Πρωταθλητισμός σημαίνει ανταγωνισμός και ανταγωνισμός σημαίνει Premier League. Η φετινή σεζόν του αγγλικού πρωταθλήματος εξελίσσεται ιδανικά για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, οι οποίοι έχουν την τύχη να παρακολουθούν ένα πρωτάθλημα που το διεκδικούν τέσσερις ομάδες, ενώ άλλες τέσσερις θα παλέψουν για να πραγματοποιήσουν την έκπληξη. Ποιά από αυτές ωστόσο θα αντέξει μέχρι το τέλος;

Arsenal

Γιατί να το πάρει;
Γιατί έχει επιδείξει την μεγαλύτερη σταθερότητα σε αυτές τις πρώτες 20 αγωνιστικές, στοιχείο μάλιστα, που της κόστισε όλα τα προηγούμενα έτη, όπου μπορεί να είχε ομάδα ικανή να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά δεν είχε τα αποτελέσματα που έπρεπε. Η φετινή Arsenal μοιάζει να πατάει περισσότερο στην γη, χωρίς ωστόσο να έχει χάσει την ταυτότητά της. Αυτό μεταφράζεται σε νίκες ακόμα και όταν δεν βρίσκεται στην καλύτερη μέρα της και «διπλά» στις μικρές έδρες, που ως γνωστόν δίνουν κούπα.

Γιατί να το χάσει;
Γιατί παρά το γεγονός πως βρίσκεται από την έναρξη του πρωταθλήματος σχεδόν ανελλιπώς στην κορυφή, δεν έχει αποδείξει ότι είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Premier. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή η ομάδα που βρίσκεται στην 1η θέση ονομάζεται Arsenal και όχι Manchester United, δηλαδή δεν διαθέτει την νοοτροπία νικητή, που σίγουρα έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό ορισμένοι από τους αντιπάλους της.

 

arsenal

Manchester City

Γιατί να το πάρει;
Γιατί έχει το καλύτερο ρόστερ. Αυτό αποτυπώνεται και από τα στατιστικά του βαθμολογικού πίνακα της Premier League. Οι «πολίτες» διαθέτουν μακράν την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 57 τέρματα (ακολουθεί η Liverpool με 46), ενώ και στην άμυνα δεν τα πηγαίνουν τόσο άσχημα (πλέον…), έχοντας την 4η καλύτερη αμυντική γραμμή με 23 γκολ παθητικό. Ο Manuel Pellegrini είναι καλύτερος του Roberto Mancini, με τον οποίο η City κατέκτησε το πρωτάθλημα της σεζόν 2011/12, και το ρόστερ που έχει στην διάθεσή του είναι αξιοζήλευτο, οπότε γιατί όχι και φέτος;

Γιατί να το χάσει;
Η Manchester City μπορεί να διαθέτει το καλύτερο ρόστερ στην Premier League, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Εάν επιλέξει μάλιστα να ασχοληθεί σοβαρά με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις τότε δεν είναι βέβαιο ότι οι παίκτες της θα κατορθώσουν να ανταποκριθούν (πνευματικά κυρίως) και στις δύο πολύ ανταγωνιστικές διοργανώσεις.

man_city(1)

Chelsea

Γιατί να το πάρει;
Jose Mourinho. Ο ένας και μοναδικός πραγματικός λόγος για να σηκώσει την κούπα η φετινή Chelsea. Ο Πορτογάλος τεχνικός, που είτε θα τον λατρεύεις είτε θα τον μισείς, επέστρεψε στην πολυαγαπημένη του Chelsea για να την φέρει και πάλι στην κορυφή. Προς το παρόν δεν τα πηγαίνει και άσχημα, χωρίς ωστόσο να έχει εντυπωσιάσει κιόλας. Βέβαια δεν λέγεται και τυχαία Special One…

Γιατί να το χάσει;
Γιατί δεν πείθει ότι μπορεί να πάρει όσα παιχνίδια χρειάζεται μέχρι το τέλος. Στα μεγάλα ματς είναι αήττητη (εντός έδρας νίκες με 2-1 επί Liverpool και Manchester City και εκτός έδρας 0-0 με Arsenal και Manchester United), ωστόσο με τις εξίσου δυνατές Everton και Newcastle μετράει από δύο ήττες, ενώ εκτός προγράμματος μπορεί να θεωρηθούν και η ήττα στην έδρα της Stoke όσο και η εντός έδρας ισοπαλία με την West Bromwich Albion.

