“Όταν ξεκίνησα να παίζω ανέλαβα αρχικά τη Ρέιτζερς και στη συνέχεια πήγα στην Μπαρτσελόνα. Ένας παίκτης είχε ξεχωρίσει, του έδινα χρόνο συμμετοχής και είχε βάλει κάνα δύο γκολ. Πρέπει να ήταν 13 ή 14 ετών. Είχε απίστευτα στατιστικά για την ηλικία του. Το είπα αμέσως στον πατέρα μου”, εξιστορεί ο γιος του Άλεξ ΜακΛίς αναφορικά με το πώς ο ίδιος… ανακάλυψε τον Λιονέλ Μέσι, παίζοντας Championship Manager!

Ο Τζον ΜακΛίς μάλιστα, στην αρχή δεν πίστεψε καν ότι πρόκειται για πραγματική περίπτωση ποδοσφαιριστή, πόσω μάλλον για την εξέλιξη που θα είχε. “Στην αρχή υπήρχαν κάποιοι παίκτες που δε φαινόταν ρεαλιστικοί σε σχέση με την πραγματική τους καριέρα. Αυτός όμως είχε κάτι διαφορετικό. Γιατί τον είχαν από τα 13 του; Σίγουρα δεν είχε γίνει λάθος. Ήταν ο Λιονέλ Μέσι. Δύο τρία χρόνια αργότερα οι Ρέιντζερς ζήτησαν δανεικό τον Μέσι!”

messi

Από την πλευρά του, ο Άλεξ ΜακΛίς επιβεβαίωσε την κρούση της ομάδας του στους Μπλαουγκράνα για τον Αργεντινό σούπερ σταρ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. “Μου είπαν ότι αυτός θα γινόταν ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου. Έπρεπε να τους είχα κάνει κυνηγούς ταλέντων αμέσως. Τα δύο αγόρια μου! Επικοινώνησα αμέσως με τον Τεν Κάτε, για να ρωτήσω για νεαρούς παίκτες. Ρωτήσαμε αν ο Λίο Μέσι ήταν διαθέσιμος και είπαν αποκλείεται. Τότε λέγαμε ότι είναι ένα παιχνίδι, τελικά όμως αποδείχτηκε ότι το παιχνίδι δικαιώθηκε”.

Κάπως έτσι λοιπόν, το παιχνίδι που συναγωνίζεται το Pro Evolution Soccer στην καταστροφή περισσοτέρων εγκεφαλικών κυττάρων στον ανδρικό οργανισμό και δη σε ηλικίες 15-45, φαίνεται να επιβεβαιώνεται και να δικαιώνει τους απανταχού addicted, που αρκετές φορές ένιωσαν για λίγο (κάποιοι ίσως και περισσότερο) ότι ο όρος «προπονητές της εξέδρας» δεν είναι γι` αυτούς.

Το ιστορικό παιχνίδι άλλωστε, έχει βγάλει χιλιάδες ταλέντα που αρκετά χρόνια μετά επιβεβαιώθηκαν, προσφέροντας στον παίκτη την ικανοποίηση της ανακάλυψής τους και τη δυνατότητα να κορδωθεί για λίγο μπροστά στην τηλεόραση, όταν το πουλέν της παλιάς crt οθόνης του Η/Υ, πλέον όργωνε το τερέν, μέσα από την καινούρια HD τηλεόραση του σαλονιού του.

Οι περιπτώσεις χιλιάδες. Μέσα από το 3point όμως, θα επιχειρήσουμε την ανάδειξη μιας αξιόμαχης 11άδας παικτών, την οποία για να χτίσεις δεν χρειαζόταν καν υψηλό μπάτζετ, αλλά ούτε και ομάδα μεγάλου βεληνεκούς.

Will Walton_ Search Players-2

Τα Αστέρια
(Τ) Σεμπαστιάν Φρέι: Ίσως η πιο δύσκολη περίπτωση τερματοφύλακα να αποκτήσεις, αλλά εφόσον τα κατάφερνες (με επιμονή, υπομονή και αρκετά… installments), είχες στις τάξεις σου έναν από τους 2-3 καλύτερους του game.

