Οι εργαζόμενοι στα McDonald’s σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Τρίτη απεργία ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση.

Εργαζόμενοι στα McDonald’s σε 10 πόλεις μεταξύ άλλων σε Σικάγο, Κάνσας, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Νέα Ορλεάνη, Ορλάντο Σαν Φρανσίσκο άφησαν το πόστο τους και απήργησαν διαμαρτυρόμενοι για τη σεξουαλική παρενόχληση εντός του εργασιακού περιβάλλοντος. Η απεργία αυτή ήρθε μετά την κατάθεση παραπόνων από 10 εργαζόμενους της αλυσίδας fast-food στις ΗΠΑ τον Μάιο με μια Επιτροπή για την ισότητα στο χώρο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εταιρεία αγνόησε τα συγκεκριμένα παράπονα που αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας που περιελάμβανε μεταξύ άλλων ανάρμοστο άγγιγμα, προτάσεις για σεξ και σχετικά σχόλια. Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε πως η εταιρεία έχει πολιτικές και εκπαίδευση για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

Η δράση αυτή της Τρίτης ήταν η πρώτη απεργία σε διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην σεξουαλική παρενόχληση. Στο πλευρό του κινήματος ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας στάθηκε και το κίνημα για την αύξηση του ωρομισθίου των χαμηλόμισθων εργαζομένων στο ποσό των 15 δολαρίων “Fight for $15”. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει πως η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας που ήρθε στο προσκήνιο με τις αποκαλύψεις διάσημων ηθοποιών στο Hollywood και το λεγόμενο κίνημα του #Metoo, έχει επηρεάσει και την εργατική τάξη των ΗΠΑ που για πρώτη φορά παίρνουν θέση απέναντι στην σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

“Το χαμόγελό μου δεν είναι στο μενού” ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών που το μεσημέρι της Τρίτης βρέθηκαν έξω από τα εστιατόρια των McDonald’s σε 10 πόλεις των ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι των McDonald’s αγωνίζονται κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν προκαλεί έκπληξη. Έρευνα του 2016 που αφορούσε τους εργαζόμενους στον τομέα των ταχυφαγείων έδειξε ότι το 40% ανέφερε ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά και ότι το 42% των ατόμων που δέχθηκαν παρενόχληση αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να αποδεχθούν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά για να διατηρήσουν τη δουλειά τους. Από εκείνους που το ανέφεραν, περισσότεροι από ένας στους πέντε δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν εκδικητική συμπεριφορά επειδή το έπραξαν.

Φυσικά δεν είναι περίεργο που οι εργαζόμενοι στα fast-food είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην παρενόχληση, καθώς είναι από τους πιο χαμηλόμισθους και «αναλώσιμους» για τα αφεντικά άρα και ευάλωτοι σε απόλυση. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο εργατικό κίνημα που παλεύει για την αύξηση του ημερομισθίου των εργαζομένων στις αλυσίδες fast-food, ενώ τον Απρίλιο δημιουργήθηκε και το πρώτο σωματείο εργαζομένων στην αλυσίδα fast food Burgerville.

Περισσότερα για το σωματείο:

Το πρώτο σωματείο εργαζομένων σε fast-food στις ΗΠΑ είναι γεγονός

Ενώ και στη Βρετανία φαίνεται ότι δημιουργείται ένα μέτωπο των εργαζομένων σε πολυεθνικές αλυσίδες φαγητού και γενικά στον τομέα της εστίασης, καθώς σύμφωνα με τον Guardian, εργαζόμενοι στα JD Wetherspoon, McDonald’s και TGI Fridays προγραμματίζουν απεργία στις 4 Οκτωβρίου με στόχο και την προσέλκυση νέων μελών για τα συνδικάτα που οργανώνονται προκειμένου να διεκδικήσουν 10 λιρών την ώρα και την αναγνώριση των συνδικάτων.

Με πληροφορίες από Washington Post, Vox, Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]