Πέρα από το κοινό τους επίθετο , Ο Νιλ και ο Λανς Άρμστρονγκ αν και με τη πρώτη ματιά μοιάζουν ως δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, γεννημένοι σε διαφορετικές εποχές, όλως παραδόξως τα κοινά του σημεία ξεπερνούν κατά πολύ μία απλή συνωνυμία. Το άστρο του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στο φεγγάρι λοιπόν και του κορυφαίου ποδηλάτη όλων των εποχών, έχοντας κατακτήσει  7 φορές το “Γύρο της Γαλλίας”, έσβησε άδοξα λίγες μοναχά μέρες πριν. Ο πρώτος θάνατος βέβαια πρόκειται για βιολογικό, καθώς ο αστροναύτης-μύθος έφυγε σε ηλικία 82 ετών, ενώ ο δεύτερος αφορά την αμαύρωση μιας πορείας στον αθλητισμό που μόνο ως θρυλική μπορεί να χαρακτηριστεί!

Ο πρώτος που πάτησε στο φεγγάρι
Μόλις χθες , η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου, αφήνοντας τα πιτσιρίκια με ένα πρότυπο λιγότερο. Ο Νιλ Άρμστρονγκ απεβίωσε, αλλά κατάφερε να αφήσει πίσω του μία ιστορία αθάνατη,  την οποία  οι γονείς θα διηγούνται στα παιδιά τους για πολλούς αιώνες ακόμη.
Γεννημένος στις 5 Αυγούστου το 1930 και καταγόμενος από 3 διαφορετικές χώρες, το ταλέντο αλλά και την αγάπη του για τις πτήσεις την απέδειξε όταν πολλοί από εμάς ακόμα δεν ήταν σε θέση να.. ζωγραφίσουν ένα αεροπλάνο. Ήταν μόλις 6 χρονών όταν πρωτοπέταξε με τον πατέρα του.

Όντας χειριστής αεροσκάφους συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας, όπου πραγματοποίησε παραπάνω από 78 αποστολές, το ταλέντο του όμως δεν θα μπορούσε παρά να τον εκτοξεύσει σε πολύ ανώτερες θέσεις.

Αφού σπούδασε αεροναυπηγός εντάχθηκε στο δυναμικό της NASA, και λίγα χρόνια ξεχώρισε και επιλέχθηκε για το σώμα των αστροναυτών. Δεν θα σταματούσε εκεί όμως. Το 1966 ξεκινάει το παρθενικό του ταξίδι στο διάστημα, ως κυβερνήτης πια με το Gemini 8.


Τα βήματα του στο φεγγάρι

H δεύτερη διαστημική του πτήση με το θρυλικό πλέον Apollo ΙΙ, ήταν και αυτή που θα γραφόταν με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στο Διάστημα  από το διαστημικό κέντρο της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριδα, στις 16 Ιουλίου 1969.

Τέσσερις μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου 1969, με το παγκόσμιο βλέμμα στραμμένο πάνω του, ο Αρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης.

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα», ήταν η φράση που είχε συνοδεύσει το επίτευγμα του.

Αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ΝASA στο απόγειο του , και η πτήση με το Αpollo II, αποτέλεσε, ειρωνικά, και την τελευταία του. Εγκαταστάθηκε πλέον μόνιμα στο έδαφος και έγινε καθηγητής  Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Η καρδιά του τελικά τον πρόδωσε  λίγες εβδομάδες αφ’ ότου  είχε υποβληθεί σε εγχείρηση by-pass. Το επίτευγμα του όμως, θα παραμείνει αθάνατο.