(Αρ. Μπακ) Ραβζάν Ρατ: Ο άσος του ΠΑΟΚ αποτελούσε πάντα μια εξαιρετικά αξιόπιστη λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας. Αν τον προλάβαινες στα τελειώματα με την Ραπίντ Βουκουρεστίου, δεν χρειαζόταν καν να δαπανήσεις χρήματα.

(Δ. Μπακ) Ντανιέλε Μπονέρα: Ο στόπερ πλέον της Μίλαν, ξεκίνησε την καριέρα του αγωνιζόμενος στο δεξί άκρο της άμυνας και μαζί με τον Γκλεν Τζόνσον (σήμερα της Λίβερπουλ, τότε στα αζήτητα της Τσέλσι) αποτελούσαν δύο εξαιρετικές και σχετικά φθηνές επιλογές για τη δεξιά πλευρά. Αν δεν τον προλάβαινες ελεύθερο από την Μπρέσια, με ένα σχετικά χαμηλό κόστος τον αγόραζες από την Πάρμα.

(ΚΑ) Φιλίπ Μεξές: Ένας από τους καλύτερους στόπερ του παιχνιδιού. Η Οσέρ δύσκολα θα αποτελούσε εμπόδιο στην πώλησή του. Μάικλ Ντόουσον: Αντίστοιχη περίπτωση και του Άγγλου διεθνούς άσου, ο οποίος αγωνιζόμενος στις μικρές κατηγορίες με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, έψαχνε απλά μια ευκαιρία για να έρθει στην ομάδα σου.

(Μεσαία γραμμή) Μια τριάδα με Μπίλια, Ντ` Αγκοστίνο, Κάλστρομ, δεν θα μπορούσε να παίξει μαζί, λόγω διαφοράς εποχών. Ωστόσο και οι τρεις έκαναν σπουδαία δουλειά. Ο πρώτος ερχόταν ελεύθερος στην Ευρώπη από την Αρχεντίνος Τζ, είτε από την Ιντεπεντιέντε, ο δεύτερος δανεικός από δω κι από κει περίμενε το κάλεσμά σου για να αφήσει τα χρώματα της Μεσίνα (κατά κύριο λόγο), ενώ ο τρίτος ήταν το μεγάλο αστέρι. Μαζί με τον Τσεχ, είναι ίσως ό,τι καλύτερο προσέφερε η ομάδα της Ρεν, στο παιχνίδι.

18. Kim Källström

(Επίθεση) Σε επίπεδο ονομάτων, ο Πατσίνι είναι αυτός που έκανε τη μεγαλύτερη καριέρα. Έστω κι αν τα στατιστικά του στην Αταλάντα, σε προετοίμαζαν για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Ο Καβενάγκι της Ρίβερ Πλέιτ από την άλλη, δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά. Στο παιχνίδι πάντως ήταν ένας αξιοπρεπέστατος επιθετικός. Το μεγάλο αστέρι όμως, ήταν αναμφισβήτητα ο Φρέντι Άντου. Αν κατάφερνες να τον πάρεις από την D.C. United, αρχικά έλυνες το επιθετικό σου πρόβλημα και στη συνέχεια γέμιζες τα ταμεία σου με τη μεταγραφή που θα έκανε. Στην πραγματικότητα πάντως, ο –μεταξύ άλλων- άλλοτε παίκτης του Άρη, κινήθηκε σε ρηχά νερά.