 

chelsea(1)

 Everton

Γιατί να το πάρει;
Γιατί διαθέτει έναν από τους καλύτερους τεχνικούς του πρωταθλήματος. O Roberto Martinez πραγματοποιεί εξαιρετική δουλειά στα «ζαχαρωτά» και η μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία της Everton θα πρέπει να πιστώνεται κυρίως στον ίδιο. Ο Καταλανός προπονητής έχει αφήσει ήδη τα διαπιστευτήριά του στις Swansea και Wigan, τις οποίες προπονούσε την πενταετία 2007-2013 και φέτος στην Everton αποδεικνύει πως είναι για μεγάλα πράγματα.

Γιατί να το χάσει;
Γιατί δεν θα αντέξει μέχρι το τέλος απέναντι στους μεγάλους. Καλά τα όνειρα και οι φιλοδοξίες, ωστόσο υπάρχουν ομάδες πιο ολοκληρωμένες από την Everton του Roberto Martinez. Αν καταφέρει να διεκδικεί τον τίτλο της Premier League μέχρι το τέλος της θα μπορούμε να μιλάμε για ένα μικρό θαύμα. Πιο εφικτός στόχος, αν και εξίσου δύσκολος με την κατάκτηση της πρώτης θέσης, είναι η πρόκριση στο Champions League της επόμενης περιόδου, μέσω του πλασαρίσματος στην πρώτη τετράδα της φετινής Premier League.

 

everton

 Liverpool

Γιατί να το πάρει;
Γιατί φαίνεται να το πιστεύει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Λίγο η απουσία ευρωπαϊκών διοργανώσεων, που πάντα σε αποσυντονίζουν, λίγο η απίστευτη φόρμα στην οποία βρίσκεται το βαρύ πυροβολικό του συλλόγου, Luis Suarez, λίγο η δουλειά του Brendan Rodgers που βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο, η φετινή Liverpool δείχνει ικανή να διεκδικήσει μέχρι τέλους την φετινή κούπα και γιατί όχι; Να την κατακτήσει!

Γιατί να το χάσει;
Γιατί δεν είναι ακόμα έτοιμη. Όχι ψυχολογικά προφανώς, αλλά σαν ομάδα. Η φετινή Liverpool διαθέτει ένα δυνατό σύνολο, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεπεράσει τις καλύτερές της, όπως ίσως είναι η Manchester City και η Chelsea. Από τις ομάδες αυτές γνώρισε δύο συνεχόμενες ήττες με 2-1, αποτελέσματα που της έκοψαν λίγο τη φόρα (και την θέα) προς την κορυφή.

liverpool

 Manchester United

Γιατί να το πάρει;
Γιατί παραμένει η περυσινή πρωταθλήτρια, μία ομάδα που δεν δέχεται (δεχόταν;) εύκολα την ήττα, που τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία έχει κερδίσει με το σπαθί της τον χαρακτηρισμό “winner”. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» μπορεί φέτος, με τον David Moyes αντί του Sir Alex Ferguson στον πάγκο τους, να πραγματοποίησαν ένα πολύ κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα και να βρίσκονται ήδη 11 βαθμούς μακριά από την κορυφή, ωστόσο αν μπορεί μία ομάδα να επιστρέψει από εκεί, αυτή σίγουρα είναι η Manchester United και καμία άλλη…

Γιατί να το χάσει;
Γιατί μπορεί να λέγεσαι Manchester United και οι ανατροπές να κυλάνε στο αίμα σου, αλλά την φετινή Premier διεκδικούν με αξιώσεις πολλές ομάδες. Το έργο σου είναι ακόμα δυσκολότερο, αν αναλογιστεί κανείς πως βρίσκεσαι ήδη 11 βαθμούς μακριά από την κορυφή, έχοντας από πάνω σου έξι αντιπάλους που «διψάνε» να κατακτήσουν την κορυφή, ρίχνοντάς σε από τον θρόνο σου.

Totenham Hotspur & Newcastle

Τελευταίες (και όχι καταϊδρωμένες) είναι η Totenham και η Newcastle. Οι “Spurs” βρίσκονται σε λίγο καλύτερη μοίρα από τις «Καρακάξες», ειδικότερα μετά την σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της πρωταθλήτριας Manchester United, ωστόσο και για τους δύο συλλόγους η κατάκτηση της φετινής Premier League δεν θα πρέπει να θεωρείται εφικτός στόχος. Η πρόκριση αντιθέτως στο Champions League της σεζόν 2014/15 μέσω της πρώτης τετράδας, αποτελεί στόχο όχι εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς τους αντιπάλους που θα πρέπει να προσπεράσουν, αλλά πραγματοποιήσιμο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]