Την έντονη δυσαρέσκεια του «Συλλόγου Ελλήνων Μαλλιάδων» προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha είπε πως “αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει σοβαρή κυβέρνηση πρέπει να ξεχάσει τα Εξάρχεια, τους μαλλιάδες και τους ψωριάρηδες”.

Για τους δύσπιστους υπάρχει και το ηχητικό ντοκουμέντο ΕΔΩ.

Πηγαίνετε κατευθείαν στο 7.25. Δεν υπάρχει λόγος να ακούσετε τις υπόλοιπες ασυναρτησίες που λέει…

Υπήρξα για χρόνια «μαλλιάς» και ιδρυτικό μέλος του «Σ.Ε.ΜΑ.» (Συλλόγου Ελλήνων Μαλλιάδων), στον οποίο και παραμένω μέχρι σήμερα, παρότι κουρεύτηκα προ δεκαετίας, λόγω στρατού και από τότε δεν έχω βρει τα κουράγια να ξαναπεράσω το στάδιο του καρεδάκια μέχρι να μακρύνουν ικανοποιητικά τα μαλλιά μου.

Παρόλα αυτά οι σύντροφοι στο «Σ.Ε.ΜΑ.» δεν με έχουν διαγράψει κι έχουμε τακτική συνεργασία. Γνωρίζοντας, λοιπόν πως διατηρώ τη στήλη «Σαλαμάνδρα» σε τούτο εδώ το site, μου ζήτησαν να αποκαταστήσουμε την τάξη και να βροντοφωνάξουμε πως οι μαλλιάδες δεν μπαίνουν σε καλούπια, όσο και να το θέλουν ορισμένα απολιθώματα της Χούντας που το παίζουν δημοκράτες.

Οι Έλληνες Μαλλιάδες δεν ανήκουν σε μία μόνο κοινωνική ομάδα και ούτε φυσικά εκπροσωπούν μία συγκεκριμένη ιδεολογία. Αντίθετα, διαχρονικά έχουν αποδείξει πως στο χώρο υπάρχει ένας εντυπωσιακός πλουραλισμός. Για του λόγου το αληθές, θα παραθέσουμε ενδεικτικά λίγες μόνο (συγκεκριμένα 8) κατηγορίες μαλλιάδων που εδώ και δεκαετίες ξεχωρίζουν ο καθένας από το δικό του μετερίζι και αφήνουν το στίγμα τους στην καθημερινή ζωή του τόπου.

1  Μetal up your Pantene!

malliades 1

Επειδή ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για ψωριάρηδες ή ψειριάρηδες (δεν μιλάει και καθαρά), θα ξεκινήσουμε με την κατηγορία του μαλλιά – μεταλλά που ζηλεύουν μέχρι και η Μακρυπούλια με την Παπαρίζου. Οι τύποι αυτοί ασχολούνται όλη μέρα με τα μαλλιά τους και πολλές φορές τον παίζουν με το πόσο μεταξένια και απαλά είναι. Λούζονται δύο φορές τη μέρα χρησιμοποιώντας σαμπουάν (δύο χέρια) και μαλακτικό, ενώ στο στέγνωμα βάζουν σιλικόνη. Από τη μέρα που ανακαλύφθηκαν οι selfies δεν βγαίνουν από το μπάνιο αν δεν τραβήξουν μία να την ανεβάσουν στο προφίλ τους στο facebook.

Οι περισσότεροι είναι άτομα κάτω των 30, ακούνε σύγχρονα metal groups με δύσκολα ονόματα, κάφρικη μουσική, αλλά ερωτικό στίχο. Ωστόσο σέβονται και την παράδοση ορισμένων συγκροτημάτων που άνοιξαν το δρόμο. Η πολιτική δεν είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους, οπότε πιθανότατα πολλοί από αυτούς να ψηφίζουν Ποτάμι.

2  Λούσου με Jack Daniels και θα δεις…

malliades 2

Η opposite κατάσταση είναι αυτή των ανθρώπων που έχουν αφήσει μαλλί γιατί έτσι θέλουν, αλλά παράλληλα σιχαίνονται κάθε διαδικασία καλλωπισμού. Ενδιαφέρονται μόνο για ξύδια και rock & roll, ενώ όταν αρχίσουν να φλερτάρουν επικίνδυνα με την κατηγορία του Καραφλοχαίτουλα κολλάνε στο κεφάλι τους ένα καουμπόικο καπέλο και λύνουν το πρόβλημα. All time classic παράδειγμα ο Lemmy των Motorhead και σύγχρονο ο «Σκύλος» από το Game of Thrones.

Σπάνια πηγαίνουν να ψηφίσουν γιατί δεν είναι και εύκολο να ξυπνήσουν πριν από τη Δύση του ηλίου.

