Μια μεγάλη πατέντα (ελληνική βέβαια) κρατούσε ζωντανές τις περισσότερες ομάδες του ελληνικού αθλητισμού και κυρίως του ποδοσφαίρου. Πατέντα, δικλείδα, όπως και να `χει, εναλλακτική λύση προκειμένου οι ομάδες να εκμεταλλεύονται εμπορικά το σήμα τους, που εκ προοιμίου αλλά και δια νόμου ανήκει στα Ερασιτεχνικά σωματεία.

Η ίδρυση θυγατρικών εταιριών τύπου «offshore», προκειμένου να διαχειρίζονται την εμπορική εκμετάλλευση των σωματείων, χωρίς όμως να συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με τις ΠΑΕ, είναι το σύνηθες φαινόμενο. Η «Θρύλος Α.Ε.», η «Καραϊσκάκης Α.Ε.», η «Τριφύλλι Α.Ε.», η «Δικέφαλος Α.Ε.», η «Empire 1924 A.E.» κ.ο.κ. αντικαθιστούν τις Ερασιτεχνικές – που προηγουμένως έχουν εκχωρήσει το σήμα τους στις ΠΑΕ – σε όλες εκείνες τις δραστηριότητες που αποφέρουν κέρδος. Κι αυτό γιατί μια Ερασιτεχνική ομάδα, απαγορεύεται να λειτουργεί ως κερδοσκοπικό σωματείο.

Μια «αιώνια» ανοιχτή πληγή…
Όσο για τις ποινικές και αστικές ευθύνες; Αυτές βαραίνουν καθαρά τις εκάστοτε διοικήσεις που αποτελούνται από φυσικά πρόσωπα. Με αφορμή την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του τέως προέδρου και δ/ντα συμβούλου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Σταύρου Αδαμίδη (στον οποίο επιβλήθηκε και 7μηνη ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή), το Κράτος βγαίνει στη γύρα για τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ που αφορούν καταπτώσεις ρυθμίσεων σε οφειλές προς το ΙΚΑ και την Εφορία και βέβαια δεν μπορούν να βαρύνουν την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ.

Όχι βέβαια πως αν συνέβαινε αυτό τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, καθώς είναι γνωστό πως στα Σπάτα έχουν εξαφανιστεί ακόμα και τα… χαρτομάντιλα για το κλάμα. Όπως και να χει πάντως, με αυτόν τον τρόπο τα αθλητικά σωματεία παραμένουν μια «αιώνια» ανοιχτή πληγή στα οικονομικά του Κράτους, που υπό αυτό το καθεστώς δύσκολα θα κλείσει ποτέ.

Η ίδρυση της Empire
Στην περίπτωση της ΑΕΚ πάντως, ο Ντέμης Νικολαΐδης και η διοίκηση της ΠΑΕ από το 2004 μέχρι και το 2008, ίδρυσαν την «Empire 1924 Α.Ε.» προκειμένου να εκμεταλλεύεται εμπορικά το σήμα με τον Δικέφαλο Αετό, τις μπουτίκ σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και την καφετέρια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κι όλα αυτά βέβαια, χωρίς να υπάρχει άμεση συνάρτηση με την ΠΑΕ. Κι αυτό γιατί διοίκηση άσκησαν τα φυσικά πρόσωπα της εταιρίας και όχι η ίδια η εταιρία, ως νομικό πρόσωπο. Κάτι που έδωσε, για παράδειγμα, στο σωματείο τη δυνατότητα να «παίξει» το χαρτί της πτώχευσης (ή μάλλον να μπλοφάρει με το εν λόγω χαρτί) όταν ήρθε αντιμέτωπο με τα 7 εκ. ευρώ που όφειλε η Empire από το 2009 και έπειτα.

Ο Αδαμίδης δείχνει τον… δρόμο;
Για να φτάσουμε στο 2010 όταν και ανέλαβε τη διοίκηση της θυγατρικής (όσο και της ΠΑΕ βέβαια) εταιρίας, ο Σταύρος Αδαμίδης. Ο τελευταίος άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την Puma, που εκτός από τον βασικό χορηγό στο κομμάτι της ένδυσης της ομάδας, αποτέλεσε και τον βασικό πιστωτή της Empire Α.Ε. παραλείποντας όμως κάτι σημαντικό. Την Εφορία και το ΙΚΑ, με το ανεξόφλητο ποσό να φτάνει κοντά στα 550.000 ευρώ!

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κατάφερε βέβαια να ρίξει το κόστος λειτουργίας τόσο της ΑΕΚ, όσο και της Empire, ενώ τα βρήκε και με την Puma για ένα ποσό κοντά στα 3 εκ. ευρώ. Δεν ήταν όμως αρκετά για να λύσουν τα προβλήματα της Ένωσης. Ούτε όμως και τα δικά του. Κι αυτό γιατί μπορεί να παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της ΠΑΕ, δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο όμως και με την Empire, αφού ο διάδοχός του στην ποδοσφαιρική ΑΕ, Ανδρέας Δημητρέλος, δεν έπραξε το ίδιο και στα εμπορικά τμήματα!

Καταδίκη… ερήμην
Αποτέλεσμα; Βάσει του νόμου 3842/10 περί αστικής και νομικής ευθύνης των φυσικών προσώπων των ΑΕ, ο Αδαμίδης αλλά και τα πρώην μέλη της διοίκησης, Κωνσταντίνος Καπετανάκης και Δημήτρης Καψής, έχουν εκτεθεί απέναντι στο Κράτος και για τον λόγο αυτόν άλλωστε, καταδικάστηκαν ερήμην από το Πρωτοδικείο Αθηνών, την προηγούμενη Δευτέρα, σε επτάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή (αρ. απόφασης 49435), καθώς και 3 εκ. ευρώ (μαζί με το πρόστιμο), άμεσα καταβλητέα! Η πλευρά Αδαμίδη κατέθεσε έφεση βέβαια, αλλά βρίσκεται ήδη και σε αναζήτηση ρευστού, προκειμένου να γλιτώσει την… παρέα στον Άκη Τσοχατζόπουλο…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]