Όσοι παρακολούθησαν από κοντά τις διεργασίες της εναλλακτικής συνόδου των Ευρωπαϊκών κινημάτων και παρευρέθηκαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο προς το Σύνταγμα, μπορούν να θεωρηθούν κατά τη γνώμη μου τυχεροί από κάθε άποψη. Η επαφή με τα ευρωπαϊκά κινήματα, τις οργανώσεις και τα συνδικάτα μας μετέφερε μια τελείως διαφορετική εμπειρία σε ό,τι αφορά τον τρόπο οργάνωσης, συντονισμού και δράσης των κοινωνικών αγώνων.

Στην πορεία του Σαββάτου, για πρώτη φορά βρήκα τον εαυτό μου να συμμετέχει σε μια διαδήλωση διαφορετική, για τα ελληνικά δεδομένα. Τα σκυθρωπά πρόσωπα των διαδηλωτών, το ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία, οι παρακρατικοί με τις μολότοφ, εικόνες απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και των κοινωνικών αγώνων, που δυστυχώς τις βλέπουμε να δεσπόζουν στην σφαίρα της πολιτικής και μιντιακής εξουσίας στην Ελλάδα, για λίγες ώρες είχαν ξεχαστεί. Στη θέση τους, ένα πολύχρωμο πλήθος από άτομα προερχόμενα από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα με μοναδικό κοινό στοιχείο την πίστη στον αγώνα για Δημοκρατία και Αλλαγή στην Ευρώπη.

Οι θεματικές συνελεύσεις που διεξήχθησαν στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο (ΟΑΚΑ) και η παρουσίαση του κοινού Ευρωπαϊκού Μανιφέστου απέδειξαν πως μπορεί να βρεθεί μια κοινή πλατφόρμα αρκεί να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των λαών και θέληση για ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ανατροπή για να πετύχει χρειάζεται η ίδια η κοινωνία να το διεκδικήσει. Χρειάζεται συνεχής πίεση προς τα πάνω, συντονισμός, δράση και αποφασιστικότητα και φυσικά αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη αποδεικνύεται στην πράξη με την παρουσία χιλιάδων κόσμου από όλη την Ευρώπη στην Ελλάδα με σκοπό την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου οργάνωσης, αντίστασης και αλληλεγγύης. Ένα δίκτυο που έρχεται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη σχέση των λαών της Ευρώπης και του κόσμου.

Σεβασμός, διάλογος, αγώνας, αλληλεγγύη και χαρά είναι το Alter Summit σε πέντε λέξεις. Είδαμε πως είναι να σέβεσαι το διαφορετικό, παρακολουθήσαμε εποικοδομητικούς διαλόγους μεταξύ των μελών στις συνελεύσεις, δώσαμε και θα δίνουμε των αγώνα με χαρά εκφράζοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Σήμερα στην Ελλάδα, αύριο στην Ισπανία, μεθαύριο στην Τουρκία.

Αυτό σήμανε και το τέλος για την εναλλακτική σύνοδο των ευρωπαϊκών κινημάτων; Ο τερματισμός των διεργασιών και η πορεία σηματοδοτούν το τέλος της αρχής, μιας νέας εποχής μεταξύ των λαών. Οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες και τα μεγάλα μιντιακά κατεστημένα διαθέτουν και αυτά τα δικά τους φόρουμ, τις δικές τους συνόδους, τα δικά τους όπλα στον αγώνα για επιβίωση. Το αιχμηρότερο όλων είναι ο φασισμός.

Τίποτα δεν τελείωσε όσο το υπάρχον σύστημα του παρασιτικού καπιταλισμού, που επιβιώνει καταστρέφοντας κάθε μορφή ζωής στο περιβάλλον, συνεχίζει το έργο του. Ένα καταστροφικό έργο που διαλύει θάλασσες, αέρα, γη και φυσικά τους ζωντανούς οργανισμούς που κατοικούν σε αυτά, ανάμεσά τους και ο άνθρωπος. Θα μου πεις δεν είναι άνθρωποι αυτοί που τα προκαλούνε; Φυσικά και είναι, με τη μόνη διαφορά ότι χωρίς στοιχειώδη ανθρωπισμό ο χαρακτηρισμός άνθρωπος είναι κενός περιεχομένου.

Το Alter Summit παρέλαβε την φλόγα της αντίστασης από τους λαούς, οφείλει να την διατηρήσει ζωντανή και να την μεταδώσει. Η διήμερη εμπειρία στην Αθήνα έδειξε ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως και βλέποντας πιο σφαιρικά δεν πρόκειται μόνο για την Ευρώπη. Είναι ο ίδιος ο κόσμος και τα χρώματα που θέλουμε εμείς να του δώσουμε.

Μάριος Κοντογιάννης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

To 3pointmagazine.gr είναι αυτοδιαχειριζόμενο μέσο που δεν έχει εκδότες και διευθυντές σύνταξης, ούτε κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις. Ένα μικρό πείραμα που μεγαλώνει διαρκώς, φιλοδοξώντας να ανταγωνιστεί τα κυρίαρχα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Related Posts