«Τούβλα».
Έτσι περιγράφει τους Έλληνες μαθητές εμετικό δημοσίευμα που κυκλοφόρησε το Σάββατο στο διαδίκτυο, από ένα ακόμη «έγκριτο» μέσο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας…
Αφορμή έρευνα του ΟΟΣΑ, στην οποία συμμετείχαν μαθητές 15-16 ετών και η οποία αναδεικνύει πτώση των επιδόσεών τους κατά 17 θέσεις, για το 2012.
Έτσι η Ελλάδα κατατάσσεται 42η σε σύνολο 65 χωρών. Για το 2012…
Ένα χρόνο μετά, μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα ‘χει υποχωρήσει κι άλλο.

 

Η συνεισφορά των φωτοτυπιών επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου συνέβαλε θετικά.
Μήπως δεν θα βοηθήσει αρκετά και η συνεχής εντατικοποίηση εντός του σχολικού πλαισίου, με τις εξετάσεις εν είδει πανελληνίων και τα τρία χρόνια του λυκείου; Το υπουργείο γνωρίζει πόσο αγαπάμε τις πανελλήνιες, φαίνεται.
Μήπως η έλλειψη καθηγητών και υποδομών δεν επιτελεί σωστά το σκοπό της;

 

Μια γενιά μαθητών με ελλιπή πρόσβαση στη γνώση είναι ό,τι πρέπει…
Μια γενιά μαθητών, που δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση…
Μια γενιά, και δυο και τρεις, μαθητών που θα είναι βούτυρο στο ψωμί των ιδιωτικών κέντρων κατάρτισης ή της συνεχούς υποτίμησης της εργασίας που αύριο θα κληθούν να κάνουν –αν μέχρι τότε η νεανική ανεργία δεν έχει ξεπεράσει το 90%.

 

Οι έρευνες του ΟΟΣΑ και του κάθε οργανισμού, οι ερευνητές τους, η πολιτική πίσω από αυτές και οι ασκούντες την πολιτική τρίβουν τα χέρια τους…

 

Τελευταία πινελιά στον χώρο της δευτεροβάθμιας είναι και το ΜySchool, το «νέο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας που αποσκοπεί στη λειτουργική ενοποίηση και επέκταση των μηχανογραφικών εφαρμογών της εκπαιδευτικής κοινότητας». Φακέλωμα στο όνομα της «ανάπτυξης»…

 

Προσωπικά δεδομένα και βαθμοί θα συνθέτουν το προφίλ των μαθητών από το νηπιαγωγείο κιόλας… ως το λύκειο! Μαθητές και σχολεία θα «κατηγοριοποιούνται» σε ικανούς και μη, με ό,τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στις συγχωνεύσεις, τις χρηματοδοτήσεις, τις επιχορηγήσεις, αλλά ακόμη και στην μετέπειτα ζωή του μαθητή. Ως νέος θα καλείται να επιδεικνύει «λευκό ποινικό μητρώο» για να μπορεί να πιάνει δουλειά ή ακόμη για να προχωρεί περαιτέρω στην εκπαίδευση…

 

Αυτά όλα προφανώς δεν αφορούν τους συντάκτες τέτοιων ειδήσεων… Είναι τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων που συνάπτουν για να έχουν views στο όνομα του «χαβαλέ». Όπως φαίνεται δεν είναι οι μαθητές τα «τούβλα»….

 

«Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι» (Μπ. Μπρεχτ)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]