Βλέποντας τη νίκη της Αθλέτικ Μπιλμπάο απέναντι στην Μπαρτσελόνα, αναρωτήθηκα αν τίθεται σύγκριση μεταξύ του Ερνέστο Βαλβέρδε και του Μίτσελ για κάποιον οπαδό του Ολυμπιακού. Θα καταφέρει ο τελευταίος να κερδίσει τη θέση του Βάσκου στην καρδιά των φίλων των ερυθρόλευκων;

 

Ολυμπιακός (Ελλάδα)

Προφανώς, η οποιαδήποτε σύγκριση των δύο δεν μπορεί να είναι αντικειμενική, καθώς ο Βαλβέρδε έχει κάτσει τρία γεμάτα χρόνια στον Πειραιά κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, ενώ ο Μίτσελ που διαδέχθηκε πέρσι τον Ζαρντίμ στα μέσα περίπου της χρονιάς, κατάφερε να κατακτήσει και αυτός τον τίτλο και φέτος μετά από 13 αγωνιστικές, έχει διαφορά έξι βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Επίσης, εκτός από το πρωτάθλημα κατέκτησε και το Κύπελλο.

 

Ολυμπιακός (Ευρώπη) 

Την πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, ο Βαλβέρδε δεν κατάφερε να πάει τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League, καθώς αποκλείστηκε στα προκριματικά από την Ανόρθωση. Γνώρισε αρχικά την ήττα με 3-0 στην Κύπρο και στο Καραϊσκάκη νίκησε με 1-0 το οποίο δεν ήταν αρκετό. Στο Εuropa League έφτασε μέχρι τους 32 όταν και αποκλείστηκε από την Σεντ Ετιέν.

 

Στην πρώτη σεζόν μετά την επιστροφή του, ο Ολυμπιακός είχε ήδη μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ενώ την 3η στάθηκε πολύ άτυχος (;) καθώς η ομάδα δεν πήρε την πρόκριση από τους ομίλους του Champions League παρά το γεγονός ότι είχε συγκεντρώσει 9 βαθμούς. Για να γίνει αυτό όμως, έπρεπε να βάλει το.. χεράκι της η Ντόρτμουντ, που όντας αδιάφορη, έχασε από την Μαρσέιγ στο 87΄ με 2-3 μέσα στη Γερμανία για να ξεπεράσουν οι Μασσαλοί τον Ολυμπιακό. Συνέχισε στο Europa League, έφτασε μέχρι τους 16 αλλά τον σταμάτησε η Μέταλιστ.

 

Όσο για τον Μίτσελ, είναι η πρώτη του χρονιά με τον Ολυμπιακό στο Champions League και την τελευταία αγωνιστική κρατάει την τύχη στα χέρια του καθώς με νίκη επί της Άντερλεχτ δεν θα τον νοιάζει τι θα γίνει στο Μπενφίκα-Παρί. Άρα θα έχει καταφέρει σε μία προσπάθεια αυτό που δεν κατάφερε ο Βαλβέρδε σε δύο. Αλλά με το αν δεν γίνεται δουλειά.

Άλλες ομάδες 

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει σαφώς περισσότερες παραστάσεις καθώς έχει κάτσει στον πάγκο της Εσπανιόλ, της Αθλέτικ Μπιλμπάο δύο φορές, της Βιγιαρεάλ και της Βαλένθια εκτός από αυτόν του Ολυμπιακού.

 

Με την Εσπανιόλ κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2007 αλλά μετά το τελικό 2-2 απέναντι στην «άπιαστη» τότε Σεβίλλη, έχασε τον τίτλο στα πέναλτι. Στη Βιγιαρεάλ τίποτα δεν πήγε καλά και μετά από έξι μόλις μήνες αποτέλεσε παρελθόν από το «κίτρινο υποβρύχιο».

 

Από τον Δεκέμβρη του 2012 έως το τέλος της περασμένης σεζόν πήγε στη Βαλένθια των χιλίων οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να την βγάλει 5η και να της δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο φετινό Europa League.

 

Όπως ήταν λογικό, μετά την εξαιρετική για τα δεδομένα χρονιά του με την Βαλένθια, ήταν εκείνος που διάλεξε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και δεν ήταν άλλος από την αγάπη του, την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Μετά τη νίκη τους επί των «μπλαουγκράνα» οι Βάσκοι βρίσκονται στην 4η θέση της Primera Division, πίσω μόνο από Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο και Ρεάλ Μαδρίτης.

 

valverde_mesa

Όσο για τον Μίτσελ, το 2005 δοκίμασε την τύχη του στην Ράγιο Βαγιεκάνο στην οποία έμεινε μόλις έναν χρόνο για να αναλάβει μετέπειτα τους «μικρούς» της Ρεάλ Μαδρίτης. Τον Απρίλιο του 2009 διαδέχθηκε τον Βίκτορ Μουνιόθ στον πάγκο της Χετάφε και κατάφερε να την κρατήσει στην Primera την τελευταία αγωνιστική. Αυτό του εξασφάλισε νέο διετές συμβόλαιο, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς μετά τον πρώτο χρόνο αποτέλεσε παρελθόν με την ομάδα του να βρίσκεται στην 16η θέση της βαθμολογίας. Από τον Φλεβάρη του 2012 έως και τον Γενάρη του 2013 ήταν προπονητής της Σεβίλλης, αλλά ούτε εκεί κατάφερε να στεριώσει. Όταν έφυγε η ομάδα της Ανδαλουσίας ήταν στην 12η θέση της βαθμολογίας.

 

Είναι προφανές ότι τη δεδομένη στιγμή, από όπου και να το δει κανείς, ο Βαλβέρδε υπερτερεί και είναι λογικό να έχει μια θέση στην καρδιά κάθε φιλάθλου Ολυμπιακού. Το γεγονός ότι έχουν μόλις έναν χρόνο διαφορά, σημαίνει ότι πολύ δύσκολα ο Μίτσελ θα καταφέρει να ξεπεράσει τον Ερνέστο σε ό, τι έχει να κάνει με την συνολική καριέρα του καθενός ξεχωριστά. Το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει να πάει σε κάποιο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης με οποιαδήποτε ομάδα στο μέλλον. Είναι ακόμα λιγότερο πιθανό, το όνομά του να «παίξει» για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, όπως έχει γίνει παλαιότερα και πιθανόν να ξαναγίνει και στο μέλλον με τον Ερνέστο Βαλβερδε. Τέλος, είναι σχεδόν απίθανο ομάδα του Μίτσελ (όποια και να είναι αυτή) να παίξει τέτοιο μονότερμα την Μπαρτσελόνα, όπως η Μπιλμπάο στο δεύτερο ημίχρονο προχθές (01/12). Επειδή όμως στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να λες «Ποτέ!», το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Μίτσελ δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την Μπαρτσελόνα ούτε με τη Χετάφε ούτε με τη Σεβίλλη.

 

Αυτά στα οποία, όμως, μπορεί ο Μίτσελ να ξεπεράσει τον Βαλβέρδε είναι δύο πράγματα. Στο πρώτο μάλιστα, βρίσκεται πολύ κοντά. Νικώντας την Άντερλεχτ (όχι απαραίτητα νίκη), θα περάσει στην επόμενη φάση του Champions League. Κάτι που δεν κατάφερε, έστω και στο παρά πέντε ο Βάσκος. Ακόμα, μπορεί να ξεπεράσει σε τίτλους τον «Txingurri» στον πάγκο του Ολυμπιακού, αρκεί να γίνει ο Πειραιάς το λιμάνι που ψάχνει όλα αυτά τα χρόνια στην προπονητική του καριέρα.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts