Η τελευταία εκτίμηση της JP Morgan βλέπει στις επόμενες εκλογές πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ. Του δίνει 139 έδρες κι ακολουθούν: ΝΔ με 88,  Χρυσή Αυγή με 24, ΑΝΕΛ με 14, ΠΑΣΟΚ με 13, ΚΚΕ με 12 και ΔΗΜΑΡ με 10. Για να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται τουλάχιστον 12 ακόμα έδρες ή αλλιώς ένα ΚΚΕ.

Η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μέχρι τις εκλογές μπορεί ν’ ανοίξει κι άλλο. Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση όπως την ξέρουμε, θα πέσει. Και θα πέσει επειδή έφτασε στο τέρμα τις πολιτικές λιτότητας. Έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής της τις τράπεζες κι έβγαλε βίαια κι απότομα τον άνθρωπο από το κάδρο. Οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αρκούσαν, αν δεν είχε διαμορφωθεί πρώτα μεσαιωνικό τοπίο σε εργασία, παιδεία κι υγεία. Κι αυτό αποδεικνύεται από τη διάψευση των προβλέψεων που περίμεναν να πάμε στις κάλπες αρκετά νωρίτερα. Οι κοινωνικές αντιδράσεις αν και δεν εκφράστηκαν μαζικά στο δρόμο, εκφράζονται στην πρόθεση ψήφου.

Ξεκινώντας από τα πάνω προς τα κάτω έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ενισχυμένο, τη ΝΔ ακόμα δυνατή όχι όμως κι άφθαρτη, τη Χρυσή Αυγή αισθητά ενισχυμένη, ΑΝΕΛΛ και ΔΗΜΑΡ σε κόμματα που εξελίσσονται σε σταθερές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ σ’ ελεύθερη πτώση και το ΚΚΕ σταθερά χαμηλά.

Τα στοιχεία της JP Morgan επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις γι’ αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και φέρνουν την Αριστερά προ των πυλών της ευθύνης να υπερασπιστεί τη δημοκρατία απέναντι στους ναζί που χτυπούν την πόρτα της εξουσίας, έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το οποιοδήποτε στραβοπάτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρώτα να καλύψει ανάγκες. Από θέση κυβέρνησης θα πρέπει να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά, να είναι αυτός που θα πάρει αποφάσεις κι όχι αυτός που θα κρίνει. Το επόμενο βήμα  μετά τις επί σειρά κερδισμένες δημοσκοπήσεις, είναι να πείσει πως αποτελεί το επόμενο βήμα για την κοινωνία. Να εξασφαλίσει τις κοινωνικές συμμαχίες που θα του δώσουν πίστωση χρόνου για να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, από την αστυνομία μέχρι το φορολογικό καθεστώς, έχοντας τον κόσμο στο πλευρό του.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώσει τη JP Morgan κι έχει 139 βουλευτές στο τέλος των επόμενων εκλογών, πρέπει να χτίσει συμμαχίες κι εντός της Βουλής. Ακόμα κι αν έχει πάνω από 150, κατά δήλωση Τσίπρα, πρέπει πάλι να επιδιώξει συμμαχίες. Αν ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ έλεγαν “ναι” σε πρόταση συνεργασίας, η Αριστερά θα βρισκόταν με 161 βουλευτές και για πρώτη φορά στη χώρα, θα ήταν από πάνω. Οι διαδοχικές αρνήσεις του ΚΚΕ να συνεργαστεί αποκλείουν αυτό το σενάριο. Η ΔΗΜΑΡ είναι πιο ελαστική, καθώς έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο της κυβερνητικής συνεργασίας εφόσον “λογικευτεί” ο ΣΥΡΙΖΑ., όμως και πάλι τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Η Αριστερά μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση δεν πείθει ότι θα τα καταφέρει. Την κρατούν πίσω “παιδικές ασθένειες”. Ασθένειες που την τεμάχισαν και δεν την έχουν εγκαταλείψει. Ο κόσμος δεν νοιάζεται όμως αν ο Τσίπρας θα τα βρει με τον Κουτσούμπα, αν θα λυθούν πολιτικές διαφωνίες και παρεξηγήσεις χρόνων. Ενδιαφέρεται για το παρόν και το μέλλον του. Η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει και χωρίς να έχει λήξει τη θέση της ομόφωνα για τον Στάλιν. Κι αν δεν το κάνει τώρα πότε; Και αν δεν το κάνει αυτή, ποιοι;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]