Του Βασίλη Σωτηρόπουλου

Λοιπόν επειδή έχει χαθεί τελείως η μπάλα με το πράιντ, με το αν μπορεί κανείς να προωθεί τα δικαιώματά του με προκλητικά ντυσίματα κτλ. Το Pride είναι δικαίωμα ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ. Αυτό που βλέπετε δηλαδή, ως φεστιβάλ, με τις εκδηλώσεις του και με τις προκλητικές ή μη εμφανίσεις και δηλώσεις είναι το δ ι κ α ί ω μ α. Συγκεκριμένα, είναι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ.

Το ότι μέσα από αυτό γίνεται ενημέρωση και για άλλα αιτήματα είναι άλλο θέμα. Το ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου αυτονόητο να διαδηλώνει ένα άτομο ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου του “στην εποχή μας πιά” το απαντάει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σήμερα, τώρα, εδώ πιο δίπλα υπάρχουν χώρες που απαγορεύουν το Pride και, φυσικά, καταδικάζονται για παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με την απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Μετράμε:

1. Το 2007, υπόθεση Bączkowski and Others v. Poland= Η Πολωνία καταδικάστηκε γιατί δεν έδινε άδεια για το πράιντ και προχώρησε σε ποινικές διαδικασίες εναντίον όσων το οργάνωσαν = παράβαση άρθρου 11 + 13 + 14 ΕΣΔΑ

2. Το 2010, υπόθεση Alekseyev κατά Ρωσίας = Η Ρωσία καταδικάστηκε γιατί δεν έδινε άδεια για το Pride = καταδίκες για τα ίδια άρθρα ΕΣΔΑ.

3. Το 2012, υπόθεση Genderdoc-M κατά Μολδαβίας = Η Μολδαβία καταδικάστηκε γιατί δεν έδινε άδεια για το Pride = καταδίκες για τα ίδια άρθρα ΕΣΔΑ.

4. Το 2015, υπόθεση Identoba and Others v. Georgia = Η Γεωργία καταδικάστηκε για βίαιη επίθεση εναντίον του πράιντ την ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας από αντιδιαδηλωτές = καταδίκη για τα ίδια άρθρα επειδή δεν ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ διεξαγωγή του πράιντ.

5. Το 2017, υπόθεση Lashmankin and Others v. Russia = Η Ρωσία καταδικάζεται επειδή επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για να μην γινει πράιντ = καταδίκη για τα ίδια άρθρα + για παραβίαση ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ.

και εκκρεμούν κι άλλες πολλές υποθέσεις.

Για πείτε; Ενοχλούν οι κώλοι και τα βυζιά πολύ; Προσβάλλουν την αισθητική σας;

 

*Από ανάρτηση του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]