Kαι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει πολλούς. Τόσο εκ των αριστερών του, όσο και εκ των δεξιών του. Ο Καμπουράκης είναι από τους ελάχιστους, που διακρίνει κανείς στην αντίπερα όχθη, ο οποίος μοιάζει να έπιασε ότι τα συνεχόμενα και αδιάλειπτα αρνητικά vibes, που εκπέμπουν τόσο από το δικό του οχυρό, όσο και από συγγενή, οδηγούν σε διαφορετικής κατεύθυνσης αποτελέσματα, από αυτά στα οποία στοχεύουν. Κάθε βρισιά προς τον Τσίπρα, συνεπάγεται με έναν ακόμα λόγο στήριξης του.

Στο παρελθόν βέβαια, αυτές οι μέθοδοι απέδωσαν τα μέγιστα. Όμως, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και το καμουφλάζ μοιάζει με άγνωστη έννοια. Έπειτα, ο κόσμος έχει ωριμάσει ελέω των αναγκών και πλέον καταθέτει κρίσιμες ερωτήσεις στον εαυτό του.

Δύο είναι οι βασικές απορίες που προκύπτουν από αυτό τον εσωτερικό διάλογο. Η μία αφορά την αιτία που ασκείται αυτή η δριμεία κριτική και η άλλη σχετίζεται με το γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προκατάληψη, το ενδεχόμενο του να κυβερνηθεί η χωρά από ένα σχηματισμό διαφορετικής απόχρωσης, από αυτούς που συνηθίσαμε από την Μεταπολίτευση και έπειτα.
Τι χειρότερο άλλωστε μπορεί να γίνει από το να έχουν χτυπήσει κόκκινο τα καμπανάκια της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης;

Μαθαίνοντας δε, ο καθένας από εμάς να μετρά στις περισσότερες των περιπτώσεων το αποτέλεσμα, δικαίως μπορεί να αναρωτιέται το πως τολμούν δυνάμεις, που οδήγησαν μία κατάσταση στο ναδίρ, να ζητούν τα ρέστα και να μιλούν για απειρία διαπραγμάτευσης, τη στιγμή που κάθε κεκτημένο χάθηκε με κατεβασμένα χέρια. Παρόλα αυτά δημοκρατία έχουμε.  Στα σπλάχνα της φαίνεται πως δέχεται ακόμα και το ναζισμό, στην κωλοτούμπα θα κολλούσε;

Το… ανάχωμα

Το περιβόητο ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία πρωτοβουλία του Σαμαρά, μία ύστατη προσπάθεια για την αποτροπή της ολικής πανωλεθρίας, όπως χαρακτηρίζεται στα ενδότερα της Δεξιάς. Θυμίζει λίγο τις εποχές που ο βασικός άξονας προπαγάνδας των παρατάξεων της δεξιάς, ήταν το “ψηφίστε εμάς για να μην έρθει ο κομμουνισμός”.

Σε αυτό το σλόγκαν προσκολλούταν συχνά το ότι εκτός της Αριστεράς θα έρθει στο προσκήνιο και μία διαδικασία “κλοπής” της ατομικής ιδιοκτησίας από το κράτος. Η απάντηση του ότι πρόλαβαν οι τράπεζες, χαντακώνει μία παλαιολιθική και μάλλον τρομοκρατημένη άποψη με χιουμοριστικό τρόπο.

Αυτός ο πανικός, ο κρύος ιδρώτας που φαίνεται ότι λούζει τα μέτωπα της Δεξίας, είναι αυτά που την προδίδουν. Η καλύτερη διαφήμιση λένε δε, πως είναι η δυσφήμιση. Πράγματι, μία γρήγορη περιπλάνηση αποδεικνύει του λόγου του αληθές. Τα αιχμηρά σχόλια έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετατραπεί σε όπλα σάτιρας. Κάποια εκ των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις αγγίζουν ακόμα και το 30%, αφήνοντας ελπίδες ακόμα και για καθαρή νίκη…

Ένα στόχο που δεν φοβούνται να εκστομίσουν στους κόλπους του κόμματος και επιδιώκουν ακόμα και τώρα, που οι συσχετισμοί ενδεχομένως να μην το επιβάλλουν απαραίτητα, τη σύνθεση μίας αριστερής συνεργασίας, που μοιάζει πάντως με όνειρο θερινής νυκτός.

Και αυτό διότι το ΚΚΕ, ο έτερος βασικός πυλώνας της Αριστεράς, αποφάσισε να τοποθετήσει στην κεφαλή της κριτικής του τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή του την τακτική, συνεπικουρούμενο από τη ξύλινη γλώσσα, για ακόμα μία φορά κερδίζει τον τίτλο του αναχρονιστή, του μονόχνοτου, του εγωιστή. Σε μία περίοδο που τα κοινωνικά αιτήματα πληθαίνουν, η δύναμη του συρρικνώνεται και πληρώνει το ότι ανταγωνίζεται μία άλλη αριστερή δύναμη, αντί να επικεντρώνει τα βέλη της εκεί που θα έπρεπε.

Ενδεχομένως να δικαιωθεί, να εξυψωθεί σε ένα βάθος χρόνου, αλλά σοβαρές είναι και οι πιθανότητες του να χάσει και να περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του μία σοβαρότητα κρίση πολιτικής ταυτότητας, μετά τις πολλαπλές διασπάσεις του παρελθόντος. Κερδισμένος και πάλι όμως, τουλάχιστον για την ώρα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts