Για τις 15 Μαΐου διακόπηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σχετικά με την αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου για τον αναρχικό κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου, ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί ξανά στη φυλακή.

Αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το δικαστήριο, όπου ξεκίνησε το πρωί η δίκη με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι την Τρίτη αναμένεται να καταθέσουν το υπόμνημά τους.

Σήμερα ανέδειξαν τους λόγους για τους οποίους η αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Αγγελή, (μέχρι πρότινος εποπτεύοντος εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής), είναι απαράδεκτη, αφού παίρνει θέση για τα πραγματικά περιστατικά, και αόριστη αφού δεν συγκεκριμενοποιεί τι δεν έλαβε υπόψη της η αθωωτική απόφαση, ποια κενά και ασάφειες εντοπίζει.

Νωρίτερα, ο Κώστας Παπαδάκης δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «η σημερινή ημέρα πρέπει να είναι η τελευταία που Αντιτρομοκρατική ταλαιπωρεί τα δικαστήρια και τον Θεοφίλου με αυτή τη σκευωρία».

Η Άννα Παπαρούσου είπε στην «Εφ.Συν.» πως «η αναίρεση που άσκησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επιχειρεί να πλήξει την αρχή της ηθικής απόδειξης, δηλαδή της δυνατότητας που έχουν τα δικαστήρια να διαμορφώνουν κυριαρχική κρίση για τα πραγματικά περιστατικά, που έχουν να χειριστούν. Στην πραγματικότητα η απόφαση απλά δεν ήταν αρεστή για λόγους, που δεν είναι νομικοί».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ο Τάσος Θεοφίλου είχε συλληφθεί το 2012 από μέλη της αντιτρομοκρατικής, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Πάρο, απλή αυτουργία στη δολοφονία του οδηγού ταξί, ενώ ταυτόχρονα κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Συνολικά είχε μείνει στη φυλακή 5 χρόνια.

Όμως, κανείς από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν τον αναγνώρισε, ενώ ως μοναδική ένδειξη ενοχής του παρουσιάστηκε ένα καπέλο που δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας και που πάνω του -σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική- υπήρχε δικό του DNA.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε σε 25 χρόνια κάθειρξη, επειδή αποφάσισε ότι είναι ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη ληστεία και αθώος για ένταξη στην οργάνωση «ΣΠΦ».

Στις 7 Ιουλίου 2017 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε κατά πλειοψηφία αθώο τον Τάσο Θεοφίλου για την υπόθεση. Στο Εφετείο, όπως και πρωτόδικα, γι άλλη μια φορά κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο Θεοφίλου ως έναν από τους δράστες της ληστείας.

Στην απολογία του στις 28 Απρίλη του 2017 είχε δηλώσει: «Θα πω για άλλη μια φορά και κλείνοντας ότι δεν έχω διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Διέπραξα όμως το αδίκημα που περικλείει όλα τα αδικήματα. Είμαι αναρχικός. Στον ταξικό πόλεμο πήρα θέση με τους αποκλεισμένους και τους αδικημένους, με τους κυνηγημένους και με τους κολασμένους, με τους φτωχούς, με τους αδύνατους και τους καταπιεσμένους…».

Με πληροφορίες από «Εφ.Συν.»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]