ΕΚΔΟΣΕΙΣ OPERA – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΝΤΑΝΙΕΛ ΤΣΑΒΑΡΙΑ – ΕΙΔΑ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ

daniel cavaria

Σελίδες 770, Τιμή: 22 ευρώ (+ ΦΠΑ), ISBN: 978-960-8397-76-7
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΡΙΤΩΝ ΗΛΙΟΠΟΛΟΥΛΟΣ

Το Είδα να φτάνει ένας γέρος είναι ένα ‘‘road book’’, ένα περίτεχνο πλέγμα αληθινών προσώπων και καταστάσεων, κι ένας ομηρικός περίπλους που οδηγεί στο ονειρεμένο λιμάνι —αερολιμένας στην περίπτωση του Τσαβαρία— της Αβάνας, στην Κούβα.

Ο πολυβραβευμένος ουρουγουανός συγγραφέας παραδέχεται ότι για να γράψει την αυτοβιογραφία του χρειάστηκε να τιθασεύσει τις αναστολές και τις ντροπές του, υποχωρώντας μπρος στις επίμονες πιέσεις που δέχτηκε από τους εκδότες του. Στην αυτοβιογραφία του αποφασίζει να εκθέσει με παρρησία τόσο τις υψηλότερες αξίες του όσο και τα ενίοτε ταπεινότερα κίνητρα που καθόρισαν την πολυκύμαντη ζωή του.

Τα οράματα, οι ψευδαισθήσεις, η κατάθλιψη και η απαισιοδοξία, η τυφλή πίστη, η δειλία και ο ηρωισμός, η ελπίδα, η καχυποψία, οι νευρώσεις και ο ιδεαλισμός, η περιφρόνηση, η αυτοθυσία, ο τρόμος, ο αισθησιασμός, η περιέργεια, η αυστηρότητα, η φιλοδοξία… κι όλα όσα συνθέτουν τον άνθρωπο και το έργο του φανερώνονται χωρίς περιστροφές, με τη σοβαρότητα του ανθρώπου που ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι της ζωής. Γατί ο Τσαβαρία είναι, πάνω απ’ όλα, ένας μανιώδης παίκτης που παίζει αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Παίζει με τη ζωή, με το θάνατο, με το χώρο και με το χρόνο, με τον έρωτα και με τον κίνδυνο, με τους νόμους και με την παραβίασή τους.

O Ντανιέλ Τσαβαρία (Daniel Chavarría) γεννήθηκε το 1933 στην Ουρουγουάη. Πανεπιστημιακός καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, θεωρείται μία από τις μεγάλες πένες της σύγχρονης ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Άπταιστος γνώστης πέντε γλωσσών, μετέφρασε στα Ισπανικά πολλά έργα γερμανικής λογοτεχνίας και έγραψε σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Μέντοράς του υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους κουβανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, ο Αλέχο Καρπεντιέρ, στον οποίο έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του. Από το τέλος της δεκαετίας του ’70 μέχρι και σήμερα έχει τιμηθεί με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία (Edgar Allan Poe, Nacional de la Crítica, Dashiell Hammett, Planeta-Joaquin Mortiz, Casa de las Américas). H αυτοβιογραφία είναι το δέκατο βιβλίο του που μεταφράζεται στα Ελληνικά μετά από τα: Χαιρετίσματα στο θείο, Το κόκκινο στο φτερό του παπαγάλου, Το μάτι της θεάς, Αν με ξαναδείτε γράφτε μου, Όλα εδώ πληρώνονται, Το έκτο νησί, Κάποτε στη Μαδρίτη, Πρίαπος, Για τα μάτια σου.

Εκδόσεις opera, Κωλέττη 23Α, 10677 Αθήνα, τηλ. 210-3304546 – Fax: 210-3303634
www.operabooks.gr / opera@otenet.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]