Γράφει η Έλσα Παπαγεωργίου

Το καλοκαίρι στην πόλη είναι περίεργο και κάπως διδακτικό. Οι μεσαίες τάξεις έφυγαν για διακοπές και το αστικό τοπίο υποδέχεται πιο φιλόξενα όλους αυτούς που τον υπόλοιπο χρόνο μένουν στην αφάνεια, είτε γιατί δεν θέλουν να φανούν είτε γιατί οι άλλοι δεν θέλουν να τους βλέπουν.

Έξω από το σούπερ μάρκετ του Μαλακώφ την έχουν στήσει καθιστοί οι άστεγοι της γειτονιάς. Με ένα παγωμένο μπουκάλι κρασί ο καθένας στο χέρι κάνουν πλακίτσα στους περαστικούς. «Αφήστε το ποδήλατο Μαντάμ, δεν σας το παίρνει κανένας, θα σας το προσέχουμε εμείς».

Στην πλατεία έχουν βγει οι κυράδες από τις κοινωνικές κατοικίες. Κάθονται στα παγκάκια, άλλες κοιτάζουν τους περαστικούς, άλλες συζητούν μεταξύ τους. Ούτε και φέτος θα πάνε στα χωριά τους. Ακριβά τα εισιτήρια και τα πράγματα δεν πάνε καλά στην πατρίδα.

Σε μια από τις ήσυχες γειτονιές του Σαν Ντενίς δύο πιτσιρικάδες βολτάρουν και μιλάνε μεταξύ τους, μέχρι να βγει η ηλικιωμένη κυρία στο παράθυρο να τους κάνει παρατήρηση για τη φασαρία. Δεν κάνουν φασαρία, αλλά είναι μαύροι κι η κυρία είναι επιφυλακτική και μόνη, είναι φανερό πως θέλει να τους διώξει.

Στο μετρό ένας άλλος νεαρός είναι κλαμένος και στην απέναντι θέση ένα κορίτσι με κοντά μαλλιά κι ακουστικά στα αυτιά της σκάει ένα μπάφο μέσα στο βαγόνι.

Φτάσαμε στην Βαρέν κι η ανθρωπογεωγραφία αλλάζει. Οι τουρίστες επιστρέφουν από τη βόλτα τους στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στις πόρτες της πόλης.

Στην πλατεία του Μαλακώφ δεν υπάρχει πια ψυχή, εκτός από τον έναν από τους αστέγους που κοιμάται στο παγκάκι, αλλά στο γκρεκ της λεωφόρου έχει σταματημένα αυτοκίνητα και κόσμο που περιμένει για το «βρώμικο». Στην Μπυτ ο Κάιγ ο σερβιτόρος στο βάσκικο πέρασε τις διακοπές του στον φυσικοθεραπευτή. Τον πονάνε τα χέρια και η μέση του. Θα πάρει και δυο βδομάδες άδεια τον Σεπτέμβρη αλλά δεν θα φύγει. Θα μείνει σπίτι του να ξεκουραστεί.

Κι η καλοβαλμένη κι ευπαρουσίαστη κυρία έξω από το Μονοπρί θα ξεπεράσει την ντροπή και θα ζητήσει ότι μπορούμε να δώσουμε για να αγοράσει μια μπαγκέτα. Οι τουρίστες θα κόβουν βόλτες στο ποτάμι και το κανάλι κι όταν θα γυρίσουν θα καυχιούνται για το ταξίδι στο όμορφο Παρισάκι.

Από αυτές τις πολιτείες δεν θα μείνει παρά ότι πέρασε από μέσα τους ποιητή μου. Κι ίσως τότε να είναι όλα λίγο καλύτερα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]