Η είδηση που αποκάλυψε το Bloomerg Business σε άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας μοιάζει να έρχεται από το μέλλον: H Ντόρτμουντ, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομικά ομάδα της Γερμανίας και 11η στον κόσμο, είχε κάνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για να αποζημιωθεί από τα έσοδα που θα έχανε αν έμενε κάποια σεζόν εκτός πρωταθλήματος Champions League. Το συμβόλαιο υπογράφηκε στο τέλος της σεζόν 2011-2012 και είχε ισχύ για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν 2012-2015.

Τη σεζόν 2011-12, η Ντόρτμουντ βρισκόταν στην κορυφή της Γερμανίας και το brand name της ήταν ένα από τα πιο ισχυρά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είχε μόλις κατακτήσει δυο συνεχόμενα πρωταθλήματα, γνωρίζοντας τη δική της «άνοιξη», μετά από έναν παρατεταμένο «χειμώνα».

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετά το 2002 και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έφτασε ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή. Ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της, οργανώθηκε σε όλα τα επίπεδα (διοικητικά, αγωνιστικά, οικονομικά) και το 2011 κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Τον Μάιο του 2013 μάλιστα προκρίθηκε στον τελικό του Champions League, όπου έχασε με 2-1 από την Μπάγερν Μονάχου, είχε όμως πλέον καθιερωθεί στις ανερχόμενες και υπολογίσιμες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ως επιχείρηση, εισηγμένη μάλιστα στο χρηματιστήριο (η μόνη γερμανική ποδοσφαιρική εταιρεία), όφειλε να κοιτάξει στο μέλλον: η μεθοδικότητα επιβεβαίωσε τις γερμανικές καταβολές της!

Από το καλοκαίρι του 2012, η διοίκηση της ομάδας είχε προχωρήσει σε μία πολύ σημαντική τριετή συμφωνία με ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία προέβλεπε πως σε περίπτωση που η Ντόρτμουντ δεν κατάφερνε να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ στα επόμενα τρία χρόνια θα δικαιούταν ως αποζημίωση το 30% των εσόδων της προηγούμενης χρονιάς.

Κύριος ασφαλιστής είναι το Catlin Group Ltd και το XL Group Plc (διεθνείς ασφαλιστικοί & αντασφαλιστικοί όμιλοι).

Ο ασφαλιστικός κίνδυνος «επήλθε», σύμφωνα με την επαγγελματική ορολογία, τη φετινή σεζόν, όπου η Ντόρτμουντ δεν εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς θα τερματίσει κάτω από τις θέσεις του πρωταθλήματος που «χαρίζουν» το ευρωπαϊκό «εισιτήριο».

Σύμφωνα με την UEFA, για την περσινή της πορεία, όπου και έφτασε στα προημιτελικά και αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, εισέπραξε 34.700.000 ευρώ.

Τα ασφάλιστρα που πλήρωσε ορίζονται ως το 30% επί του 30% αυτών των εσόδων. Άρα, ασφάλισε το 30% των 34.700.000, δηλαδή 10.410.000 ευρώ, για τα οποία πλήρωσε ως ασφάλιστρο 3.123.000 ευρώ! Το ρίσκο ήταν πλήρως ελεγχόμενο, αφού η ισχυρή αγωνιστική κατάσταση της Μπορούσια της εξασφάλιζε πως λογικά θα πραγματοποιούσε αξιόλογες πορείες στα επόμενα χρόνια, ενώ το ύψος του ασφάλιστρου άφηνε πλήρως ικανοποιημένες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Μάλιστα, τη χρονιά που αποκλείστηκε από τη Ρεάλ, αυτό συνέβη για μόλις ένα γκολ (σ.σ έχασε 3-0 στη Μαδρίτη και κέρδισε 2-0 στη Γερμανία), όπερ σημαίνει πως αν προκρινόταν στην επόμενη φάση θα εισέπραττε κι άλλα χρήματα ως επιβράβευση για την επιτυχία της, άρα θα μεγάλωνε η «πίτα», άρα και το 30% το οποίο θα ασφάλιζε.

Ως όροι στο συμβόλαιο τοποθετήθηκαν πως δεν θα μπορούσε η διοίκηση να εγκρίνει ή να αποφασίσει την αποχώρηση του προπονητή Γιούργκεν Κλοπ καθώς και των πρωτοκλασάτων παικτών από μια σχετική λίστα που συντάχθηκε τότε. Αξίζει να σημειωθεί πως ο όρος αναφερόταν συγκεκριμένα στον Κλοπ και όχι αόριστα στον οποιοδήποτε προπονητή ή άλλο μέλος του προπονητικού τιμ της ομάδας! Όσον αφορά τους παίκτες, οι Μάριο Γκέτσε και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι «κούνησαν μαντήλι», η φυγή τους όμως δεν συνοδεύτηκε από έναν τρίτο παίκτη (σ.σ Μάρκο Ρόις;), κάτι που θα σηματοδοτούσε την αυτοδίκαιη και μονομερή λύση του συμβολαίου από τις ασφαλιστικές!

Το deal πραγματοποιήθηκε σε απόλυτη εχεμύθεια, σύμφωνα με το Bloomberg που έκανε την αποκάλυψη. Ο λόγος ήταν να μην αποπροσανατολιστεί η ομάδα και να μην της δημιουργηθεί εφησυχασμός, σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να πετύχει τους στόχους της. Μετά την αποκάλυψη της είδησης, η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικοινώνησε με τη διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου, ρωτώντας αν οι Βαυαροί έχουν συνάψει κάποια αντίστοιχη συμφωνία, όμως δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Δεδομένης της επιρροής που δυνητικά έχει η δημοσιοποίηση τέτοιων συμφωνών στις αγωνιστικές εξελίξεις και στα κίνητρα που διαμορφώνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι (προπονητές, παίκτες) είναι δύσκολο να δημοσιοποιηθούν τέτοιου είδους δεδομένα, αν υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αγγλία τέτοιου είδους συμφωνητικά απαγορεύονται, ώστε να μην εμπλέκονται ετερογενή δεδομένα στο «Παιγνίδι».

Πάντως, η περίπτωση της Ντόρτμουντ δείχνει πως δεν είναι καθόλου απίθανο να ασφαλίζονται ομάδες για διαφορετικά ενδεχόμενα, όπως η ευρωπαϊκή συμμετοχή, οι τραυματισμοί παικτών, ο υποβιβασμός ή η άνοδος σε κατηγορίες. Η ανάπτυξη των ποδοσφαιρικών εταιρειών σε οικονομικούς «γίγαντες», που εισάγονται στο χρηματιστήριο, δαπανούν και επενδύουν απίστευτα χρήματα παράγοντας τεράστια έσοδα και ελλείμματα, καθιστούν σχεδόν αυτονόητη την εμπλοκή κανόνων τελείως άσχετων με το άθλημα με μια πρώτη ματιά. Με βεβαιότητα πάντως μπορεί να δει κανείς πως είναι η εικόνα των σπορ στο μέλλον.

Πηγές:

www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-22/dortmund-said-to-be-insured-for-champions-league-revenue-losses

www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/borussia-dortmund-hat-champions-league-einnahmeausfall-versichert-13555478.html

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]