poreiaΚι είναι το τραγούδι το ίδιο. “Πότε θα κάνει ξαστεριά, πότε θα φλεβαρίσει…” Σαράντα χρόνια μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Κι είναι κι οι άνθρωποι ίδιοι. Τόσο που αν τους βγάλεις τη στολή και τους μιλήσεις από καρδιάς θα τραγουδάνε το ίδιο τραγούδι. Όπως ο ματατζής στη Βασ. Σοφιας,που γύρισε προς το μέρος μας και τραγουδούσε και αυτός. Όπως ο ναύτης και ο φαντάρος που διαδήλωναν στην πορεία.

Για μια στιγμή έγιναν δικοί μας. Για όσο διαρκούσε το τραγούδι, κι η μελωδία κύλαγε για να ζεστάνει το κρύο, θύμισαν τον άνθρωπο πίσω απ’ τη μάσκα. Τον  ίδιο άνθρωπο που οργίζεται όταν τον φιμώνουν , που απογοητεύεται όταν τον απολύουν, που καταρρέει όταν κρατικοί φορείς σκοτώνουν  πολιτικά το παιδί, το σύντροφο, το φίλο, το συναγωνιστή του. Κι ας είναι κι ο ίδιος κρατικός φορέας. Κι ας είναι μικρή η πιθανότητα να είναι μια εξαίρεση στη γενίκευση “μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι”.

Άραγε θα καταλήξεις κι εσύ ματατζή, να υπερασπίζεσαι, θεωρητικά, μετά από σαράντα χρόνια τους συμπολίτες σου, που εκφόβιζες και έπνιγες με δακρυγόνα και ξύλο, σα τον οδηγό του τανκ το ’73, ή ήσουν κι εσύ η επιβεβαίωση ενός κανόνα, που εξιλεώνει τις τύψεις προσαρμόζοντας τις πιο ανήθικες πράξεις στους πιο ηθικούς στίχους, εξαγνίζοντας έτσι τα χείριστα κίνητρα, ανακουφίζοντας τη βεβαρημένη συνείδηση, με την πιο διαστρεβλωμένη κάθαρση;

Άραγε σε άλλη πορεία θα ενώσεις πέρα απ’ τη φωνή και την ύπαρξή σου μαζί μας, βγάζοντας τη στολή, προστατεύοντας αυτό που σαν άνθρωπος ορκίστηκες, τον πολίτη και όχι το κράτος; Άραγε θα γίνεις ποτέ πραγματικά δικός μας;

Μαρία Ζαρέντη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]