Η στάση του Γιάννη Αντετοκούνμπο προς την Ελλάδα, “την οποία διαφημίζει και όπου σταθεί”, υπογραμμίζει ως επιπλέον σημαντικό λόγο για την προβολή του από τα ΜΜΕ, ο Γιάννης Λαμπίρης, χρόνια δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Στην εφημερίδα, παρότι δεν υπάρχει καθημερινή κάλυψη για τον Αντετοκούνμπο, λόγω και τις διαφορετικής φύσης του μέσου (λιγότερος διαθέσιμος χώρος για κείμενα), όταν γίνεται αναφορά συνήθως είναι “πρώτο θέμα”.

Ολόκληρη η έρευνα για την επιρροή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην καθημερινότητα των ελληνικών media

1) Πόσο σημαντικά ιεραρχείται το περιεχόμενο και η ειδησεογραφία για τον Αντετοκούνμπο στο μέσο που εργάζεσαι; Και πώς αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή “ροή” του μέσου;

Θα έλεγα ιδιαίτερα σημαντικά αφού καταλαμβάνει σημαντικό χώρο ιδιαίτερα κάθε θέμα που απασχολεί το Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στην καθημερινή ροή δεν υπάρχει αναφορά κάθε μέρα, αλλά όταν υπάρχει είναι ως συνήθως ένα από τα βασικά θέματα.

2) Τι είδους θεματολογία καλύπτεται για τον παίκτη;

Σαφώς κάποια σημαντικά ρεκόρ του, σχόλια που κάνουν αίσθηση από τρίτους στο ΝΒΑ, αλλά και κάποιες επιδόσεις του σε αγώνες ή ακόμα και δείγματα συμπεριφοράς γενικότερα εκτός παρκέ.

3) Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Είναι μόνο ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης του ΝΒΑ;

Όχι βέβαια δεν είναι μόνο επειδή είναι σούπερ παίκτης. Παίζει τεράστιο ρόλο ότι είναι Ελληνας και το πως έχει αγαπήσει την πατρίδα στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και στην οποία και έμαθε το μπάσκετ.

4) Θυμάσαι να έχει υπάρξει αντίστοιχη προβολή παίκτη;

Ναι, αναλογικά αυτό που γινόταν για τον Γκάλη τη δεκαετία του 1980 αλλά και τα δημοσιεύματα για Διαμαντίδη και Σπανούλη. Απλά εδώ μιλάμε για το ΝΒΑ το πιο δύσκολο και θεαματικό πρωτάθλημα του κόσμου για αυτό και τα κατορθώματα του Γιάννη παίζουν τόσο δυνατά και στα ελληνικά ΜΜΕ.

5) Ποια άρθρα διαβάζει περισσότερο ο κόσμος;

Νομίζω αυτά που μιλούν για τη ζωή του, κομμάτια της συμπεριφοράς του και τους ύμνους τρίτων. Τεράστιο ενδιαφέρον έδειξε ο κόσμος και με το θέμα της εθνικής και το αν θα παίξει ή όχι το καλοκαίρι στο Ευρωμπάσκετ.

6) Υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις από αναγνώστες; Κι αν ναι, πώς αυτές εκφράζονται;

Ευτυχώς όχι, αν και κάποια μεμονωμένα σχόλια είχαν γραφτεί στο σάιτ της εφημερίδας κάτω απο θέματα για τον Γιάννη. περισσότερο εκφράζοντας πικρία για τη μη συμμετοχή του στο Ευρωμπάσκετ.

7) Υπάρχει συμβολή στη μείωση του ρατσισμού με την προβολή του Αντετοκούνμπο;

Θεωρώ πως ο χαρακτήρας του Γιάννη, το πως φέρεται και το ότι διαφημίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί την Ελλάδα, έπαιξε το ρόλο του για να βλέπουν λίγο διαφορετικά τέτοιες περιπτώσεις στην καθημερινότητα οι άνθρωποι.

8) Με ποιους τρόπους διαπιστώνεις να έχουν επενδύσει οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στο ρεύμα για τον Αντετοκούνμπο;

Θα έλεγα με την προβολή πολλών θεμάτων για αυτόν και όσον αφορά κυρίως τηλεόραση και διαδίκτυο ακόμα και αποστολές για να καλύψουν από κοντά κάθε του στιγμή.

9) Προσελήφθησαν επιπλέον δημοσιογράφοι για τις ανάγκες των σχετικών ρεπορτάζ;

Όχι είναι δύσκολες εποχές για προσλήψεις και όταν δεν γίνονταν τόσα χρόνια που υπήρχε γενικότερη ανάγκη για δουλειά δεν θα γινόταν τώρα..

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]