Το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή που υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο μπορεί να το περιγράψει κάποιος με συγκεκριμένες λέξεις: Δόξα, χρήμα, καταξίωση. Ο εφιάλτης του όμως δεν απέχει πολύ. Αποτυχία, λάθος χειρισμοί και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της FIFPro (Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) τάσεις κατάθλιψης και άγχος.

Οι μελέτες της Ομοσπονδίας, οι οποίες έγιναν γνωστές στις αρχές του μήνα, έδειξαν ότι το 26% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος,με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 39% για αυτούς που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

«Η μελέτη της FIFPro, η πρώτη στο είδος της σε παγκόσμια κλίμακα, γίνεται η βάση για την διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα ώστε να αναπτύξει και να εφαρμόσει βέλτιστες στρατηγικές για την προστασία και προώθηση της βιώσιμης υγείας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών,» δήλωσε ο επικεφαλής της συγκεκριμένες έρευνας Dr. Βίνσεντ Γκόουτεμπαρζ.

Στην μελέτη του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου της FIFPro συμμετείχαν πάνω από 300 νυν και πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από χώρες όπως η Ολλανδία, Σκωτία, Ιρλανδία, Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

«Οι πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αναφέρουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας από τους ενεργούς ποδοσφαιριστές, επιβεβαιώνοντας ότι η περίοδος ακριβώς μετά την αποχώρηση τους από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι κρίσιμη για πολλούς παίχτες.»

Οι δηλώσεις του Γκόουτεμπαρζ δεν απέχουν καθόλου από την πραγματικότητα. Παίχτες όπως ο Πολ Γκασκόιν και ο Σταν Κόλιμορ έχουν τοποθετηθεί δημοσίως κατά καιρούς για τις μάχες τους κατά της κατάθλιψης.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κρις Τζάκσον πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος δήλωσε ότι ο βασικός λόγος που τον οδήγησε την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών ήταν η αποτυχημένη προσπάθεια του να αγωνιστεί το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Πριν από τους διεθνείς αγώνες έπαιρνα ναρκωτικά και πήγαινα σε πάρτι με φίλους. Μετά από κάποιες μέρες προσπαθούσα να μαρκάρω τον Λόταρ Ματέους ή τον Ροναλντίνιο.» δήλωσε στην αγγλική Independent ο 43χρονος τώρα Νεοζηλανδός, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως καθαριστής σε πανεπιστήμιο της χώρας του.

«Είχα και εξακολουθώ να έχω προβλήματα άγχους όσoν αφορά τις επιδόσεις μου. Η πίεση εμφιαλώθηκε για χρόνια και ιδιαίτερα όταν ήμουν αρχηγός σε διάφορες ομάδες και έπρεπε να είμαι το πρόσωπο της ομάδας όταν περνούσε δύσκολες στιγμές. Αυτά όλα σε συνδυασμό με κατάθλιψη επίσης.»

«Κλεινόμουν συχνά στον εαυτό μου και απελευθερωνόμουν μόνο όταν έκανα σαν τρελός με ναρκωτικά και αλκοόλ, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι ήμουν στα πρόθυρα του εθισμού στα ναρκωτικά και στο να γίνομαι λιώμα.»

Την ώρα που η FIFPro φαίνεται κάτι παραπάνω από πρόθυμη να ερευνήσει σε βάθος τα αίτια που οδηγούν τους ποδοσφαιριστές σε τέτοιες ακραίες πράξεις, τα ερωτήματα που έρχονται στην επιφάνεια φαίνονται να είναι ζωτικής σημασίας.

Είναι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κάποια κακομαθημένα παιδάκια που θαμπώνονται από την φήμη και την επιτυχία και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως η αποτυχία και η αποχή από την «δουλειά» τους ως κάτι που για τους περισσότερους επαγγελματίες εργαζομένους μπορεί να φαντάζει φυσιολογικό;

Ή μήπως είναι το ποδόσφαιρο που προκαλεί αυτά τα έντονα συναισθήματα που πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν τους παίχτες σε ακρότητες;

Η απάντηση είναι δύσκολο να δοθεί, οι αρμόδιοι όμως πρέπει να ερευνήσουν το θέμα σε βάθος γιατί όλα αυτά αν μη τι άλλω αφορούν την ψυχική υγεία ενός ανθρώπινου οργανισμού…

Aναδημοσίευση από το Οthersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]