Όπως εμείς ασχολούμαστε από την προηγούμενη εβδομάδα με τον Γιώργο Κατίδη, αντίστοιχα στην Αγγλία και την Premier League, δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης πέρα από το δολοφονικό μαρκάρισμα του Κάλουμ ΜακΜάναμαν της Γουίγκαν, στον Μασάντιο Χαϊντάρα της Νιουκάστλ.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης δεν ήταν το μαρκάρισμα αυτό καθαυτό, αλλά το γεγονός ότι έμεινε ατιμώρητο από τον διαιτητή της αναμέτρησης, Mark Halsey. Όλοι περίμεναν πως αυτό θα γίνει τουλάχιστον… κατόπιν εορτής. Η FA (αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία) όμως, είχε διαφορετική άποψη.

“Έχει συμφωνηθεί εδώ και πολύ καιρό, οτι η ομοσπονδία δεν θα τιμωρεί έναν παίχτη για μία ενέργεια την οποία την έχει δει έστω κάποιος από τους διατητές και αποφάσισε να μην τον τιμωρήσει. Από τη στιγμή που ο  Mark Halsey δεν έκρινε σκόπιμο να τιμωρήσει τον ΜακΜάναμαν δεν μπρορούμε να τον τιμωρήσουμε εμείς. Οι τιμωρίες μετά τους αγώνες είναι στο χέρι μας για εκτός φάσης χτυπήματα, τα οποία είναι πολύ πιθανό να μην είδε κανείς από τους διαιτητές”, ήταν η επίσημη τοποθέτηση της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

“Είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι με την απόφαση της ομοσπονδίας να μην τιμωρήσει τον ΜακΜάναμαν. Αυτό μου μας στεναχωρεί ακόμα περισσότερο όμως, είναι το γεγονός ότι ενημερωθήκαμε για την απόφαση από ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης, στο οποίο η FA είχε επιβεβαιώσει την απόφαση της πριν καν ενημερώσει εμάς. Έχουν τιμωρηθεί παίκτες της Νιουκάστλ και άλλων ομάδων μετά το τέλος του ματς, για λιγότερο αντιαθλητικά μαρκαρίσματα ενώ αυτό έμεινε ατιμώρητο. Δεν έχω λόγια” τόνισε ο τεχνικός διευθυντής της Νιουκάστλ, Derek Llambias.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του προέδρου της Γουίγκαν, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπήρχε κάτι αντιαθλητικό στο μαρκάρισμα του παίχτη της ομάδας του, είπε: “Έχουμε πει πολλές φορές πως θεωρούμε το τάκλιν του ΜακΜαναμαν ως ένα από αυτά που θα μπορούσαν να τερματίσουν την καριέρα ενός παίκτη. Μόνο ο Dave Whelan έχει το θράσος να λέει δημόσια πως δεν έχει τίποτα κακό το συγκεκριμένο τάκλιν”.

“Η αλήθεια είναι ότι για μια στιγμή πίστεψα πως το πόδι μου έχει σπάσει. Πονούσα πάρα πολύ και δεν μπορούσα να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο. Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Ακόμα είμαι. Δεν έχω ξαναδει ποτέ στη ζωή μου ανάλογο τάκλιν. Ανατριχιάζω κάθε φορά που το σκέφτομαι. Ξέρω πως στην Αγγλία αφήνουν το δυνατό παιχνίδι, αλλά αυτό ήταν άκρως αντιαθλητικό. Υπάρχει τεράστια διαφορά” ήταν τα λόγια του “θύματος”,  Μασάντιο Χαϊντάρα. Το μοναδικό ευχάριστο της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι την γλίτωσε χωρίς να έχει κάτι σοβαρό.

Ο τεχνικός διευθυντής της Νιουκάστλ και ο προπονητής της Γουίγκαν, τιμωρήθηκαν για αντιαθλητική συμπεριφορά για τον τσακωμό τους στο ημίχρονο. Ο Χαϊντάρα “τιμωρήθηκε” με τον τραυματισμό του, η Νιουκάστλ με την μη αποβολή αντίπαλου παίχτη και την ήττα στο ματς και οι μόνοι που δεν τιμωρήθηκαν ήταν οι “ένοχοι”. Ο διαιτητής της αναμέτρησης και ο ΜακΜάναμαν που έκανε το τάκλιν.

Μπορεί η FA να λέει ότι δεν μπορεί να τιμωρήσει τον ΜακΜάναμαν για διάφορους λόγους που είπαμε και παραπάνω. Οφείλει όμως, για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, να τιμωρήσει τον διαιτητή της αναμέτρησης με την μεγαλύτερη δυνατή ποινή. Προφανώς το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο σκληρό και δυνατό τα τελευταία χρόνια, αλλά παρόμοια μαρκαρίσματα στο μέλλον, θα πρέπει να τιμωρούνται ανάλογα, γιατί οι ποδοσφαιριστές δεν παύουν να είναι άνθρωποι και πρώτα απόλα προέχει η σωματική τους ακεραιότητα.

*Ο ΜακΜάναμαν δεν τιμωρήθηκε ΟΥΤΕ με κίτρινη κάρτα…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts