Για να είναι η πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν στην 14η θέση της βαθμολογίας στο πρώτο μισό της αγωνιστικής περιόδου, σίγουρα δεν μπορεί να φταίει μόνο ένας παίχτης. Έτσι και στην Τσέλσι, ο τελευταίος που φταίει είναι ο κορυφαίος της περσινής Premier League και όχι μόνο της ομάδας του Ρομάν Αμπράμοβιτς, Εντέν Αζάρ. Ή μήπως όχι;

Η αλήθεια, όπως σχεδόν πάντα, βρίσκεται κάπου στη μέση. Η πλειοψηφία των παιχτών της Τσέλσι είναι κατώτεροι των περιστάσεων φέτος, αλλά όταν ο κορυφαίος σου παίχτης είναι σε τόσο κακή κατάσταση, συγκριτικά τουλάχιστον με πέρσι, είναι λίγα αυτά που μπορεί να κάνει ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο Γκους Χίντινγκ ή οποιοσδήποτε καθίσει μετά στην θέση του Ολλανδού τεχνικού. Ακόμα και ότι προσποιήθηκε τραυματισμό για να αντικατασταθεί έχει κατηγορηθεί φέτος. Τι μερίδιο ευθύνης έχει τελικά ο Βέλγος στην φετινή κατηφόρα της Τσέλσι; Ας μιλήσουν οι αριθμοί.

Γκολ

Την περασμένη σεζόν, ο Αζάρ είχε πετύχει 14 τέρματα στο πρωτάθλημα σε 38 ματς. Φέτος έχει αγωνιστεί 18 φορές, αλλά του λείπουν 14 γκολ για να ισοφαρίσει την περσινή του επίδοση. Με λίγα λόγια, δεν έχει καταφέρει να σκοράρει ακόμα στο πρωτάθλημα! Ούτε καν από τη βούλα του πέναλτι! Κάτι που του έχει στερήσει και την θέση ως πρώτου εκτελεστή.

Ασίστ

Μόλις δύο φορές φέτος η ομάδα του έφτασε σε γκολ με αυτόν να κάνει την τελική πάσα. Στο δεύτερο μισό της σεζόν δηλαδή, θα πρέπει να κάνει άλλες 7, περισσότερες από τριπλάσιες, για να ισοφαρίσει το ρεκόρ των 9 που είχε την σεζόν 2014/2015.

Ευκαιρίες για γκολ που δημιούργησε

Η αλήθεια είναι πως για το κακό φετινό του ρεκόρ στον τομέα των ασίστ, δεν ευθύνεται τόσο αυτός, όσο οι συμπαίχτες του που δεν μετουσιώνουν σε γκολ τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Συγκεκριμένα φέτος, έχει δημιουργήσει 45 ευκαιρίες για γκολ, έναντι 99 την περσινή σεζόν. Αν συνεχίσει με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό θα φτάσει θεωρητικά τις 90. Άρα η διαφορά με πέρσι θα είναι πάρα πολύ μικρή, ανεπαίσθητη στην συνολική εικόνα της ομάδας.

Πετυχημένες τρίπλες

Το ποσοστό του και σε αυτό το στατιστικό, είναι πάρα πολύ κοντά με το περσινό, με 63% έναντι 64%. Το θέμα είναι ότι φέτος δεν παίρνει τις ίδιες πρωτοβουλίες με πέρσι. Δεν αισθάνεται το ίδιο σίγουρος για τον εαυτό του και γενικότερα η ομάδα του κρατάει λιγότερη ώρα τη μπάλα στην κατοχή της. Έτσι, ενώ πέρσι είχε 180 πετυχημένες τρίπλες, φέτος έχει μόλις 54 και αν συνεχίσει έτσι θα φτάσει λίγο παραπάνω από τις 100, σίγουρα όμως το περσινό νούμερο είναι απλησίαστο.

Κερδισμένα φάουλ

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μία ομάδα, να έχει έναν παίχτη που να μπορεί να κερδίζει φάουλ. Πρώτα γιατί παίρνει χρόνο και ανάσες όταν νικάει και δεύτερον δημιουργεί ευκαιρίες από στημένες φάσεις όταν χάνει ή είναι ισόπαλη. Προφανώς και αυτό το στατιστικό, επηρεάζεται άμεσα από το πόση ώρα έχει την κατοχή η ομάδα του. Φέτος έχει κερδίσει 41 φάουλ, έναντι 113 πέρσι. Αν, υποθετικά πάντα, συνεχίσει ακριβώς με τους ίδιους ρυθμούς, θα έχει κερδίσει 82. Η διαφορά θα είναι 31 φάουλ. Λιγότερο από ένα φάουλ ανά ματς.

Διαβάζοντας τους παραπάνω αριθμούς, μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τον θυμό των οπαδών της Τσέλσι προς το πρόσωπό του για την μηδαμινή προσφορά του στο σκοράρισμα.

Από ΄κει και πέρα, οι «επιθετικοί» αριθμοί του είναι σχεδόν ίδιοι με πέρσι. Ναι, έχει μόλις 2 ασίστ φέτος, αλλά η Τσέλσι δεν σκοράρει όπως σκόραρε πέρσι που ήταν πρωταθλήτρια. Δημιουργεί σχεδόν το ίδιο συχνά ευκαιρίες για γκολ για την ομάδα του, περνάει με την ίδια ακριβώς συχνότητα και ευκολία τους αντιπάλους του με τη μπάλα στα πόδια και κερδίζει σχεδόν τα ίδια φάουλ ανά αγώνα.

Με λίγα λόγια και μερικούς αριθμούς, που ποτέ δεν λένε ψέματα, ο Εντέν Αζάρ είναι ο τελευταίος που φταίει για την φετινή κατάντια της Τσέλσι.

*Οι αριθμοί είναι από το: Squawka.com.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts