Μπορεί ο Ιανουάριος να μπήκε με υποχρεώσεις και δουλειές, αλλά οι συντάκτες του 3pointmagazine δεν παρέλειψαν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο για να δουν καινούργιες ταινίες στο σινεμά, λίγο θέατρο αλλά και να βολτάρουν στα αγαπημένα Εξάρχεια για ένα ρακόμελο ή για μια μπύρα.

Αν ανακαλύψετε κι εσείς ένα νέο στέκι, δείτε μία ωραία ταινία ή ακούσετε ένα συγκρότημα και θέλετε να το μάθουν κι άλλοι, στείλτε μας την πρότασή σας στο info@3pointmagazine.gr!

Είδα στον κινηματογράφο “Έλλη”(Ακαδημίας 64) την ταινία “Ανωτέρα Βία” του Σουηδού σκηνοθέτη Ρουμπεν Έστλαντ η οποία απέσπασε το βραβείο “Ένα Κάποιο Βλέμμα” στο Φεστιβαλ των Καννών. Μια οικογένεια πηγαίνει διακοπές για σκι στις Γαλλικές Άλπεις όπου κατα τη διάρκεια της διαμονής της θα απειληθεί απο μία χιονοστιβάδα. Την κρίσιμη στιγμή της απειλής ο άντρας θα τραπεί σε φυγή ενώ τη γυναίκα θα προσπαθήσει να προστατεύσει τα παιδιά της και το ζευγάρι θα έρθει αντιμέτωπο με τις συνέπειες. Ταινία σε ξεκάθαρο σκανδιναβικό νεομπέργκμαν ύφος που καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση και τις ενστικτώδεις διαφορές των δύο φύλων και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο μίας πατριαρχικής κοινωνίας. Ο φίλος που μου την πρότεινε με συμβούλεψε να μη πάω με το αγόρι μου. Αλλά πηγαίνετε με το αγόρι/σύντροφο/άντρα/φίλο σας. Θα αποτελέσει έδαφος συζήτησης αιώνιας μεν αλλά δεν αποκλείεται εποικοδομητικής.

Σελήνα Διαμαντοπούλου

Πήγα στο «Μπερεκέτι» στα Εξάρχεια (Ανδρέα Μεταξά 9-11), ένα μικρό ρακάδικο που μόλις συμπλήρωσε ένα χρόνο ζωής. Το στοιχείο που κάνει το «Μπερεκέτι» ένα από τα πιο φιλόξενα ρακάδικα των Εξαρχείων, είναι το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί, το χαμογελαστό και πολύ ευγενικό σέρβις, αλλά και οι κερασμένες πεντανόστιμες μερίδες φαγητού που έρχονται μαζί με κάθε τσίπουρο ή ρακόμελο. Οι τιμές του είναι πολύ φτηνές, τα ποτά του πολύ καθαρά και το φαγητό του καλομαγειρεμένο και προσεγμένο. Το «Μπερεκέτι» δείχνει ότι δεν χρειάζονται fancy διακοσμήσεις και φανφάρες, η απλότητά του είναι αυτή που έχει κερδίσει τον κόσμο.

Χριστιάνα Βουκελάτου

Είδα το Παιχνίδι της Μίμησης μια καταπληκτική ιστορική ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Άλαν Τούρινγκ ενός καθηγητή μαθηματικών ο οποίος κατάφερε να σπάσει κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου τον γερμανικό κώδικα επικοινωνιών με την ονομασία Enigma. Αφανής ήρωας που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ όσο ήταν εν ζωή για την προσφορά του- καταλυτική για την νίκη των Συμμάχων έναντι των Χιτλερικών. Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς παίζει καταπληκτικά και δίκαια αποτελεί φαβορί. Η ταινία αξίζει όχι μόνο γιατί πάει για τα Όσκαρ, αλλά γιατί επίσης είναι σεναριακά, σκηνοθετικά και υποκριτικά ενδιαφέρουσα.

Κατερίνα Καραβία

Πήγα στο Μικρό Καφέ (Αραχώβης 38), ένα μικρό καφέ-μπαρ, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, στα Εξάρχεια. Από τα παλιότερα μαγαζιά της γειτονιάς, αλλά το ίδιο αγαπητό, όσος καιρός κι αν περάσει. Κι αν δεν έχετε δοκιμάσει τη ρακή του, γνήσια κρητικιά, τότε δοκιμάστε μία από τις «περίεργες» (για όσους δεν ξέρουν από μπύρες, όπως εγώ) τσέχικες μπύρες που διαθέτει για όλα τα γούστα: μαύρη, weiss αλλά και κλασική ξανθιά. Ένας μικρός χώρος, ζεστός που πάντα παίζει ωραία χαλαρή μουσική, ό, τι πρέπει για καφέ ή ποτό και κουβεντούλα με φίλους.

Μελίνα Βελιμέζη

Είδα το “Μπιλ & Λου” στο Skrow Theater (Αρχελάου 5, Παγκράτι). Η μεταφορά της ταινίας animation σε θεατρικό από τον Δημήτρη Μπογδάνο θίγει με άψογο τρόπο τις σκιές των χαρακτήρων των δύο ηρώων, της 8χρονης Λου από την Αυστραλία και του μεσήλικα υπέρβαρου Μπιλ από τις ΗΠΑ.

Τα δυσεπίλυτα προβλήματα της Λου και η απόφασή της να γράψει ένα γράμμα στον άγνωστο Μπιλ -όπως και η κοινή αγάπη για τη σοκολάτα!- δημιουργούν την αφορμή για μία δυνατή φιλία, μέσα από την παράλληλη εξιστόρηση των ζωών τους, αλλά και θίγουν με σαρκαστικό τρόπο κοινωνικές πτυχές της ζωής των δύο ηρώων, όπως ο αλκοολισμός, το bullying, η μοναξιά, η κατάθλιψη, η κοινωνική απομόνωση. Πάνω από όλα όμως αναδεικνύεται η δύναμη της φιλίας, αγνής και ανυστερόβουλης, που μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για ανθρώπους όπως ο Μπιλ και η Λου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Στέλιος Ιακωβίδης και Λυδία Τζανουδάκη, ενώ στον ρόλο του αφηγητή-πασπαρτού, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Σοφιάννα Μπονοβόλια

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]