Οι Έλληνες
Ασφαλώς από το παιχνίδι δεν θα μπορούσαν να λείπουν και αρκετοί Έλληνες, που έκαναν μάλιστα μεγάλη καριέρα (έχουμε δει Χιώτη στη Μπαρτσελόνα, να σηκώνει Champions League). Ωστόσο θα επιλέξουμε τους 11 πιο προσιτούς και αξιόπιστους για να ξεκινήσει κάποιος να πρωταγωνιστεί, αρχικά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

(Τ) Βούλγαρης – Απόλλων Αθηνών, (ΑΑ) Λουμπούτης – Άρης, (ΚΑ) Βάλλας – Ξάνθη, (ΚΑ) Παπουτσής – Αιγάλεω, (ΔΑ) Δερμιτζάκης – ΟΦΗ, (ΑΜ) Στολτίδης – Ηρακλής, (ΚΜ) Μουρατίδης – Καβάλα, (ΚΜ) Σκοπελίτης – Αιγάλεω, (ΕΜ) Σαπουντζής – Πανιώνιος, (Ε) Βακουφτσής – Φιορεντίνα, (Ε) Δρόσος – Καβάλα

Από τους παραπάνω, Βούλγαρης, Λουμπούτης, Μουρατίδης και Δρόσος, κατέληγαν στην ομάδα σου ως ελεύθεροι και μετά από κάποια χρόνια είχες τη δυνατότητα να τους μοσχοπουλήσεις σε ομάδες που κατακτούσαν ευρωπαϊκούς τίτλους. Στην πραγματικότητα πάντως, ουδείς εκπλήρωσε τις προσδοκίες.

Και τα… cheats
Για το τέλος, κρατήσαμε εκείνους που στο παιχνίδι έκαναν… «παπάδες», αλλά στην πραγματική ζωή πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ίσως, αυτή του Λευκορώσου Μαξίμ Τσιγκάλκο. Επιθετικός – φωτιά, που στη ζωή ωστόσο ατύχησε. Αφενός γιατί δεν έπαιξε ποτέ σε μεγάλη ομάδα και αφετέρου γιατί σταμάτησε στα 26 του, έχοντας και ένα σοβαρό τραυματισμό. Αντίστοιχες περιπτώσεις είναι και των Έφαν Εκόκου, Ανατόλι Τοντόροφ, Σερζ Μακοφό, Τόντον Ζόλα Μουκόκο, Σέρνο Σαμπά και φυσικά του Μαρκ Κερ, που σε επιδόσεις συναγωνιζόταν όλη τη μεσαία γραμμή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ekoku

Μοναδική εξαίρεση ο Ταρίμπο Γουέστ, ο οποίος στην καριέρα του είχε μια πορεία που χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής, ενώ στο παιχνίδι διεκδικεί δικαίως τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού ever, για τα χρήματα που χρειαζόταν να δαπανήσεις για τον αποκτήσεις.

Το φινάλε φυσικά ανήκει στον έναν και μοναδικό… Το Μαντέιρα! Ο παίκτης που έγινε θρύλος τόσο στον κόσμο του παιχνιδιού, όσο και στην πραγματικότητα. Με τα εξωπραγματικά χαρακτηριστικά και τις εντυπωσιακές επιδόσεις, που είχε όμως ένα έξτρα χαρακτηριστικό: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ!

to-madeira-443912

Αποτέλεσε την έμπνευση του… Πορτογάλου σκάουτερ που συνεργαζόταν με τους σχεδιαστές του παιχνιδιού και έβαλε τον εαυτό του στο παιχνίδι, δίνοντάς του μάλιστα ρόλο πρωταγωνιστικό. Ωστόσο ο μύθος του Το Μαντέιρα θα παραμείνει αστικός εσαεί, για όλους όσοι λατρέψαμε τα championship και πλέον football manager

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Ανάκασα. Παρόλα αυτά θεωρεί πατρίδα του τη Λευκάδα, με την οποία έχει και ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο καταγωγής. Απόφοιτος της δημοσιογραφικής σχολής της ΑΚΜΗΣ, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με το αθλητικό ρεπορτάζ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ιστοσελίδα balla.gr και τα σημαντικότερα στο sport.gr Γράφει για το δίκιο και το άδικο και μολονότι εύκολα θα αποδεχτεί το λάθος του, σπάνια δεν θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους. Εκτός από το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο, αυτό της τοπικής αυτοδίκοικησης, το τεχνικό κομμάτι της φωτοειδησιογραφίας, του μοντάζ αλλά και του livestreaming.

Related Posts