Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, γίνεται λόγος για τουλάχιστον 128 νεκρούς. Οι αριθμοί χάνουν το νόημα τους, απ’ τη στιγμή που πρόκειται για μακελειό, ενώ παράλληλα κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια πόσοι ακριβώς έχουν σκοτωθεί απ’ τα πυρά της επίθεσης. Στο Παρίσι πλέον έχει ξεκινήσει η επόμενη μέρα.

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον 12 ημέρες , όμως και πάλι, οι εξελίξεις μπορεί να ξεπεράσουν το ρεπορτάζ ανά πάσα ώρα.

Το 3pointmagazine μίλησε με Ελληνίδα που εργάζεται στο Παρίσι, ώστε να «οσφρηστεί» το κλίμα της επόμενης μέρας.

Δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομα της, καθώς «όσα μεταφέρω δεν αφορούν κάποιου είδους μαρτυρία. Δεν είμαι η πηγή κάποιας πληροφορίας, γιατί παρακολουθώ τις εξελίξεις μακρόθεν, δεν βρέθηκα έξω απ’ το σπίτι από χθες το βράδυ».

« Πρώτα απ’ όλα, ήταν μεγάλη η αγωνία να βεβαιωθούμε πως όλοι οι γνωστοί είναι καλά. Έπειτα, να βεβαιώσω κι εγώ με τη σειρά μου όποιον επικοινωνούσε μαζί μου πως είμαι εντάξει. Ένας φίλος φίλου ήταν να βρεθεί στο θέατρο Bataclan, όμως είχε πολύ κόσμο και δεν μπήκαν μέσα. Ένας συνάδελφος μου ήταν μέσα στ Stade de France, για να παρακολουθήσει τον αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Μια φίλη μου ήταν μόλις ένα τετράγωνο παρακάτω απ’ το θέατρο. Εκεί φρικάρεις, όταν σκέφτεσαι πως θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε σε κακή θέση χθες βράδυ.

Έπειτα, να ξεκαθαρίσουμε κάτι ακόμα: δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους. Εγώ μένω στο 13ο διαμέρισμα, στην άλλη όχθη του Σηκουάνα, μακριά δηλαδή απ’ το 10ο και το 11ο διαμέρισμα όπου έγιναν οι επιθέσεις. Βλέπω απ’ το σπίτι μου κάτω να κυκλοφορεί κόσμος και αυτοκίνητα. Απλώς έγινε σύσταση να μην βγούμε απ’ τα σπίτια μας. Προφανώς η όποια απαγόρευση θα ισχύει για την περιοχή του θεάτρου, του γηπέδου και των όμορων περιοχών. Είναι ό,τι θα συνέβαινε σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν γινόταν ένας φόνος.

Στην τηλεόραση φυσικά όλοι μεταδίδουν από χθες συνεχώς πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Ρεπόρτερ βρίσκονται παντού, ενώ έχουν και καλεσμένους στα στούντιο. Έχει ενδιαφέρον, μάλλον, να πούμε πως η μεγάλη πλειοψηφία τοποθετείται με σοβαρότητα, δεν πρόκειται για μαϊντανούς. Γενικά η αντιμετώπιση του τραγικού θέματος γίνεται με τόσο διαφορετικό τρόπο απ’ όσο θα συνέβαινε στην Ελλάδα. Είναι τελείως διαφορετική η αντίδραση του κόσμου, των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, πρέπει να πούμε, πως από χθες που μιλάω με φίλους, με εσένα, ακούω διάφορα που προφανώς γράφονται στην Ελλάδα (και όχι μόνο), που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Κάνετε “καλή” δουλειά εσείς οι δημοσιογράφοι…

Ο κόσμος προφανώς είναι συγκλονισμένος. Γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα, όπως διαβάζω, αλλά αυτά είναι πληροφορίες που έχουν όλοι, δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Γενικά είμαι στο σπίτι μου, δεν έχω κυκλοφορήσει, οπότε η ατμόσφαιρα της πόλης δεν είναι κάτι που μπορώ να νιώσω αυτή τη στιγμή. Το μόνο που μπορώ να μεταφέρω προσωπικά, είναι πως σήμερα θα βρισκόμασταν καμιά 15αριά άτομα παρέα σπίτι μου. Είχα ψωνίσει για να φτιάξω δυο τρία πραγματάκια, να φάμε. Προφανώς αυτό ματαιώθηκε…»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]