Με αφορμή την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της Α1 του μπάσκετ και λίγο πριν αρχίσουν τα πλέι οφ αν επιλέγαμε να ξεχωρίσουμε τους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος αν και έπεται και συνέχεια, σίγουρα ένας από αυτούς θα ήταν ο Άγγελος Τσάμης.

Ο 31χρονος γκαρντ του Κολοσσού της Ρόδου, ειδικά τη φετινή σεζόν έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του και έτσι και το 3pointmagazine.gr, τον εντόπισε εν μέσω των Πασχαλινών… προπονήσεων και μίλησε μαζί του για την τεράστια επιτυχία της ομάδας της Ρόδου, τη συνέχεια και τα πλέι οφ, την πιθανή έξοδο στην Ευρώπη αλλά και την Εθνική ομάδα, ένα όνειρο που φέτος είναι πιο κοντά από ποτέ στο να γίνει πραγματικότητα.

– Άγγελε, κατάληψη της τρίτης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος πίσω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και απολογισμός 16 νίκες. Ιστορική στιγμή για τον Κολοσσό έτσι ;

«Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την ομάδα και εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής. Είναι μια απίστευτη σεζόν, η οποία όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν είχε ξεκινήσει τόσο καλά. Ωστόσο με πολύ και σκληρή δουλειά καταφέραμε αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι μπορούμε να καταφέρουμε. Και μάλιστα θα τολμούσα να πω, πως έτσι όπως είναι η κατάσταση και έχοντας στις παραπάνω θέσεις Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ουσιαστικά για μας η τρίτη θέση ισοδυναμεί με το πρωτάθλημα».

– Ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας ;

«Πιστεύω ότι η επιτυχία μας οφείλεται στον βασικό κορμό που έχει η ομάδα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, στην ομάδα υπάρχουν πολύ καλοί εκτός από παίκτες και χαρακτήρες και στους Έλληνες και στους ξένους και όλοι μαζί δέσαμε ιδανικά και έτσι ήρθε αυτή η μεγάλη πορεία».

– Πάντως, στο τελευταίο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, κάνατε ένα… διάλλειμα από τις καλές εμφανίσεις…

«Δεν ήταν απλά άσχημη η εμφάνιση που κάναμε. Ήταν το χειρότερο φετινό μας παιχνίδι. Είχαμε μέρες να αγωνιστούμε αλλά μετά από τέτοιες εμφανίσεις δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν δείξαμε το καλό μας πρόσωπο, ούτε καν σαν να προπονούμασταν δεν ανταποκριθήκαμε. Το αφήνουμε πίσω όμως και από δω και πέρα που έχουμε μπροστά μας και τα πλέι οφ θα παρουσιάσουμε και πάλι το καλό μας πρόσωπο».

– Και τώρα τα πλέι οφ, με αντίπαλο την Καβάλα, μια ομάδα με την οποία μετράτε μια νίκη και μια ήττα φέτος…

«Δεν θα είναι εύκολα τα παιχνίδια με την Καβάλα. Στα πλέι οφ τα πράγματα είναι αλλιώς. Όλες οι ομάδες είναι ισάξιες και μπαίνουν ακόμα πιο δυνατά. Η Καβάλα είναι μια ομάδα που εγώ την σέβομαι πάρα πολύ για ότι έχει πετύχει φέτος και πιστεύω πως δίκαια πήρε τελικά την έκτη θέση. Από κει και πέρα, και εμείς σκοπεύουμε να μπούμε δυνατά και για μας σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε το πλεονέκτημα της έδρας. Πιστεύουμε πως με τη βοήθεια που ελπίζω ότι θα έχουμε από τον κόσμο θα συνεχίσουν τα πράγματα να είναι καλά για μας».

– Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε γεμάτο το «Βενετόκλειο», γιατί λες ελπίζω, δεν είσαι σίγουρος για την βοήθεια του κόσμου ;

«Ναι λέω ελπίζω, γιατί το γήπεδο δεν είναι πάντα γεμάτο. Ξέρεις ο κόσμος συνηθίζει με τις νίκες και τις επιτυχίες και μετά σε κάποια παιχνίδια δεν δίνει το παρών. Είχαμε δηλαδή το φαινόμενο στους αγώνες με ομάδες μικρότερης δυναμικότητας από την δική μας, να μην γεμίζει το γήπεδο και μένα αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί. Πρέπει όλος ο κόσμος να καταλάβει ότι τον χρειαζόμαστε σε όλα τα παιχνίδια γιατί οι ομάδες της επαρχίας από αυτούς θα επιζήσουν. Δεν είναι μόνο ότι με το να έρχονται μας στηρίζουν ψυχολογικά. Γιατί με την παρουσία τους, η ομάδα θα μπορέσει να καλύψει και κάποια έξοδα και αυτό ειδικά στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό. Δεν θα πρέπει να κάνουν διαχωρισμό και θα πρέπει να είναι στο πλευρό μας και με τις μικρές και με τις μεγάλες ομάδες».
– Πλέον, ο επόμενος στόχος που μοιάζει κάτι παραπάνω από εφικτός είναι η έξοδος στην Ευρώπη και συγκεκριμένα το Eurocup, γεγονός στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές ο κόουτς σας, κ. Φραγκιάς, λέγοντας πως είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η διοίκηση.

