Ένα από τα πιο κλισέ ανέκδοτα που κυκλοφορούν στον χώρο του ποδοσφαίρου, είναι ο τίτλος του άρθρου. Κι όμως, δεν θα μπορούσε να είναι πιο άστοχο, καθώς σπουδαίοι τερματοφύλακες έχουν δώσει τίτλους στις ομάδες τους κατά καιρούς, με έναν από αυτούς να είναι ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Με το που έληξε το παιχνίδι της Ιταλίας  με την Αγγλία, όλοι θυμόντουσαν το πέναλτι του Αντρέα Πίρλο και τη συνολική του απόδοση στο ματς. Κακά τα ψέματα, ήταν όντως ο κορυφαίος του ματς. Κανείς όμως δεν είχε να πει μια καλή κουβέντα για τον Μπουφόν.

Ο Ιταλός «πορτιέρο», στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, έκανε μια επέμβαση την οποία δεν θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε άλλος εν ενεργεία τερματοφύλακας στον κόσμο. Ο Γκλεν Τζόνσον σούταρε από το ύψος της μικρής περιοχής με αρκετή δύναμη και ενώ άλλοι δεν θα προσπαθούσαν καν, αυτός κατάφερε όχι μόνο να διώξει τη μπάλα, αλλά να την μπλοκάρει με το ένα χέρι!

Με την Ιταλία να έχει δοκάρι στην αμέσως προηγούμενη φάση και με δεδομένο τον τρόπο παιχνιδιού της Αγγλίας ακόμα και με το σκορ στο 0-0, μπορεί να φανταστεί κανείς ότι αν γινόταν εκεί το 1-0, δεν θα μιλούσε κανείς για τον Πίρλο και για το πέναλτι που πέτυχε, γιατί ήταν πολύ πιθανόν να μην έφτανε ποτέ εκεί το ματς. Με την ψυχολογία εναντίον τους και μια Αγγλία ακόμα πιο «ταμπουρωμένη» από το 0-0, δύσκολα θα σκόραραν οι Ιταλοί.

Εκτός από αυτή τη φάση που ήταν καθοριστική για την εξέλιξη του αγώνα, ο «Τζίτζι» μπλόκαρε το πέναλτι του Ασλει Κόουλ σαν να του είχε πει ο ίδιος ο Αγγλος που θα έστελνε τη μπάλα και έδωσε ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στην ομάδα του για την υπόθεση πρόκριση.

Επίσης, η Ιταλία έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα, έχοντας δεχτεί 2 γκολ, με την Ισπανία να είναι πρώτη στη σχετική κατηγορία έχοντας δεχτεί μόλις ένα τέρμα (αν και η Ιταλία έχει 30 αγωνιστικά λεπτά περισσότερα).

Mundial 2006

Το καλοκαίρι του 2006, η Ιταλία στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Όχι γιατί έπαιξε την πιο ελκυστική μπάλα που έχουμε δει ποτέ μας, αλλά γιατί δέχτηκε 2 γκολ σε ολόκληρη την διοργάνωση.

Ένα στη φάση των ομίλων και ένα με πέναλτι (!) του Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό (αλά Πίρλο).

Πάρμα 1998/99

Η Πάρμα ήταν η πρώτη ομάδα της καριέρας του και με αυτήν κατάφερε να κατακτήσει ένα Κύπελλο Ιταλίας, ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας και ένα Κύπελλο UEFA (σημερινό Europa League).

Αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων και το καλοκαίρι του 2001 έγινε παίκτης της Γιουβέντους στην οποία ανήκει μέχρι και σήμερα. Οι «μπιανκονέρι» έδωσαν παραπάνω από 30 εκατομμύρια λίρες για να τον κάνουν δικό τους και το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ ακόμα και σήμερα για μεταγραφή τερματοφύλακα.

Γιουβέντους

Με την Γιουβέντους ο Μπουφόν κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (και δύο ακόμα που της αφαιρέθηκαν λόγω του σκανδάλου Calciopoli) και δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας. Στο τελευταίο πρωτάθλημα ήταν μαζί με τον Πίρλο και πάλι, ο πιο σταθερός και σημαντικός παίκτης της.

Σε 34 συμμετοχές μάζεψε τη μπάλα από τα δίχτυα του μόλις 16 φορές σε αγώνες πρωταθλήματος. Πώς να χάσεις το πρωτάθλημα όταν κάνεις να φας γκολ κάτι παραπάνω από 2 παιχνίδια μέσο όρο;

Καλά όλα αυτά, αλλά είναι τερματοφύλακας. Ότι και να κάνει, τα φώτα της δημοσιότητας θα πέφτουν είτε στον Αντρέα Πίρλο, είτε σε κάποιον άλλο συμπαίκτη του, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τον στεναχωρεί ιδιαίτερα γιατί απολαμβάνει τον σεβασμό και τον θαυμασμό ακόμα και των αντίπαλων οπαδών και παικτών λόγω του σπουδαίου ταλέντου του, αλλά και του χαρακτήρα του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts