Μετά από 40 ημέρες ομηρίας στη βόρεια Συρία, ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Μιλιέτ, Bünyamin Aygün, είναι και πάλι ελεύθερος. Τα ίχνη του Τούρκου φωτορεπόρτερ αγνοούνταν από τις 26 Νοεμβρίου, όταν επισκέφθηκε τη Συρία για να συναντήσει από κοντά τον στρατιωτικό ηγέτη της αντιπολίτευσης. Μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα, απελευθερώθηκε τελικά στις 5 Ιανουαρίου. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι αντικαθεστωτικοί αντάρτες απήγαγαν τον Τούρκο δημοσιογράφο.

Ο Aygün δεν είναι ο μόνος δημοσιογράφος που έχει πέσει θύμα ομηρίας σε ξένη χώρα και μάλιστα σε περίοδο πολεμικής σύρραξης. Κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων αλλά και γενικότερα πολιτικής αποσταθεροποίησης, οι φωτορεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι που σπεύδουν να καλύψουν τέτοιας υψηλής σημασίας γεγονότα, πάντα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της αιχμαλωσίας.

Παρά τη διεθνή νομοθεσία που ισχύει περί προστασίας των δημοσιογράφων, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή δημοσιογραφική ανταπόκριση.

Το 3pointmagazine θυμάται κι άλλες περιπτώσεις δημοσιογράφων που υπήρξαν όμηροι κατά τη διάρκεια πολέμων σε ξένες χώρες, την ώρα που επιτελούσαν το δημοσιογραφικό τους έργο.

John McCarthy-Λίβανος

  Ο John McCarthy είναι ένας από τους δεκάδες δημοσιογράφους που έπεσε θύμα απαγωγής στο Λίβανο στο τέλος της δεκαετίας του ’80. Ο Βρετανός δημοσιογράφος απήχθη τον Απρίλιο του 1986 και απελευθερώθηκε το 1991. Για μια δεκαετία, από το 1982 μέχρι το 1992, πολλοί δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα ομηρίας από την ισλαμική Jihad αλλά και από άλλες στρατιωτικές ομάδες. Όσο ο εμφύλιος πόλεμος κρατούσε στον Λίβανο και οι πολιτικές διαπραγματεύσεις με άλλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Συρία και το Ιράν ήταν ανοιχτές, τόσο οι περιπτώσεις ομηρίας αυξάνονταν αποσκοπώντας στην ικανοποίηση συγκεκριμένων συμφερόντων των ομάδων αυτών.  Σύμφωνα με το BBC ο McCarthy αποτέλεσε για την ισλαμική Jihad «απεσταλμένο» μεταφέροντας ένα γράμμα στον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

David Rohde-Αφγανιστάν

rohde

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times David Rohde ήταν ένας από τους ομήρους που έπεσαν στα χέρια των Tαλιμπάν τον Νοέμβριο του 2008 στο Αφγανιστάν. Ο αμερικάνος ρεπόρτερ βρισκόταν εκείνη την περίοδο στη χώρα της Μέσης Ανατολής, κάνοντας έρευνα για τη συγγραφή ενός βιβλίου με θέμα την ανάμειξη των ΗΠΑ στην περιοχή. Θα έπαιρνε συνέντευξη από ένα στρατιωτικό των Ταλιμπάν, ωστόσο κατέληξε να πέσει θύμα απαγωγής. Οι δράστες θέλησαν να ανταλλάξουν τη ζωή του αμερικανού δημοσιογράφου με την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλιμπάν στο Γκουαντανάμο αλλά και λύτρα. Τελικά μετά από οκτώ μήνες αιχμαλωσίας, τον Ιούνιο του 2009 ο Rohde κατάφερε να δραπετεύσει και να γυρίσει σώος και αβλαβής στο σπίτι του μετά την περιπέτεια που είχε.

Jill Carroll- Ιράκ

carroll

Τον Ιανουάριο του 2006 η δημοσιογράφος Jill Carroll έπεσε θύμα απαγωγής από σουνίτες μουσουλμάνους αντάρτες στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια της ανταπόκρισης της στη Βαγδάτη για λογαριασμό του ειδησεογραφικού οργανισμού Christian Science Monitor. Όσο ήταν αιχμάλωτη, δημοσιεύθηκαν τρία βίντεο με την ίδια να παρακαλεί για την απελευθέρωσή της. Μάλιστα στο ένα βίντεο ζητούσε και την απελευθέρωση όλων των γυναικών κρατουμένων στο Ιράκ από τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές, αίτημα των απαγωγέων που έπρεπε να ικανοποιηθεί για να μην σκοτώσουν την ίδια. Μετά από 82 μέρες ομηρίας, τελικά αφέθηκε ελεύθερη στις 30 Μαρτίου του 2006. Βέβαια οι δηλώσεις της μετά την απελευθέρωσή της, ότι οι απαγωγείς της φέρθηκαν καλά δημιούργησαν ποικίλες αντιδράσεις από τα ΜΜΕ και το κοινό.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts