Η εικόνα ενός νεαρού διαδηλωτή από τη Γάζα που κρατά με το ένα χέρι την παλαιστινιακή σημαία και με το άλλο μια σφεντόνα πάνω από το κεφάλι του, έχει οδηγήσει σε συγκρίσεις με τον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά εμπνευσμένο από την Ιουλιανή επανάσταση του 1830, όπου “Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό”, αναφέρει το δημοσίευμα του AlJazeera για τον 20χρονο Παλαιστίνιο, η εικόνα του οποίου έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Η φωτογραφία βγήκε στις 22 Οκτωβρίου από τον Mustafa Hassona του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων και δείχνει τον 20χρονο Παλαιστίνιο A’ed Abu Amro να ξεχωρίζει στη διαμαρτυρία των Παλαιστινίων ενάντια στον αποκλεισμό από το Ισραήλ από γη, αέρα και θάλασσα.

Η αντίθεση της παρουσίας του είναι έντονη σε σχέση με τους άλλους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που φορούν τα προστατευτικά μπουφάν πίσω του, με φόντο τον μαύρο καπνό από την καύση ελαστικών. Η φωτογραφία κοινοποιήθηκε στο Twitter περισσότερες από 5.000 φορές.

Ο Abu Amro ζει στην al-Zaytoun γειτονιά στη Γάζα. Διαδηλώνει κάθε Παρασκευή και Δευτέρα μαζί με τους φίλους του. “Μου προκάλεσε εντύπωση που έγινε viral η φωτογραφία”, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Al Jazeera. “Συμμετέχω σε διαμαρτυρίες σε εβδομαδιαία βάση, μερικές φορές και περισσότερο. Δεν ήξερα καν ότι βρισκόταν φωτογράφος κοντά μου”.

Ο Amro είπε πως οι φίλοι του, του έστειλαν τη φωτογραφία που βγήκε στην Beit Lahiya στη βόρεια Γάζα την επόμενη μέρα, σημειώνοντας πως είχε διαδοθεί στα Social Media.

“Δεν πηγαίνω σε διαδηλώσεις για να βγαίνω φωτογραφίες, αλλά στην προκειμένη, η εξέλιξη με βοηθά να συνεχίσω να διαδηλώνω”, δήλωσε.

“Η σημαία που κουβαλάω είναι η ίδια που πάντα κρατώ σε όλες τις άλλες διαμαρτυρίες που έχω συμμετάσχει. Οι φίλοι μου με πειράζουν, λέγοντας ότι θα ήταν ευκολότερο να ρίχνω πέτρες χωρίς να την κρατάω, αλλά συνήθισα”.

“Εάν σκοτωθώ θέλω να τυλιχθώ με την ίδια σημαία. Διαμαρτυρόμαστε για την αξιοπρέπειά μας και την αξιοπρέπεια των μελλοντικών γενεών”, κατέληξε.

Ατελείωτη η αντοχή των παλαιστινίων απέναντι στο χρόνιο σφυροκόπημα του Ισραήλ που ακόμη δεν έχει καταφέρει, τόσες δεκαετίες μετά, να κάμψει τις αντιστάσεις ενός λαού που ζητά την ελευθερία του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]