Το ταξίδι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για τους περισσότερους Έλληνες παίκτες μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Για τον ίδιο ήταν το επόμενο απαραίτητο βήμα.

Στην ηλικία του οι περισσότεροι παίκτες ψάχνουν με το κυάλι λίγα λεπτά συμμετοχής, ακόμα κι αν -όπως εκείνος μέχρι πριν λίγους μήνες- αγωνίζονται στην Α2. Ο ίδιος πάλι στα 19 του, προερχόμενος από μια άσημη ευρωπαϊκή αλλά κι ελληνική ομάδα έπαιξε στο τελευταίο ματς των Μπακς με τους Ντάλας Μάβερικς σχεδόν 35 λεπτά. Ο λόγος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Παρότι πρωτάρης σε υψηλό -και μάλιστα στο υψηλότερο- επίπεδο,  έχει ήδη καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Είναι το διαμάντι που λάμπει περισσότερο στο ρόστερ των Μπακς. Ο λόγος που φέτος σε μια τραγική χρονιά, έχοντας το χειρότερο ρεκόρ στο ΝΒΑ με 5 νίκες και 19 ήττες, ακούγονται. Πότε γιατί ο Αντετοκούνμπο τρυπώνει στο τοπ 10 των φάσεων, πότε γιατί με την απόδοσή του ξεχωρίζει.

Στην Αμερική τον αγαπούν και για έναν ακόμα λόγο. Ζουν για ιστορίες σαν τη δική του. Ο  Αντετοκούνμπο αγωνιζόταν σε μια μικρή ομάδα, μεγαλωμένος σε φτωχογειτονιά της Αθήνας, αντιμέτωπος συχνά με τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για χρόνια χωρίς χαρτιά, χωρίς πατρίδα και όπως πολλά ακόμα παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα χωρίς μέλλον. Ξαφνικά εξελίσσεται σ’ έναν από τους καλύτερους rookie παίκτες της χρονιάς με τρομερές προοπτικές για τη συνέχεια.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των New York Times, όπου αναφέρεται σε απόσπασμα: “Όπως άλλοι μετανάστες στην Ελλάδα, οι γονείς του αγωνίζονταν να βρουν δουλειά. Ο Γιάννης κι ο μεγαλύτερος αδερφός του Θανάσης βοηθούσαν πουλώντας ρολόγια, τσάντες και γυαλιά ηλίου. Μ’ αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους στην ομάδα, επειδή δεν πήγαιναν στην προπονήσεις. Ενώ έχαναν και γεύματα. ‘Μερικές φορές, το ψυγείο μας ήταν άδειο’, είπε ο Γιάννης. ‘Κάποιες μέρες δεν πουλούσαμε πράγματα και δεν είχαμε λεφτά για να τραφούμε’. Τις καλές ημέρες ‘τα χρήματα ήταν απλά αρκετά’ για να πληρωθεί το νοίκι, οι λογαριασμοί του νερού και του ρεύματος, ή να πάρει η οικογένεια φαϊ”.

Βέβαια οι New Υork Times, έκαναν και μια λάθος πρόβλεψη. Ο Αντετοκούνμπο δεν έμεινε στην Ευρώπη για να “ψηθεί”  όπως υπογραμμιζόταν στο δημοσίευμα. Παρότι δεν είχε προλάβει καλά – καλά να καθιερωθεί στον Φιλαθλητικό (9.5 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ μέσο όρο), οι Μπακς επέλεξαν να τον φέρουν με τη μία στην Αμερική και να δουλέψουν μαζί του. Εκμεταλλευόμενοι τον όρο του τετραετούς διάρκειας συμβολαίου που είχε υπογράψει με τη Σαραγόσα, τον έντυσαν στα πράσινα και τον έριξαν στα βαθιά.

Η εκκίνησή του στο ΝΒΑ θυμίζει σε πολλά το ξεκίνημα του Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο Γερμανός, σημαία των Ντάλας και πρωταθλητής μαζί τους το 2011 όντας ο MVP των τελικών, δικαίως θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες που πάτησαν το πόδι τους στα παρκέ του ΝΒΑ. Οι διακρίσεις του πολλές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: το βραβείο του MPV το 2007, οι 12 συμμετοχές σε All Star Game, η επιλογή του από το Sports Illustrated στους κορυφαίους παίκτες της δεκαετίας (2000-2009).

