Η μεγάλη πρόκριση του Μάλι στα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής μετά την επικράτηση στα πέναλτι επί της Νοτίου Αφρικής δεν περιορίστηκε ως μία επιτυχία με καθαρά και μόνο ποδοσφαιρικά κριτήρια. Η πρόκριση της Εθνικής Ομάδας του Μάλι μπόρεσε να δώσει μία προσωρινή χαρά στους ανθρώπους της χώρας που δοκιμάζονται τον τελευταίο καιρό από τις πολεμικές αναταραχές.

Αυτό δήλωσαν με μια φωνή οι παίκτες της Εθνικής του Μάλι, μιας χώρας στην οποία ο πόλεμος μαίνεται μεταξύ των δυνάμεων του κράτους και των γαλλικών στρατευμάτων από τη μία και των Ισλαμιστών ανταρτών από την άλλη.

Φυσικά κανείς στο Μάλι δεν έχει πρώτα το μυαλό του στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Πως θα μπορούσε άλλωστε από τη στιγμή που ο καθένας αγωνιά για την καθημερινότητα και το αν θα ζήσει μέσα στην εμπόλεμη ζώνη. Ωστόσο οι παίκτες της Εθνικής του Μάλι, που και οι ίδιοι αγωνιούν για τους δικούς τους πίσω στη χώρα, πιστεύουν πως η επιτυχία τους αυτή ίσως μπορέσει να «ζωγραφίσει» ένα μικρό χαμόγελο στα πρόσωπα των συμπατριωτών τους.

«Είμαστε σαφώς αρκετά επηρεασμένοι από αυτά που γίνονται στο Μάλι και δυσκολεύουν αφάνταστα τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα μας, αλλά την ίδια στιγμή αυτό μας δίνει έξτρα κίνητρο να τους δώσουμε μία μικρή χαρά μέσα σε τόσο δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο αρχηγός του Μάλι, και ο πιο αναγνωρισμένος παίκτης της χώρας, Σεϊντού Κειτά.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ποδόσφαιρο σαν εργαλείο για να επαναφέρουμε την ειρήνη στο Μάλι», πρόσθεσε ο Κεϊτά, άποψη που συμμερίζεται και ο Γάλλος τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Πατρίς Καρτερόν: «Παρά τις αναταραχές στη χώρα, το ηθικό όλης της αποστολής είναι αρκετά καλό. Παίρνουν τηλέφωνο τις οικογένειές τους κάθε μέρα για να μάθουν νέα τους, αλλά θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο και να τους δώσουν χαρά», επισήμανε ο Καρτερόν.

Ωστόσο μολονότι μέσω του ποδοσφαίρου οι παίκτες του Μάλι να έδωσαν μία χαρά στους δικούς τους πίσω στην πατρίδα, αλλά όπως υποστηρίζει ο Κεϊτά, αυτές τις ώρες, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βρίσκεται στο προσκήνιο. «Αυτά που συμβαίνουν στο Μάλι είναι πολύ πιο σοβαρά από το ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι στα νότια της χώρας δεν μπορούν να χαίρονται, όταν γνωρίζουν πως στα βόρεια επικρατεί χάος. Όταν βλέπεις τον πόλεμο κοντά στο σπίτι σου φοβάσαι. Όλοι έχουμε γονείς και αδέρφια εκεί».

Περισσότερες ποδοσφαιρικές ιστορίες στο othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]