Αφού την χτύπησαν, ένας από τους δράστες έβγαλε ένα σουγιά και χάραξε στο στομάχι της ένα σύμβολο που ομοιάζει με σβάστικα.

Όπως μεταδίδει το λατινοαμερικάνικο δίκτυο teleSUR, μια 19χρονη γυναίκα που φορούσε μπλούζα με το σύνθημα #EleNão, δηλαδή “Όχι Αυτόν”, δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα αντρών οι οποίοι υποστηρίζουν τον ακροδεξιό υποψήφιο για την Προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου. Η επίθεση έγινε στη συνοικία Cidade Baixa στο Porto Alegre, τη Δευτέρα.

Η νεαρή κοπέλα, η οποία αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις δημόσια για το συμβάν υπό το φόβο νέων πιθανών επιθέσεων, είπε στις αστυνομικές αρχές πως μόλις είχε αποβιβαστεί από το λεωφορείο και κατευθυνόταν προς το σπίτι της όταν την πλησίασε μια ομάδα αντρών με επιθετικές διαθέσεις.

Αφού την χτύπησαν, ένας από τους δράστες έβγαλε ένα σουγιά και χάραξε στο στομάχι της ένα σύμβολο που ομοιάζει με σβάστικα. Η σβάστικα, όπως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, συνδέεται με το Ναζιστικό καθεστώς των δεκαετιών του 1930 και 1940 και πρεσβεύει τις ιδέες του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

Οι κινητοποιήσεις εντός Βραζιλίας

Εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων για να διαμαρτυρηθούν κατά της υποψηφιότητας Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές της χώρας. Του κινήματος δυσαρέσκειας ηγήθηκαν οι γυναίκες και οι φεμινιστές/στριες, λαμβάνοντας υποστήριξη και από αριστερές οργανώσεις, ενάντια στην ομοφοβία, το ρατσισμό και το σεξισμό που εξέφρασε ο ακροδεξιός υποψήφιος.

Των διαδηλώσεων είχε προηγηθεί η διαδικτυακή κατακραυγή μέσα από τα social media.

Στις διαδηλώσεις, που απλώθηκαν από το Manaus στον Αμαζόνιο μέχρι τη μητρόπολη του Sao Paulo στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο κόσμος που πήρε μέρος χρησιμοποίησε το hashtag-σύνθημα #EleNão, “Όχι Αυτόν”, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπόσχεση ότι δεν θα δώσουν την ψήφο τους στον υποψήφιο που έκανε αστεία με το βιασμό και χαρακτήρισε την μισθολογική ανισότητα αντρών και γυναικών δικαιολογημένη.

Και εκτός Βραζιλίας

Διαδηλωτές σε 52 πόλεις σε όλο τον κόσμο θα δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Βραζιλιάνους και στο κίνημα “#EleNão”. Σύμφωνα με το λογαριασμό στο Facebook των “Ενωμένων Γυναικών κατά του Μπολσονάρου” (Women United Against Bolsonaro), ο οποίος έχει πάνω από δύο εκατομμύρια ακολούθους, οι διαδηλώσεις είναι ακομμάτιστες.

Επίσης οι διεθνείς συγκεντρώσεις οργανώνονται και μέσω του Facebook λογαριασμού “Βραζιλιάνες Γυναίκες του Εξωτερικού κατά του Μπολσονάρου” (Brazilian Women Abroad Against Bolsonaro) με συνθήματα τα “#EleNão” και “No to Fascism” (όχι στο φασισμό).

Διάβασε ακόμη:

Οι γυναίκες οι πρωταγωνίστριες στις εκλογές της Βραζιλίας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]