Από τότε που ο άγνωστος σε όλους μας Γιαγιά Τουρέ υπέγραφε στον Ολυμπιακό από την Μεταλούργκ Ντονέτσκ κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο μέσος από την Ακτή Ελεφαντοστού είναι ένας από τους κορυφαίους στη θέση του. Μπορεί και ο κορυφαίος.

Ξεκινώντας από την Μπέβερεν και το Βέλγιο το 2001, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι το 2007 θα φορούσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και το 2010 αυτή της Μάντσεστερ Σίτι, με τη φανέλα της οποίας από την πρώτη στιγμή, πραγματοποιεί καταπληκτικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα τις φετινές.

Για να φτάσει ως εδώ που είναι σήμερα, χρειάστηκε να μείνει δύο χρόνια στην Μπέβερεν, άλλα τόσα στην Μεταλούργκ Ντονέτσκ, έναν χρόνο στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό και έναν στο Πριγκιπάτο του Μονακό.

Τίτλους κατέκτησε με τον Ολυμπιακό (Πρωτάθλημα, Κύπελλο), Μπαρτσελόνα (2 Πρωταθλήματα, 1 Copa Del Rey, 1 Super Cup Ισπανίας, 1 Super Cup Ευρώπης, 1 Παγμόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και 1 Champions League) και την Μάντσεστερ Σίτι με την οποία συνεχίζει να πρωταγωνιστεί (1 Πρωτάθλημα, 1 FA Cup, 1 League Cup και ένα Community Shield).

Ούτε σε προσωπικό επίπεδο του λείπουν οι διακρίσεις, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια (2011-2013) έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής. Καθόλου εύκολο κατόρθωμα, δεδομένου ότι είχε ως κύριους αντιπάλους τους Σάμουελ Ετό και Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Φαίνεται όμως, πως έπρεπε να φτάσει 30 χρονών για να φτάσει στο αποκορύφωμα της καριέρας του (τουλάχιστον σε ατομικές επιδόσεις) καθώς αυτά που κάνει φέτος δεν έχουν προηγούμενο. Μαρκάρει, οργανώνει σκοράρει. Κοινώς κάνει τα πάντα και συμφέρει. Συγκεκριμένα, έχει πετύχει 17 τέρματα στο πρωτάθλημα, κάτι που για μέσο και μάλιστα με αμυντικές αρετές είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Από τότε που έφυγε από τον Ολυμπιακό, δούλεψε πάρα πολύ για να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σωματικά του προσόντα. Από ψηλόλιγνος νεαρός, μετατράπηκε με τα χρόνια σε έναν ογκώδη και δυνατό ποδοσφαιριστή που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τους αστέρες της Primera Division και της Premier League. Σε συνδυασμό με την άριστη τεχνική του κατάσταση, τις αμυντικές αλλά και τις οργανωτικές του ικανότητες, έγινε ένας από τους κορυφαίους στη θέση του στον κόσμο.

Κάποιος θα πίστευε ότι ως Αφρικανός, θα επαναπαυόταν σε όσα κατάφερε και η καριέρα του θα έπαιρνε την κατηφόρα μόλις πατήσει τα “άντα”. Κι όμως, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Βελτιώθηκε στο μόνο “μειονέκτημα” που είχε. Το σκοράρισμα. Πλέον, εκτός από το να μαρκάρει και να οργανώνει ταυτόχρονα, σκοράρει κιόλας, με ρυθμούς που δεν σκοράρουν επιθετικοί στο πρωτάθλημα.

“Πιστεύω πως ο Γιαγιά έχει κάνει μια εξαιρετική σεζόν μέχρι σήμερα και ελπίζω ότι θα καταφέρει να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς μέχρι το τέλος. Αν πάρουμε στο τέλος το πρωτάθλημα, σίγουρα θα του άξιζε ο τίτλος του πολυτιμότερου παίχτη του πρωταθλήματος. Όπως και να έχει είναι σίγουρα μέσα στους κορυφαίους μέσους του κόσμου”, τόνισε πρόσφατα ο προπονητής του στη Σίτι, Μανουέλ Πελεγκρίνι.

Κλείνοντας, δεν ξέρω αν είναι όντως ο καλύτερος, αλλά αν ήμουν προπονητής και έψαχνα για αμυντικό χαφ με οργανωτικές ικανότητες και με περισσότερα από 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις μέσα στη σεζόν, το μυαλό μου θα πήγαινε πρώτα στον Γιγιά Τουρέ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]