Τα χρόνια που το «χαζοκούτι» ήταν το κέντρο του σπιτιού μάλλον έχουν τελειώσει. Τέσσερις νέοι μας απαντούν γιατί δεν θέλουν ούτε να τη βλέπουν!

Η τηλεόραση δεν αποτελεί τελευταία τρόπο ζωής για τους νέους. Δεν κανονίζονται μαζώξεις για το big brother, ενώ από τα σπίτια των περισσότερων το αγαπημένο (;) κουτί λείπει. Σε αρκετές περιπτώσεις γιατί λείπουν και τα λεφτά, στις περισσότερες όμως από επιλογή. Προτιμούν το έξω, αποφεύγουν τα τούρκικα, τα δελτία των 8, τις επαναλήψεις και τα μεσημεριανάδικα. Από τις συζητήσεις τους απουσιάζει το κουτσομπολιό κι οι εξελίξεις στα σίριαλ. Έχουν μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα τα πολιτικά, τα ρούχα, το facebook.

television breeds

“Φτάνει πια με τις εκπομπές μαγειρικής”, μας λέει η Δανάη 23 ετών, φοιτήτρια – υπάλληλος, έχει ζήσει στη Σουηδία, όπου “όλα εκεί λειτουργούν διαφορετικά”. Στο σπίτι της δεν έχει τηλεόραση, δεν βλέπει γενικώς. “Δεν μου αρέσει. Δεν υπάρχει κάτι που να με εκφράζει”. Έχει ιδέες για το πώς θα την ήθελε: “Θέλω εκπομπές που θ’ αφορούν την επιστημονική κοινότητα και περισσότερες καινούριες ταινίες. Όχι άλλο Τζακι Tσάν κι Εξολοθρευτή!” Δεν είναι βέβαια μόνο ο Σβαρτσενέγκερ που την ενοχλεί, αλλά κι η ελλιπής ενημέρωση. “Θέλω ειδήσεις, απ’ όλο τον κόσμο, καλές και κακές. Αλλά ειδήσεις, ξέρεις τι εννοώ.”

“Ποιος ο λόγος να δεις τηλεόραση βασικά;” αναρωτιέται ο Βαγγέλης Βαίτσης, 24 ετών λογιστής. Οι κατασκευασμένες περσόνες της ΤV, του τη σπάνε. “Έχουν κάνει τον Άδωνι εθνικό σταρ”. Ακόμα και τα εναλλακτικά προγράμματα, τα βλέπει… ρηχά. “Οι ψυχαγωγικές εκπομπές έχουν να προσηλυτίσουν παρά να καυτηριάσουν”. Απογοητεύεται γιατί οι “οικογενειακές ιστορίες χτυπάνε μεγαλύτερα νούμερα από τα ντοκυμαντέρ” και πιστεύει ότι το προϊόν που δίνει η τηλεόραση έχει εκφυλιστεί τόσο, που “ο κόσμος το τρολλάρει, όμως και η τηλεόραση τρολλάρει τον κόσμο”.

tv-mono-yparxei-logos

Ο Βαγγέλης δεν βλέπει τηλεόραση εδώ και καιρό. Δεν την έχει σπίτι του γιατί δεν τη γουστάρει, αλλά και γιατί έχει άλλες επιλογές. “Με το ίντερνετ όταν θες να δεις κάτι, το βλέπεις επιτόπου. Είτε σειρές, είτε εκπομπές, είτε αθλητικά, είτε ενημερώνεσαι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, έχοντας περισσότερες επιλογές απ’ ότι με την τηλεόραση”. Παρότι πολλά παιδιά μεγάλωσαν περνώντας χρόνο μπροστά της τώρα την απαρνούνται, όπως ο Ταρέκ Νασσάνυ, 18 ετών, φοιτητής που την αντιμετωπίζει ως “όπλο του συστήματος”.

de-se-sony

Δεν ξεκόβουν μόνο οι Αθηναίοι όμως την TV. Τα ίδιο μας λέει κι ο Σωτήρης 21 ετών, φοιτητής από τη Θεσσαλονίκη. “Δεν έχω χρήματα, γιατί σπουδάζω στην πόλη, αλλά είμαι από την επαρχία. Δεν μου προσφέρει κάτι, online βρίσκω αυτά που μ’ ενδιαφέρουν και μ’ εξαίρεση 1-2 εκπομπές τα πάντα είναι κατευθυνόμενα και το λιγότερο που θα ήθελα είναι να γίνω ένας couch potato πελάτης της digea”.

Oι απαντήσεις τους αφοπλιστικές. Παρότι η τηλεόραση χάνει μέρα με την μέρα τον κόσμο της, η συνταγή δεν αλλάζει. Στην πεπατημένη των προηγούμενων χρόνων κι απόψε το βράδυ στις οθόνες μας, όσων έχουν δηλαδή τηλεόραση, θα κυριαρχούν τα γλέντια σε πίστες και τα σκυλάδικα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]