Αυτοψία

Σ’ αυτό το πρόσωπο, έχει ήδη αρχίσει η σήψη.
Ακόμα δεν το γείραν βέβαια οι καιροί
ακόμα βέβαια ο θάνατος δεν το ‘χει ψηλαφήσει.
Βλέπετε ωστόσο άρχισε ανεπαίσθητα
μα τόσο καθαρά, αν προσέξετε,
η σήψη.

Βλέπετε αυτό το δέρμα, λόγου χάρη,
αυτά τα χείλη, δίχως φως.
Βλέπετε αυτά τα μάτια
δίχως πάθος κι αγωνία
κι αυτές τις παγερές μετάλλινες αψίδες των φρυδιών
κάτω απ’ το λείο μέτωπο.
Τα νικημένα δόντια τέλος πίσω από τα χείλη
δίχως έμφαση και δίχως προσδοκία.

Σ’ αυτό το πρόσωπο
πολύ προτού τελειώσει η ιστορία του
μπορεί κανείς να το διακρίνει καθαρά.
Ήδη, άρχισε η σήψη.

Λίγα λόγια για τον ποιητή:

Ο Σταύρος Βαβούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Σπούδασε φιλολογία από το 1946 έως το 1952 και αργότερα εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Εξέδωσε πλήθος ποιητικών συλλογών, ενώ είδε μερικές εξ αυτών να μεταφράζονται στα Αγγλικά, στα Βουλγαρικά, στα Πολωνικά και στα Ολλανδικά. Η συλλογή του «Πού πάει, πού με πάει αυτό το ποίημα» του χάρισα το 2ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1986. Ως προς το περιεχόμενο της ποίησής του, «τα πρώτα ποιήματά του ακολουθεί την τεχνική του Κωνσταντίνου Καβάφη. Δίνοντάς τους δραματουργική μορφή, σφραγίζει πρόσωπα με ιστορική υπόσταση με την αβεβαιότητα του έρωτα και το τραύμα που προκαλεί η απώλεια. Μετά το 1980 πραγματοποιεί στροφή στο έργο του: αιχμηρά αλλά και με ειρωνεία παρουσιάζει τη ματαιότητα του έρωτα και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ποιητής του πάθους, που δοκιμάζεται στα όρια της οδύνης, μιλάει σωματικά για τον έρωτα, συγκρατημένα και κομψά, χωρίς να κάνει δηλώσεις για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Μόνο στα ποιήματα της τελευταίας εικοσαετίας και μετά την έξοδό του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναφέρεται ανοιχτά στην ομοφυλοφιλία του.» Απεβίωσε στην Αθήνα στις 7 Νοεμβρίου 2008.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]