Μετάφραση από observers.france24.com

 

Μια ομάδα Τούρκων αντιπολιτευόμενων ακαδημαϊκών, οι οποίοι απολύθηκαν υπό την αμφιλεγόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην Τουρκία, βρήκαν έναν τρόπο να αντιπαλέψουν. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, διοργανώνουν «ακαδημίες δρόμου» σε πάρκα στην πόλη της Άγκυρας.

Η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει έναν πόλεμο καταστολής στους πολιτικούς της αντιπάλους από τις 15 Ιουλίου 2016, όταν μια απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε να εκτοπίσει τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το αντιπολιτευόμενο site Turkey Purge, 7.316 ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί κατά τις εκκαθαρίσεις σε τουρκικά πανεπιστήμια.

Κάποιοι από αυτούς έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται ότι ανήκουν στο κίνημα που ηγείται ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο μουσουλμάνος κληρικός με έδρα τις ΗΠΑ τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος. Άλλοι ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί –ακόμα και φυλακισθεί– επειδή υπέγραψαν το ψήφισμα που καλούσε για ειρήνη με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), μια απαγορευμένη στρατιωτική ομάδα που πάλευε για δεκαετίες τους Τούρκους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πολλοί από αυτούς τους «ακαδημαϊκούς για την ειρήνη» έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αφού κατηγορήθηκαν για σύνδεση με την τρομοκρατία.

Όμως είναι αρκετοί και οι καθηγητές που αποφάσισαν να μείνουν και να παλέψουν τον αυταρχισμό του Ερντογάν. Οι επιλογές τους είναι περιορισμένες. Οι πορείες είναι απαγορευμένες υπό την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Μια λύση είναι να δώσουν διαλέξεις σε καφετέριες και δημόσια πάρκα. Κάνοντας αυτό, αυτοί οι καθηγητές ελπίζουν να αναζωπυρώσουν το επαναστατικό, προοδευτικό πνεύμα που πυροδότησε τις αντιστάσεις του 2013. Εκείνη τη χρονιά, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο Πάρκο Γκεζί στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης για να αντισταθούν στην όλο και πιο αυταρχική αρχή του Ερντογάν.

«Είμαστε το πανεπιστήμιο»
Ο 32 χρονος Γιάσιν Ντούρακ είναι συνιδρυτής των «ακαδημιών δρόμου». Είναι κάτοχος διδακτορικού στην κοινωνιολογία και εργάστηκε ως βοηθός έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας πριν να απολυθεί επειδή υπέγραψε το ψήφισμα ειρήνης.

«Είμαι ένας από τους ‘ακαδημαϊκούς για την ειρήνη’. Επειδή ήθελα να σταματήσει ο πόλεμος, κατηγορήθηκα για σύνδεση με την τρομοκρατία. Το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας με μετέφερε σε άλλο ίδρυμα τον Απρίλιο του 2016. Κατέληξα να παραιτηθώ επειδή δεν αισθανόμουν ασφάλεια. Είμαι αντικείμενο σε πέντε αστυνομικές έρευνες, επειδή δήθεν ‘προσβάλω τον πρόεδρο’ – όλες εξαιτίας ενός άρθρου στο οποίο κάνω μια αναλογία ανάμεσα στον Ερντογάν και ένα δράκο.

Σήμερα, οι φίλοι μου κι εγώ οργανώνουμε τις ‘ακαδημίες δρόμου’ δύο φορές το μήνα. Αρχικά, κάποιοι άλλοι ‘ακαδημαϊκοί για την ειρήνη’ μας είπαν: ‘Είναι αδύνατον, θα σας συλλάβουν στην πρώτη διάλεξη που θα προσπαθήσετε να δώσετε’. Αλλά τώρα ετοιμαζόμαστε για την όγδοη διάλεξη.»

«Θέλουμε να μιλήσουμε στις εργατικές τάξεις»
«Παρακολουθήσαμε την ιρανική ταινία “Blackboards”, μια ταινία του 2000 σχετικά με κάποιους περιοδεύοντες Κούρδους δασκάλους που κουβαλούν τους μαυροπίνακές τους στα μικρά χωριά για να βρουν μαθητές, και αμέσως αποφασίσαμε να αγοράσουμε ένα τεράστιο μαυροπίνακα και να οργανώσουμε το πρώτο μας μάθημα στις 4 Δεκεμβρίου 2016 στο Πάρκο Κούγκιουλου. Είπαμε στους εαυτούς μας: ‘Είμαστε το πανεπιστήμιο. Πρόκειται να κάνουμε το ίδιο πράγμα παντού’. Δίναμε διαλέξεις σε όλη την Άγκυρα, από το κέντρο της πόλης στις περιοχές της εργατικής τάξης στα περίχωρα.

