1505_be curious_200x200«Πριν μιλήσεις…»

Για όσους ξαναπούν ότι τα ψώνια και οι βόλτες στα μαγαζιά είναι επιφανειακή δραστηριότητα, δηλώνω πως κάνουν λάθος…

Αστειεύομαι… Αλλά δυστυχώς όλοι μεγαλώσαμε σαν αστοί και που και που θυμόμαστε τις καταναλωτικές συνήθειές μας –ίσως και πιο συχνά από ό,τι θα έπρεπε. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό… Την Πέμπτη το μεσημέρι, μια βόλτα με τη Μαρία στα μαγαζιά, μας ώθησε σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση περί κοινωνίας και συναναστροφών, ανθρώπων και συμπεριφορών.

Πόσες φορές τυχαίνει να γνωρίζουμε κάποιον και την πρώτη φορά να σχηματίζουμε μια γνώμη, λιγότερο ή περισσότερο αρνητική; Πολλές φαντάζομαι… Πόσες φορές μας έχει τύχει γνωρίζοντας το άτομο αυτό να αναθεωρήσουμε παντελώς; Ακόμη περισσότερες. Μπορεί δύο άνθρωποι επιδερμικά να νιώθουν ή να φαίνεται πώς δεν ταιριάζουν και τελικά να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο ακριβώς στα σημεία εκείνα που διαφαίνονται τα κενά…

Πόσοι από εμάς θεωρούμε τον ένα ή τον άλλο γ-α-μ-ά-τ-ο ή καταλήγουμε σε θαυμάσια συμπεράσματα για το υπερτροφικό εγώ μας σε σχέση με τους άλλους; Πολλοί, οι οποίοι τελικώς σπαζόμαστε όταν ανακαλύπτουμε πως that’s not the case…

Η διαδικασία της αλληλοαναγνώρισης των ατόμων στο πλαίσιο της κοινωνικής συναναστροφής, η επιτυχία ή αποτυχία επικοινωνίας και επαφής με τον Άλλο, αποτελούν διεργασίες γεμάτες εκπλήξεις –ευχάριστες ή δυσάρεστες. Για να κρατάμε λοιπόν την εσωτερική μας ισορροπία θα πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε πρόωρα τους άλλους…

 

judge

Μάλλον κάπως έτσι θα ήταν «ηθικά σωστό» να κλείσω… Αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπικό. Αποκλείεται ούτε εγώ ούτε εσύ να σταματήσουμε να κρίνουμε, γιατί σκεφτόμαστε και έχουμε και λαλιά… Εδώ όμως επανέρχεται η σωστή ρήση του Χ.Κ. «πριν μιλήσεις, βούτα τη γλώσσα σου στο μυαλό σου»…

Μίνα Κωστοπούλου

………………………………………………………….

Η ουσία βρίσκεται αλλού

Θα συμφωνήσω με τη Μίνα, που ισχυρίζεται πως συχνά κρίνουμε εξωτερικά ανθρώπους και καταστάσεις και στη συνέχεια αποδεικνυόμαστε λάθος, γιατί ίσως είχαμε βιαστεί να βγάλουμε συμπεράσματα. Ποτέ δεν ξέρουμε τι κρύβει ο καθένας μέσα του, τι κουβαλά και γιατί είναι όπως είναι. Υπάρχουν και άνθρωποι, μάλιστα, που άλλα νιώθουν και άλλη εικόνα βγάζουν προς τα έξω (πολύ επιθετική ή πολύ αδιάφορη) επειδή απλά έτσι είναι ο χαρακτήρας τους και παρεξηγούνται. Γι’ αυτό δε χρειάζεται να κρίνουμε ή έστω να κατακρίνουμε πριν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ουσιαστικά κάτι. Μπορεί να απορρίψουμε κάποιον χωρίς λόγο, χωρίς να τον έχουμε γνωρίσει, θεωρώντας πως τον ξέρουμε.

Η κοινωνία φορά ταμπέλες στους ανθρώπους για να τους κατηγοριοποιήσει και να μπορέσει πιο εύκολα να τους διαχειριστεί. Δεν είναι έτσι, όμως. Ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι πολύ σύνθετος και η ανθρώπινη διάθεση ασταθής –τη μια είμαστε έτσι την άλλη αλλιώς. Δε χωρούν ταμπέλες.

 

dont judge

Επίσης, οι άνθρωποι των μεγαλουπόλεων μαθαίνουμε να είμαστε «κυνηγοί», γιατί ακριβώς μεγαλώνουμε σε μια ζούγκλα. «Ταμπελοποιούμε», κατατάσσουμε, απορρίπτουμε με την πρώτη ματιά και όλα αυτά είναι ένας τρόπος επιβίωσης σε ένα περιβάλλον που ο ένας προσπαθεί να «φάει» τον άλλον. Αλλά όλη αυτή η κατάσταση μας αλλοιώνει. Χάνουμε το νόημα. Κοιτούμε την εικόνα, το συμφέρον και πολλά άλλα, αλλά όχι την ουσία. Και κάπως έτσι κάνουμε λάθος επιλογές και καταλήγουμε να είμαστε ανικανοποίητοι από τις ανθρώπινες σχέσεις μας.

Ναι, αλλά η αγάπη, η ευτυχία, η χαρά, η απόλαυση βρίσκονται στην ουσία…

Γι’ αυτό πριν κρίνεις κάποιον αρνητικά, πριν απορρίψεις, σκέψου. Μην παγιδεύεσαι σε γρήγορα και εύκολα συμπεράσματα.

Μαρία Δελαγραμάτικα

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]