Η “αριστερή” Ελλάδα νωρίτερα σήμερα παρακολούθησε μία παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας με τσολιάδες, τεθωρακισμένα, στρατιώτες και αστυνομικούς πάνω σε μηχανάκια.

Οι αστυνομικοί της ομάδας ”δέλτα” που παρέλασαν όλο υπερηφάνεια είναι οι ίδιοι που πριν από λίγο καιρό ποδοπατούσαν χωρίς την παραμικρή αναστολή ανθρώπους στα Εξάρχεια με τις μηχανές τους.

 

Κατά τ’ άλλα όμως η παρουσία της αστυνομίας στον ευρύτερο χώρο ήταν διακριτικότερη από άλλες φορές, δεν υπήρχαν κιγκλιδώματα ενώ οι εορτασμοί έκλεισαν με δημοτικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς, τη στιγμή που στρατιώτες “εξόπλιζαν” το κοινό με τα απαραίτητα πλαστικά ελληνικά σημαιάκια στις εξόδους του μετρό του Συντάγματος.

CA7koUxWcAApguu

Το ζήτημα όμως δεν είναι τα δωρεάν πλαστικά σημαιάκια που εξυψώνουν το εθνικό φρόνημα του μέσου νοικοκυραίου για κάποια -ελάχιστα- δευτερόλεπτα αλλά γιατί η στρατιωτική παρέλαση συνεχίζει να πραγματοποιείται τη στιγμή που η Ελλάδα συνεχίζει να πασχίζει να ξεφύγει από την οικονομική κρίση αλλά και σημαντικότερα, τη στιγμή που “ντύνεται” για πρώτη φορά στα “αριστερά”.

Το επίσημο κόστος της φετινής παρέλασης δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία η παρέλαση του 2014, η οποία υπήρξε και η πιο “ταπεινή” κόστισε περίπου 300.000 ευρώ. Μέχρι το 2009, το κόστος των παρελάσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης ξεπερνούσε το 1 εκ. Ευρώ.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε στο δημόσιο λογαριασμό του στο facebook, μία φωτογραφία που ζητούσε την κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων.

321282_10150493741373054_168933987_n

Φέτος το σκηνικό αλλάζει κατά πολύ και οι ριζοσπαστικές ιδέες του υποχωρούν και κάνουν το χατίρι στους συντηρητικούς εθνικόφρονες συγκυβερνώντες του “Ανεξάρτητους Έλληνες” και στον υπερήφανο υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο.

Όμως είναι δυνατόν η στρατιωτική παρέλαση να πραγματοποιήθηκε μόνο για χάρη αυτών;

 

 

Το τίμημα των 300.000 ευρώ (είτε λιγότερων, είτε περισσότερων) κρίθηκε μάλλον αναγκαίο ώστε να γεμίσουν ελπίδα, εθνική υπερηφάνεια και να καθησυχαστούν οι αγανακτισμένοι εθνικόφρονες Έλληνες -πρώην ψηφοφόροι Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ., νυν ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ- , οι στρατόκαυλοι και οι ρομαντικές γιαγιούλες και παππούδες που μόλις δουν την παρέλαση τα στήθια τους γεμίζουν με υπερηφάνεια για την επανάσταση του ’21. Γιατί ο μέσος Έλληνας είναι αυτός που κρεμάει μία τεράστια ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του ανήμερα των εθνικών επετείων, αυτός που θεωρεί τους γκέι φρικιά και ανωμαλία της φύσης και αυτός που αρνείται πεισματικά να καταλάβει ότι η εκκλησία πρέπει να διαχωριστεί από το κράτος.

Το πείραμα της “αριστερής” στρατιωτικής παρέλασης ίσως να πετύχει, ίσως και να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει προκαλέσει ήδη πολλές αντιδράσεις, ακόμη και στα “εσωτερικά” του κόμματος.

Αυτό που ειλικρινά προβληματίζει όμως είναι πόσες υποχωρήσεις θα γίνουν ακόμη από μία αριστερή κυβέρνηση ώστε να γίνεται αρεστή από όσον το δυνατόν περισσότερους;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]