Αλλάζουμε συνέχεια περιοχές γιατί θέλουμε να φτάσουμε στις εργατικές τάξεις. Οι άνθρωποι έρχονται από κάθε γειτονιά για να μας δουν, συζητάμε, και πάντα καταλήγουμε να τα πηγαίνουμε πολύ καλά. Πριν από αυτό πίστευαν ότι είμαστε τρομοκράτες, αφού τα τουρκικά ΜΜΕ πάντα προβάλλουν την άποψη της κυβέρνησης.

Για εμάς, το να μοιραζόμαστε τη γνώση μας στα δημόσια πάρκα είναι πολύ σημαντικό. Στην Τουρκία, οι άνθρωποι συνδέουν τα πάρκα με τις αντιστάσεις στο Γκεζί. Το 2013, σε κάθε γειτονιά συγκεντρώνονταν στα τοπικά πάρκα για να ανταλλάξουν απόψεις για το πως θα αλλάξουν τον κόσμο. Αλλά τίποτα δεν έχει συμβεί από τότε, επομένως αυτές οι ‘ακαδημίες δρόμου’ φαίνονται να είναι καλές για τους ανθρώπους.»

«Η αστυνομία μας άφησε ήσυχους»
«Στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά μετά από ένα κύμα συλλήψεων και απολύσεων, περισσότεροι από 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν μια διάλεξη της Σεβιλάι Τσελένκ. Το θέμα ήταν ‘αντίσταση με ιστορίες’. Αυτή τη στιγμή, οι διαλέξεις μπορούν να διαρκέσουν μόνο 15 λεπτά επειδή ο καιρός είναι κρύος στην Άγκυρα. Αλλά όταν ξεκινήσει να γίνεται πιο ζεστός, θα μένουμε περισσότερη ώρα έξω.

Η αστυνομία ήρθε την πρώτη φορά αλλά δεν ξαναήρθε ποτέ. Μας είπαν ότι οι πορείες έχουν απαγορευτεί, αλλά τους απαντήσαμε ότι δεν διαμαρτυρόμασταν. Από τότε, μας άφησαν ήσυχους. Αλλά ακόμα φοβόμαστε. Και το γενικό αίσθημα καταστολής και φόβου που διαχέουν οι κυβερνήτες δεν έχει φύγει.

Κοιτώντας μπροστά, ο στόχος μας είναι να διαδώσουμε αυτό το project στις πόλεις σε όλη την Τουρκία. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι το είδος της κοινωνίας που μας παρουσιάζει ο Ερντογάν δεν είναι σωστό για την Τουρκία. Ο πολιτισμός μας είναι κοσμικός, προοδευτικός και ανεκτικός.»

«Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε»
Ο Μουσταφά Κεμάλ Κοσκούν ήταν αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Στις 7 Φεβρουαρίου, απολύθηκε επειδή υπέγραψε το ψήφισμα ειρήνης. Έδωσε διάλεξη σχετικά με την πάλη των τάξεων για τις «ακαδημίες δρόμου» στις 26 Φεβρουαρίου.

«Σχεδόν 100 άτομα ήρθαν και άκουσαν τη διάλεξη στο Πάρκο Έθεμ Σαρισουλούκ. Δεν ήταν όπως έχω συνηθίσει επειδή δεν ήταν μόνο φοιτητές στο κοινό. Υπήρχαν εργάτες, συνταξιούχοι και υπάλληλοι. Ήμουν έκπληκτος και εντυπωσιασμένος! Ειδικά αφού μιλούσα σχετικά με τη χρήση της πάλης των τάξεων για την κατανόηση του κόσμου.

Είμαι τρομαγμένος από την πολιτική καταστολή, όπως όλοι οι άλλοι. Είναι ανθρώπινο. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορούμε να υποκύψουμε, ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Αν όχι, έχουμε ήδη χάσει.»

Ακαδημίες Δρόμου: www.facebook.com/sokakakademisi

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]