Mέσα σε λιγότερο από δυο εβδομάδες οι καταλήψεις στα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε Ρέθυμνο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Κουμουνδούρου, ήρθαν να συμπληρωθούν με την κατάληψη της Νομικής, την απόπειρα εμπρησμού των γραφείων της Νεολαίας Σύριζα στα Εξάρχεια και να κορυφωθούν με την κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105.5».

Κοινό αίτημα, η κατάργηση των Φυλακών τύπου Γ’ και η απελευθέρωση ορισμένων πολιτικών κρατουμένων τη στιγμή που διεξάγεται απεργία πείνας από κάποιους φυλακισμένους. Κοινή και συντονισμένη δράση τόσο σε πρακτικό όσο και σε καθαρά ιδεολογικό επίπεδο υπάρχει;

Το ερώτημα αυτό τίθεται καθώς από τη μία υπάρχουν περιπτώσεις όπως στην Κουμουνδούρου όπου άφησαν και χρήματα για τους φύλακες ή για τυχόν ζημιές και από την άλλη υπάρχει ο πλήρης βανδαλισμός της Νομικής ή η καλλιέργεια φόβου για την προσβολή της σωματικής ακεραιότητας όποιου τύχει να βρεθεί στα γραφεία της Νεολαίας στη Θεμιστοκλέους.

Προφανώς και είναι ανεδαφικό να χρεώνουμε δράσεις γενικευμένα και αυθαίρετα στον αναρχικό και αντεξουσιαστικό χώρο, καθώς αυτός έχει χιλιάδες παρακλάδια. Όμως όσο αυτοί που κρύβονται πίσω από τις καταλήψεις και τις επιθέσεις παραμένουν δημόσια ανώνυμοι, τόσο πιο επιτακτικό γίνεται να διευκρινιστεί υπεύθυνα ποιους χωράει το κάθε παρακλάδι ξεχωριστά.

Στο μεταξύ, θα ήταν καλό να ανοίξει μία πολιτική κουβέντα για την υποκειμενική νοηματοδότηση των συγκυριών και της χρήσης των μέσων. Γιατί τα κινηματικά αντανακλαστικά του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής με καταλήψεις σε περιπτώσεις όπως η Υπατία, ο Γρηγορόπουλος, το Πολυτεχνείο και τα lock out απέχουν από το κάψιμο βιβλίων και το βανδαλισμό αιθουσών στην κατάληψη της προηγούμενης εβδομάδας. Γιατί το «ακόμα και η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» είναι μορφή εξουσίας απέχει παρασάγγας από την εξουσία που ασκούσε η κυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά.

Γιατί αν είναι καθεστωτικό το ραδιόφωνο που συμμετέχει με αποστολές στη Γάζα και στο Κομπάνι ή έχει μέσα του ακόμη και άτομα από τον αναρχοσυνδικαλιστικό χώρο, τότε μάλλον κάπως θα πρέπει να επανορίσουμε τον πλουραλισμό. Γιατί αν είναι πολιτική πράξη χειραφέτησης να εκφοβίζεις τους πρόσφυγες να πηγαίνουν τις Κυριακές στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών που λαμβάνει χώρα στα γραφεία της Νεολαίας στη Θεμιστοκλέους, τότε μάλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το ποιοι είναι οι φασίστες. Γιατί αν εν τέλει κάτω από την ομπρέλα του Αναρχισμού βρίσκει ασφάλεια ο κάθε κομπλεξικός απολιτίκ, τότε πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ποιος κρατάει την ομπρέλα αυτή.

Γιατί πολύ απλά αν θέλουμε να μιλάμε με πολιτικούς όρους θα πρέπει πάνω απ’ όλα να εξετάσουμε τις κοινωνικές συνθήκες. Διότι όπως και να το κάνουμε δεν είμαστε ο Στάλιν και δεν είστε ο Ρόκερ. Γιατί αν υπήρχε πραγματική διάθεση να τα σπάσουμε επειδή οι μεν είναι σοσιαλιστές και οι δε αποδέχονται την ύπαρξη μιας άναρχης κοινωνίας χωρίς τη δικτατορία του προλεταριάτου, τότε θα πίναμε ακόμα μπύρες στα Εξάρχεια και θα κρατάγαμε κάποιες ισορροπίες. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι θυμήθηκαν να κάνουν καταλήψεις επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι πως πλέον μπορούν να κάνουν καταλήψεις τέτοιας εμβέλειας και πως η εξουσία την οποία κατηγορούν πλέον τους λαμβάνει υπόψη. ( βλ. Νομοσχέδιο για κατάργηση φυλακών τύπου Γ’ κ .ά.). Κι’ αυτό δεν είναι επειδή επιβλήθηκαν, αλλά επειδή η προσωπική και κοινωνική ελευθερία και ο σεβασμός βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα καλό σημείο σύγκλισης μεταξύ των δύο πολιτικών θεωριών.

Γιατί πρέπει και εσείς να υπερασπιστείτε τους συντρόφους σας αλλά και όσοι παλεύουμε από τα κάτω για μια κοινωνία άλλη, πρέπει να υπερασπιστούμε τον αγώνα μας. Γιατί το βασικό χαρακτηριστικό του Αναρχισμού είναι η μη απολυτότητα και το βασικό χαρακτηριστικό της Αριστεράς ο μετασχηματισμός της. Γιατί αλήθεια, αν ήταν αυτό το πρόβλημά μας θα το είχαμε λύσει καιρό τώρα…

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]