Ο Ολυμπιακός στην τελευταία στροφή του Τσάμπιονς Λιγκ κρατάει την τύχη του στα χέρια του. Και είναι κάτι που το κέρδισε ο ίδιος μέσα στο γήπεδο. Μακριά από γραφικότητες του στιλ «Ζλάταν σε ψάχνει ο Μήτρογλου» και ο «Ολυμπιακός έπαιξε την Παρί στην έδρα της», η ομάδα του Μίτσελ έχει δείξει στοιχεία που κερδίζουν το χειροκρότημα.

Έχει αναδείξει πρωταγωνιστές, όπως ο Μήτρογλου και ο Ρομπέρτο. Αποδεικνύει ότι αντίπαλοι όπως η Μπενφίκα και η Άντερλεχτ πλέον δεν είναι σε θέση να του δημιουργήσουν φόβο. «Μεγαλώνει» αγωνιστικά, φτιάχνει χαρακτήρα και έχει με βεβαιότητα τη δυνατότητα να συνεχίσει αυτό το όμορφο ταξίδι. Όλα αυτά μέσα στο γήπεδο. Γιατί η μάχη που έδωσαν οι παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατέληξε αναίτια σε εμπάργκο δηλώσεων προς την τηλεόραση. Από την πρώτη στιγμή οι περισσότεροι ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως αντίδραση στην τοποθέτηση του σπίκερ ότι το γκολ της ισοφάρισης από τον Μανωλά ήταν οφσάιντ.

Οι ερυθρόλευκων αποχρώσεων εφημερίδες -με εξαίρεση το ΦΩΣ που στο πρωτοσέλιδο έγραψε ότι το γκολ μπήκε από αντικανονική θέση- κάνουν λόγο για «προκλητική περιγραφή» από τη Δημόσια Τηλεόραση, έκφραση που σε κάποιον που παρακολούθησε το ματς δίνει την εντύπωση ότι μάλλον αναφέρεται σε άλλον αγώνα. Ο επίσημος Ολυμπιακός τόνισε ότι η αντίδραση της ομάδας δεν αφορά το οφσάιντ, αλλά τη συνολικότερη στάση και αντιμετώπιση στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ. Το εμπάργκο στις δηλώσεις, όμως, έγινε στον αγώνα με την Παρί, σε μια μετάδοση όπου δεν έδωσε κανένα απολύτως πάτημα. Το αντίθετο μάλιστα. Με εξαίρεση τη φάση του οφσάιντ, όπου υπήρξε ξεκάθαρη θέση, η μετάδοση ήταν σαφώς υποστηρικτική για τον Ολυμπιακό.

goalmanola

Ο διευθυντής επικοινωνίας των «ερυθρολεύκων» επανέλαβε αρκετές φορές σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι το θέμα δεν είναι ότι ο εκφωνητής είπε πως το γκολ του Μανωλά ήταν οφσάιντ και αναφέρθηκε και στα προηγούμενα παιχνίδια, όπου η ομάδα του θεωρεί πως η περιγραφή την αδίκησε. Αν, όμως, το θέμα δεν είναι το οφσάιντ, τότε το timing του εμπάργκο και των non paper κατά της Δ.Τ. μόνο καλό δεν ήταν!

Η στάση της συνδρομητικής τηλεόρασης στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου οι σπίκερ αποφεύγουν να πάρουν θέση ακόμα και σε κραυγαλέες φάσεις, όπως σε ένα ξεκάθαρο πέναλτι ή σε ένα οφσάιντ που δεν χρειάζεται replay, έχουν -προφανώς- δημιουργήσει λανθασμένα αντανακλαστικά. Όταν όλοι -και όχι μόνο ο Ολυμπιακός- έχουν καλομάθει σε flat περιγραφές, δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί τους κακοφαίνεται ακόμα και το αυτονόητο.

Η μετριοπάθεια δεν χάνεται και το προϊόν δεν υποβαθμίζεται αν ο σπίκερ πάρει θέση για μία αμφισβητούμενη φάση ή αν κρίνει πως όταν μια ομάδα έχει 18 τελικές και η άλλη οκτώ, παρόλο που η δεύτερη μπορεί να μετουσιώσει τις τρεις σε γκολ και η πρώτη καμία, αυτή με τις περισσότερες ήταν πιο επικίνδυνη. Αντίθετα, το προϊόν χάνει σημαντική αξία όταν ο θεατής δεν έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και δεν θεωρεί ότι η εν λόγω αμφισβητούμενη φάση βασίζεται στο ανθρώπινο λάθος.

Η «βλέπω το δέντρο χάνω το δάσος» στάση για πολλούς βραχυπρόθεσμα λειτουργεί θετικά. Σε βάθος χρόνου όμως, όλοι βγαίνουν ζημιωμένοι. Ένα σημαντικό μέρος των οπαδών του Ολυμπιακού ακόμα αναρωτιέται με ποια λογική έγινε ολόκληρος ντόρος για τη συγκεκριμένη περιγραφή. Διότι υπάρχουν πολλοί που δεν κάνουν εμπάργκο στη λογική…

Θάνος Σαρρής

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]