«Πραγματικά, πιστεύω πως πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Eurocup. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε ένα γήπεδο συγκεκριμένων προϋποθέσεων και εμείς δεν το έχουμε. Το Βενετόκλειο είναι ακατάλληλο και το άλλο γήπεδο που φτιάχνεται εδώ και χρόνια ακόμα το περιμένουμε. Υπάρχει πρόβλημα με το θέμα του γηπέδου και αν δεν λυθεί δεν βλέπω πως μπορούμε να παίξουμε στην Ευρώπη. Δεν πιστεύω ότι θα μας δοθεί αυτή η ευκαιρία… αλλά από κει και πέρα αυτό θα το αποφασίσει η διοίκηση. Μπορεί να βρει άλλο γήπεδο, μπορεί και όχι. Και εκτός από αυτό δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τρίτοι και μετά τα πλέι οφ…».
– Πάντως, είστε το μεγάλο φαβορί για την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη.

«Καταρχήν είμαι πολύ περήφανος για ότι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής και πιστεύω ότι σε πολλούς από μας, μας χρωστούσε μια τέτοια πορεία και επιτυχία. Η πορεία αυτή δεν έχει… ταβάνι και πιστεύω ότι μπορούμε να τα πάμε και ακόμα καλύτερα στη συνέχεια. Αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει στα πλέι οφ. Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουμε την τρίτη θέση ως το τέλος, γιατί οι ομάδες θα είναι πιο δυνατές τώρα. Εμείς, όμως όπως κάναμε και όλη τη χρονιά θα παλέψουμε ως το τέλος».

– Αν σου ζητούσα να κάνεις έναν απολογισμό της κανονικής διάρκειας της φετινής σεζόν, που θα επικεντρωνόσουν ;
«Εγώ αυτό που θα πω είναι ότι η επαρχία ζει. Για την ακρίβεια το μπάσκετ ζει και αναπνέει στην επαρχία. Το βλέπουν όλοι πως τα γήπεδα δεν γεμίζουν στην Αθήνα και στο κέντρο αλλά στην επαρχία. Ο κόσμος εκεί διψάει για μπάσκετ. Αυτό ήταν το καλό του απολογισμού της κανονικής διάρκειας φέτος. Όσο για το αρνητικό πιστεύω ότι μελανό σημείο είναι ότι λόγω της απουσίας του Πανελληνίου, είχαμε 13 ομάδες φέτος αλλά και όλο αυτού που συνέβη με το Μαρούσι. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες και τους προπονητές που πάλεψαν αξιοπρεπώς ως το τέλος όμως ήταν μια λυπηρή εικόνα και δεν θα ήθελα να επαναληφθεί».

– Να φανταστώ ότι θα έστελνες ένα ανάλογο… μήνυμα στους αρμόδιους φορείς…

«Να μην ξεχνάνε την επαρχία. Το είδαμε και φέτος με μας, την Καβάλα, το Ρέθυμνο και θα το δούμε και του χρόνου που θα είναι και ο Απόλλωνας από την Πάτρα αλλά και η ομάδα της Ελευσίνας ότι το μπάσκετ παίζεται στην επαρχία. Για αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να προσέξουν περισσότερο όλες αυτές τις ομάδες και ίσως και να τις διευκολύνουν σε κάποια πράγματα όπως στις μετακινήσεις ή στην έξοδο στην Ευρώπη, η οποία είναι πιθανόν να συμβεί σε μας, αν και δεν το πιστεύω».
– Άγγελε, φέτος ζεις μια ονειρική χρονιά με την πορεία του Κολοσσού, αλλά φαντάζομαι ότι η σεζόν θα συμπληρωθεί για σένα με ένα ακόμη όνειρο. Αναφέρομαι στην πιθανή κλήση σου στην Εθνική ομάδα, την οποία φέτος όλοι θεωρούν πιο πιθανή από ποτέ.

«Κοίτα, είναι τόσο απίστευτο και μόνο να σκέφτομαι ότι μπορεί να συμβεί. Για μένα σαφώς θα είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα μου και θα είναι ιδιαίτερη τιμή. Φυσικά θα είναι μια δικαίωση της δουλειάς που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο τη φετινή σεζόν. Όμως τώρα δεν θέλω να το σκέφτομαι και επικεντρώνομαι στην προσπάθεια της ομάδας στα πλέι οφ και αφήνω να κρίνουν οι άνθρωποι που πρέπει, αν αξίζει να είμαι εκεί και μιλώ έστω και για την αρχική και όχι για την τελική επιλογή της Εθνικής. Πάντως, σίγουρα πρόκειται για ένα μεγάλο όνειρο χρόνων…».

 

Συνέντευξη στη Μίρκα Μπούρα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]