Η αποκαθήλωση ενός μύθου
Το όνομα του βρισκόταν στο πάνθεων του παγκόσμιου αθλητισμού και όχι αδίκως. Ο Λανς Άρμστρονγκ έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα ρεκόρ, την κατάκτηση περισσότερων τίτλων από κάθε άλλον στο είδος τους, αλλά και την μάχη για τη ζωή, καθώς όχι μόνο νίκησε τον καρκίνο, ενώ οι γιατροί του έδιναν μόλις 50% πιθανότητες επιβίωσης, αλλά κατάφερε κάποια χρόνια μετά, να επιστρέψει στις πίστες. Όλα τα παραπάνω συνέθεταν μία εικόνα ενός θρύλου, ενός ανθρώπου υπερ-φυσικού, η οποία δυστυχώς έγινε χίλια κομμάτια μετά την σκληρή απόφαση της USADA.( αμερικάνικη υπηρεσία αντι-ντόπινγκ)

Με απόφαση της λοιπόν, ο αθλητής χάνει τους 7 τίτλους που είχε αποκτήσει στο ” Γύρο της Γαλλίας”, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πιο απαιτητικός ποδηλατικός αγώνας και ένας από τους πιο εξαντλητικούς εν γένει στα αθλήματα, αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής σε οποιοδήποτε μελλοντικό αγώνα.

Οι δικαστικές διαμάχες
Κατηγορούνταν από την συγκεκριμένη Υπηρεσία ότι δεχόταν αναβολικά αλλά και μεταγγίσεις αίματος για 15 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από το 1996 έως και το 2011. Κατηγορία που αν επιβεβαιωθεί, είναι ικανή να διαγράψει καριέρες σε λίγα μοναχά δευτερόλεπτα,  Η αρχή του τέλους ξεκίνησε με δημοσίευμα της εφημερίδας “Equire”,  η οποία κατηγορούσε τον αθλητή ότι είχε βρεθεί 6 φορές θετικός κατά τη διάρκεια ελέγχου για παράνομες ουσίες.

Ο ίδιος ουδεποτέ δέχτηκε την κατηγορία, και λιγες μοναχά μέρες πριν, αποφάσισε να αποσυρθεί από τον τόσο ψυχοφθόρο, και μάταιο στα δικά του μάτια, δικαστικό αγώνα. «Υπάρχει κάποια στιγμή στη ζωή κάθε άντρα που λέει, αρκετά! δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω της επιστολής του ενώ αναφέρει ότι η απόσυρση αυτή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ενοχή ή δειλία.

Για 3 ολόκληρα χρόνια άλλωστε, η μία εξέταση διαδεχόταν την άλλη, οι φήμες δεν ήθελαν να κοπασουν, αμαύρωναν ολοένα και παραπάνω το όνομα του, ενώ ακόμα και η ίδια η οικογενεια του αλλά και η φιλανθρωπική του δράση, έπασχαν και επηρρεάζονταν από αυτή την απόφαση. Θελησε να απαλάχτεί από το βάρος, χάνοντας όμως παράλληλα όσα είχε πασχίσει μία ολόκληρη ζωή.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων: “Η USADA δεν μπορεί να ελέγξει τον επαγγελματικό αθλητισμό και να προσπαθήσει να μου πάρει τους 7 τίτλους στην Γαλλία. Εγώ γνωρίζω ποιος κέρδισε αυτούς τους 7 τίτλους, οι αντίπαλοί μου γνωρίζουν ποιος κέρδισε αυτούς τους 7 τίτλους. Όλοι αγωνιστήκαμε μαζί. Για τρεις εβδομάδες τρέχαμε στους ίδιους δρόμους, τα ίδια βουνά και κόντρα στον ίδιο καιρό και τα στοιχεία της φύσης που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπήρχαν συντομότεροι δρόμοι, ούτε ειδική μεταχείριση. Κοινές διαδρομές, κοινοί κανόνες. Ο σκληρότερος αγώνας στον κόσμο, όπου μόνο ο δυνατότερος επικρατεί. Κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. ”

Η επόμενη μέρα
Τον βρίσκει να αφοσιώνεται στο ίδρυμα του, που αφορά ανθρώπους που καταπολέμησαν τον καρκίνο, αλλά και αποκαθηλωμένο από ένα θρόνο που δύσκολα κάποιος άλλος θα καταφέρει να σκαρφαλώσει. Ο ποδηλατιστής των ρεκόρ, ο άνθρωπος που νίκησε τον καρκίνο, στο τέλος της ημέρας συγκαταλέγεται σε αυτούς που παρανόμησαν και που δεν άξιζαν τους τίτλους που κατέκτησαν. Κανείς δεν ξέρει όμως που βρίσκεται η αλήθεια..

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]