Στο ΝΒΑ έπαιξε, όταν είχε συμπληρώσει τα 20 του χρόνια. Είχαν προηγηθεί οι εξαιρετικές του εμφανίσεις, στην οποία με κόπο καθιερώθηκε, DJK Würzburg (ομάδα δεύτερης κατηγορίας), η διορατική ματιά του Ντιρκ Μπάουερμαν που διέκρινε στη δεύτερη χρονιά του Ντιρκ στην DJK το ταλέντο του κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο λαβράκι της δεκαετίας, μια υπομονετική περίοδος στο στρατό και οι τυχαίες αγωνιστικές συναντήσεις με σταρ του ΝΒΑ. Στην τελευταία του χρονιά ο Νοβίτσκι, παρότι αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία, αναδείχτηκε κορυφαίος Γερμανός παίκτης. Η Μπαρτσελόνα, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του. Όμως το μέλλον του ανήκε στο ΝΒΑ, διαπίστωση που είχε κάνει ακόμα κι ο Τσαρλς Μπάρκλει, λίγα μόλις λεπτά αφού είχε καρφώσει μπροστά του ο ξανθός ψιλόλιγνος τότε πιτσιρικάς από τη Γερμανία. “Ο τύπος είναι πανέξυπνος. Αν θέλει να παίξει στο ΝΒΑ, να με πάρει τηλέφωνο”, είχε πει ο “Sir Charles”.

Kρίνοντας απ’ το ότι δεν έγιναν συμπαίκτες, μάλλον ο Ντιρκ δεν πήρε τηλέφωνο. Δεν το χρειαζόταν κιόλας. Από την πρώτη στιγμή Σέλτικς και Ντάλας τον διεκδίκησαν, με τον Νοβίτσκι όμως να καταλήγει στους Μιλγουόκι Μπακς (νούμερο 9 στο ντραφτ), τη νυν ομάδα του Αντετοκούνμπο. Μετά από μια συμφωνία, στην οποία ενεπλάκησαν τρεις ομάδες και 6 παίκτες, ο Νοβίτσκι κατέληξε στο Ντάλας, αλλάζοντας την ιστορία.

Στην πρώτη του χρονιά ο Νοβίτσκι έπαιξε σε 47 ματς (λόγω λοκ άουτ τα ματς είχαν πέσει από τα 82 στα 50), στα 24 βασικός, έχοντας 8.2 πόντους και 3.4 ριμπάουντ σε 20 λεπτά συμμετοχής. 

Ο Αντετοκούνμπο έχει παίξει για την ώρα σε 19 παιχνίδια, έχοντας 6 πόντους και 1 ασίστ μέσο όρο σε 18 λεπτά, όντας όμως θετικός και σ’ άλλες κατηγορίες, όπως ριμπάουντ, τάπες και κλεψίματα. Στο ματς με τους Σπερς, είχε 15 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 1 κόψιμο σε 33 λεπτά, ενώ πολύ ισορροπημένη στατιστική είχε σ’ άλλα παιχνίδια, όπως με τους Μπουλς. Απέναντι στους “Ταύρους” σκόραρε 6 πόντους, μάζεψε ισάριθμα ριμπάουντ, μοίρασε 1 ασίστ κι έκανε από 2 κλεψίματα και τάπες σε 26 λεπτά. Απέναντι στους Σέλτικς ο Αντετοκούνμπο είχε 10 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 τάπα, χαρίζοντας ένα σπάνιο highlight, κάνοντας τάπα στην μία πλευρά του γηπέδου και κάρφωμα στην άλλη.

adetokoubo

Ο Νοβίτσκι στη δεύτερη χρονιά του εκτοξεύτηκε. Ο Αντετοκούνμπο έχει τα φόντα να βαδίσει στα χνάρια του. Τα ρεπορτάζ από την Αμερική τον παρομοιάζουν με τον Πολ Τζορτζ. Καθώς όχι μόνο βελτιώνεται αγωνιστικά, αλλά και σωματικά παίρνοντας ύψος και μυϊκή μάζα. Όταν επιλέχθηκε στο ντραφτ ήταν 2.08, ενώ τώρα 2.10 κι όπως λέει ο ίδιος “έχω 3,5 χρόνια ανάπτυξης”. Ίσως αυτή τη φορά οι Μπακς να χαμογελάσουν και να δουν στο μέλλον να φορά τη φανέλα της ομάδας ο δικός τους Νοβίτσκι. Άλλωστε, όπως έλεγε κι ο ένας από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ματς με τους Σέλτικς “κρατήστε τ’ όνομα. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το προφέρετε, να το θυμάστε”.

Εδώ μπορείτε να δείτε τ΄ αναλυτικά στατιστικά του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]