“Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι τόσο γελοίο, που ούτε κατάθλιψη δεν μπορώ να πάθω”, σχολίασε μία φίλη μετά τον ανασχηματισμό. Πράγματι, η σύνθεση της νέας, δικομματικής πλέον κυβέρνησης είναι για γέλια. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν θα την υποστούμε για πολύ καιρό. Ό,τι και να κάνουν οι νέοι υπουργοί, η πορεία προς την αποτυχία είναι ήδη εξασφαλισμένη από τους προκατόχους τους.

Η έκθεση της τρόικας για την έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 8,1 δις Ευρώ, πρέπει να είναι έτοιμη στα τέλη Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση έχει δύο εβδομάδες καιρό για να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της δόσης: να προσδιορίσει τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, να αναθεωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (μετά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθούν έσοδα 2,6 δις), να βρει έναν τρόπο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό ύψους τουλάχιστον 1 δις για φέτος (και περίπου άλλο 1 δις για το 2014) και να οριστικοποιήσει το σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων (που δεν πείθει την τρόικα).

Ακόμη και μάγοι να τοποθετούνταν στα υπουργεία με τον ανασχηματισμό, τα μέτρα δεν θα μπορούσαν να ληφθούν εγκαίρως. Φυσικά, τα προαπαιτούμενα αυτά ήταν γνωστά εδώ και μήνες, αλλά στην κυβέρνηση δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Το οικονομικό επιτελείο πιθανόν για άλλη μία φορά να τα μπαλώσει με κάποιο πρόχειρο σχέδιο όσον αφορά στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και να πάρει νέα προθεσμία για τις αποκρατικοποιήσεις. Αλλά για την “τρύπα” στον προϋπολογισμό τί μέτρα θα παρουσιάσει; Ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει πρόσθετο έλλειμμα άνω των 600 εκατομμυρίων, τα φορολογικά έσοδα του πενταμήνου παρουσιάζουν απόκλιση μισού δισεκατομμυρίου, ενώ μηδαμινή είναι η συμμετοχή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που υποτίθεται ότι θα έφερνε έσοδα 700 εκατομμυρίων μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

austerity

Με αυτά τα δεδομένα, επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέες μειώσεις στις συντάξεις (με αυτές του ΤΕΒΕ να φέρονται ως πρώτες υποψήφιες για “κούρεμα”) και στα εφάπαξ του Δημοσίου. Παράλληλα σχεδιάζονται “λουκέτα” σε νοσοκομεία και νέες περικοπές σε φάρμακα και δαπάνες νοσηλείας. Επιπλέον, όπως βέβαια φαινόταν από καιρό, ακόμη κι αν αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το χαράτσι στα ακίνητα θα είναι υψηλότερο το 2014. Όσο για την περίφημη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι μόνο θεωρείται απίθανο να γίνει δεκτή, αλλά το ΔΝΤ επαναφέρει την πρόταση να καταργηθούν ακόμη και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Με άλλα λόγια, από το “δεν υπάρχει καμία περίπτωση για νέα οριζόντια μέτρα” θα περάσουμε στο Μνημόνιο 4.

Εάν το κλείσιμο της ΕΡΤ κινητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους, δεν είναι παράλογη η υπόθεση ότι οι επερχόμενες νέες περικοπές και οι πρόσθετοι φόροι θα φέρουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με μαζικές διαδηλώσεις, καθώς ο μύθος του “successstory” θα καταρρέει ολοκληρωτικά. Εξάλλου, κανείς δεν εγγυάται ότι και οι 153 βουλευτές της πλειοψηφίας θα στηρίξουν τα νέα μέτρα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες. Το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο Αντώνης Σαμαράς είναι να αντέξει μέχρι το φθινόπωρο, όταν οι γερμανικές εκλογές θα ανοίξουν το δρόμο για νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

Ο ανασχηματισμός ήταν απλώς ένα προσωρινό μέτρο που αγόρασε χρόνο για όλους: για τη Νέα Δημοκρατία, που περιμένει το “κούρεμα” για να μην κατέβει με τελείως άδεια χέρια στον προεκλογικό αγώνα. Για το ΠΑΣΟΚ, που ελπίζει ότι ως “εταίρος πλήρους ευθύνης” δεν θα χρειαστεί να δώσει τη μάχη του 3%. Για τη ΔΗΜ.ΑΡ., που θέλει να περάσει ομαλά στην αντιπολίτευση. Αλλά και – αν όχι κυρίως – για την τρόικα, που δεν ήθελε με τίποτα εκλογές πριν εκταμιευτεί η μεγάλη δόση του Ιουλίου. Με τα 8,1 δις η Ελλάδα θα μπορεί να πορευτεί έως τον Δεκέμβριο, και μέχρι τότε Ε.Ε. και ΔΝΤ ελπίζουν να έχουν βρει μία νέα συμβιβαστική λύση για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Να λοιπόν πώς εξηγείται η αστεία επιλογή στελεχών για το νέο κυβερνητικό σχήμα: τα πρόσωπα δεν παίζουν ρόλο όταν οι υπουργοί ξέρουν ότι θα έχουν τρίμηνη ή το πολύ τετράμηνη θητεία – εξαιρείται βέβαια ο κ. Στουρνάρας, που δεν μετακινήθηκε για ευνόητους λόγους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]