Το 2005 εγκρίθηκε στην Ισπανία ο νόμος για τον ισότιμο γάμο που σήμαινε τον τερματισμό της μοναδικής νομικής διάκρισης που παρέμενε για τους γκέι και τις λεσβίες για να μπορέσουν να είναι ισότιμοι πολίτες. Από εκείνη την εποχή, από την οργάνωση που πάλεψε και πέτυχε αυτή την τεράστια επιτυχία (FELGTB), έχουμε δώσει πλήθος εξηγήσεων πάνω στις στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν, στρατηγικές που δε χωράνε σε αυτό το σύντομο άρθρο, αλλά που σήμερα είναι αντικείμενο μελέτης σε πολλά εργαστήρια, πανεπιστημιακά μαθήματα, ή σεμινάρια.

Πολύ σύντομα, αυτή η επιτυχία βασίστηκε στην ενότητα του ΛΟΑΤ κινήματος, στην ενότητα των διεκδικήσεων, κατανοώντας ότι η νομική ανισότητα είναι πηγή της κοινωνικής ανισότητας, πολιτιστικής και συμβολικής και επομένως η επίσημη ισότητα είναι ένα βασικό βήμα για την απόκτηση της πραγματικής ισότητας.. Αυτό περνούσε από δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ποτέ δεν αποδεχτήκαμε ένα νόμο για σύμφωνο συμβίωσης, ακόμα και σαν ένα πρώτο βήμα. Η ισότητα δεν αποδέχεται ενδιάμεσες καταστάσεις. Είτε υπάρχει ισότητα, είτε όχι.

Επιπλέον δεν αποδεχτήκαμε ένα γάμο ιδιαίτερο για τα ΛΟΑΤ άτομα, με λιγότερα δικαιώματα, διαφορετικό από αυτό που ισχύει για τους ετεροφυλόφιλους. Αρνηθήκαμε την έγκριση, ή ακόμα και τη συζήτηση, για ένα γάμο ειδικά για ομοφυλόφιλους. Το δικό μας μότο ήταν: Οι ίδιοι νόμοι, τα ίδια δικαιώματα, η ίδια αντιμετώπιση από τη μεριά της πολιτείας. Είχαμε συνείδηση ότι αντί γι αυτό μπορούσε να εγκριθεί ένας νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά ήταν σημαντικό αυτό να γινόταν όχι με τη δική μας υποστήριξη, αλλά το αντίθετο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δικές μας διεκδικήσεις αφορούσαν την πλήρη ισότητα. Πάντα συστήνουμε στις ΛΟΑΤ οργανώσεις να στοχεύουν στο μέγιστο δυνατό, την πλήρη ισότητα. Τις οποιεσδήποτε περικοπές να τις εφαρμόζουν οι θεσμοί με δική τους ευθύνη.

Μόλις καθορίσαμε την ενότητα όλων των συλλόγων και οργανώσεων και τη βασική διεκδίκηση για την οποία έπρεπε να παλέψουμε τα πρώτα χρόνια, καθορίσαμε επίσης μια στρατηγική που επικεντρώθηκε στην κοινωνική παρουσία και την ορατότητα για να προκαλέσουμε την αλλαγή. Οι ΛΟΑΤ ακτιβιστές αρχίσαμε να δουλεύουμε μέσα σε όλα τα πολιτικά κόμματα, μέσα στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για πολλά χρόνια υποστηρίξαμε την ορατότητα ατόμων γνωστών στην κοινωνία. Καλλιτέχνες, πολιτικοί, άνθρωποι των ΜΜΕ. Ήταν μια διαδικασία αργή και περίπλοκη, που ξεκίνησε με τη δική μας ορατότητα, την ορατότητα των ακτιβιστριών και ακτιβιστών. Ξεκινώντας από εκεί, αργά, διαφορετικά πρόσωπα άρχισαν να βγαίνουν από τη ντουλάπα. Πολύ σημαντικό υπήρξε το coming out τηλεοπτικών παρουσιαστών και ηθοποιών γιατί ενσάρκωσαν ένα κοινωνικό μοντέλο. Αλλά επίσης υπήρξε σημαντική η δική μας ενεργητική παρουσία σε όλες τις οργανώσεις: από τους συλλόγους γονέων, τους φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις ενάντια στη φτώχεια, φεμινιστικές, πολιτιστικές, πολιτικές… Η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών συνήθισε σε μικρό χρονικό διάστημα να μας θεωρεί ισότιμους κοινωνικούς και πολιτικούς ακτιβιστές. Το ίδιο συνέβη και με τα πολιτικά κόμματα: υπήρχαμε σε όλα και δουλέψαμε με όλα, από τη μετριοπαθή δεξιά, μέχρι την αριστερά.

Τελικά, από τη στιγμή που ο νόμος εγκρίθηκε, είχε μια τεράστια νομιμοποιητική επίδραση. Τη στιγμή της έγκρισης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο νόμος ήταν αποδεκτός από το 51% της κοινωνίας. Δέκα χρόνια μετά, 78% αποδέχεται τη νομική ισότητα και η Ισπανία έχει μετατραπεί στη λιγότερο ομοφοβική χώρα του κόσμου. Οι νόμοι δεν χρησιμεύουν μόνο στο να παρέχουν δικαιώματα, αλλά έχουν και επίδραση επιτελεστική, αλλάζουν τις νοοτροπίες και, από εκεί, αλλάζουν την πραγματικότητα.

Άρθρο της Μπεατρίς Χιμένο, τοπική βουλευτής στην περιοχή της Μαδρίτης, εκλεγμένη με το Ποδέμος.

Μετάφραση: Αντώνης Σιγάλας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]