσθηση για το τι θέλει το Σίντνεϊ. Προφανώς υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να λάβουμε επιχειρηματικές αποφάσεις, αλλά θέλουμε να δώσουμε στους οπαδούς όσο το δυνατόν περισσότερη βάση». Αυτό που έχουν καταφέρει να περάσουν στον κόσμο είναι την αίσθηση του «παλιού και παραδοσιακού», την σύνδεση με την εποχή των αποικιών.

Φυσικά αυτό δεν αρκεί. Στην περιοχή υπάρχουν τέσσερις ομάδες ράγκμπι, ενώ υφίσταται και η Sydney FC, από την οποία πρέπει να «αντλήσουν» κοινό. Το στοίχημα είναι η δημιουργία νέων οπαδών και για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι αντίστοιχο και το θέαμα εντός αγωνιστικού χώρου. Γιατί καλά τα επικοινωνιακά τρικ και το άνοιγμα στον κόσμο, αλλά το θέμα είναι τι γίνεται και στις τέσσερις γραμμές! Η A League πάντως δεν αντέχει μια ακόμα αποτυχία. Ο μέσος όρος των εισιτηρίων έχει πέσει στις 10.000 από τις 14.000 που ήταν το 2008 και η Ομοσπονδία ποντάρει πολλά στη νέα ομάδα για να ανέβουν ξανά τα νούμερα. Οι αποδείξεις στο γήπεδο!

Αναδημοσίευση από: www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]