3  Καραφλοχαίτουλες

malliades 3

Η συμπαθής αυτή συνομοταξία αποτελείται κυρίως από προχωρημένης ηλικίας άτομα που είχαν μακριά μαλλιά στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους για πραγματικά άγνωστους λόγους. Πάντως, ήταν τέτοια η λατρεία τους για το μακρύ μαλλί που αψήφησαν το κόστος της καράφλας και δεν έβαλαν νερό στο κρασί τους ούτε όταν αυτή έκανε πια δυναμικά την εμφάνισή της στο κρανίο τους. Συνδυάζουν μοναδικά σε ένα και μόνο κεφάλι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις του hair styling. Η σημαντικότερη ιδιαιτερότητά τους είναι ότι δεν υπήρξαν ποτέ ροκάδες ή μέταλλα. Αντίθετα, έχουν γράψει χιλιόμετρα σε πανηγύρια και σκυλάδικα. Ως εκ τούτου, στα κομματικά μάλλον προτιμούν τη ΝΔ.

4  Χεταίοι

malliades 4

Οι Χεταίοι είναι επίσης old school άτομα, που θα μπορούσε κανείς να πει πως ανήκουν στα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μας. Λατρεύουν το ποδόσφαιρο και συχνά συνδυάζουν την κόμμωσή τους με ένα προσεγμένο μουστάκι. Κλασικότερος εκπρόσωπος της ομάδας ο Νίκος Τσιαντάκης. Αυτό, για να καταλαβαίνει και ο κ. Μαρκογιαννάκης, σημαίνει πως θα μπορούσαν να ψηφίζουν κάλλιστα ΚΚΕ, ενώ στα χρόνια του σκληρού δικομματισμού σίγουρα έχουν ρίξει στην κάλπη και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ανάλογα με τα κέφια.

5  Το Μαλλί της… Γριάς

malliades 5

Μιας και πιάσαμε τα ποδοσφαιρικά, μία κατηγορία μαλλιάδων που γνώρισε μεγάλες δόξες στα 80s και τα 90s αλλά τείνει να εξαφανιστεί σήμερα είναι αυτή που καθιέρωσαν οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή. Την αρχή έκανε ο Βασίλης Χατζηπαναγής και ακολούθησαν τα χνάρια του ο Μηνάς Χατζίδης και ο Σάββας Κωφίδης. Η μπούκλα είναι το βασικό χαρακτηριστικό, αλλά προσοχή, σε αυτή την κατηγορία δεν εντάσσεται ο Νίκος Βαμβακούλας, κυρίως για ιδεολογικούς λόγους. Οι περισσότεροι ψηφίζουν αριστερά κόμματα, ενώ οι πιο ανυποψίαστοι ψηφίζουν ακόμη ΚΚΕ.

6  Mαλλί… επικών διαστάσεων

malliades 6

Όοοοοοοχι, μην ξεγελιέστε. Δεν μιλάμε για πολύ μακρύ μαλλί απαραίτητα. Αναφερόμαστε σε μία από τις πλέον διαχρονικές ομάδες. Αυτή των κλασικών μεταλλάδων που ακούνε μόνο Manowar και άλλα συναφή, ενώ το τελευταίο διάστημα είναι πωρωμένοι με κάτι μαχητές της Khaleesi.

Έχουν διαβάσει ήδη όλα τα βιβλία του Game of Thrones και γκρινιάζουν διαρκώς επειδή στη σειρά δεν ακολουθούν κατά γράμμα ό,τι παπαριά έχει γράψει ο George RR Martin. Κάνουν δηλαδή ό,τι ακριβώς έκαναν όταν είχαν βγει οι ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και μας έσπαγαν τ` αρχίδια. Είναι αυτονόητο ότι παίζουν RPG και όσοι σέβονται τον εαυτό τους ψηφίζουν Κυνηγούς.

7  Τα Γκοθόνια

malliades 7

Οι ευρύτερα γνωστοί ως Γκοθάδες είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και σημαντική έλλειψη μελανίνης. Φοράνε μόνο μαύρα ρούχα για να κάνει κοντράστ με το λευκό τους δέρμα και τα γυαλιά ηλίου είναι το αγαπημένο τους αξεσουάρ. Παρόλα αυτά, συνήθως βάφουν και τα μάτια τους, ενώ το μαλλί τους είναι είτε τελείως ίσιο, είτε φουντωτό και ξασμένο με λακ. Για άγνωστο λόγο θεωρούνται ευφυείς. Επιδιώκουν τη δυστυχία και γι` αυτό ψηφίζουν πάντα ό,τι θεωρούν χειρότερο για τον τόπο, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση να δούμε άσπρη μέρα. Στις προσεχείς εκλογές εκτιμάται ότι για αυτό το λόγο οι περισσότεροι θα προτιμήσουν ΣΥΡΙΖΑ.

8  Καραμπινάτοι ΣΥΡΙΖΑίοι

L

Οk, ναι. Εδώ η φωτογραφία μιλάει από μόνη της. Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικούς τύπους μαλλιάδων που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους γνωρίζω προσωπικά τους ανθρώπους και αναφέρομαι αποκλειστικά στο στιλ τους. Δεν αποκλείεται να έχουν ψηφίσει μέχρι και τον Συνασπισμό της Δαμανάκη! Αυτό το στιλ βγαίνει και σε νεότερες κόπιες, αν και οι περισσότεροι νεαροί ΣΥΡΙΖΑίοι αρκούνται στο μούσι και δεν αφήνουν μακρύ μαλλί.

Εκτιμώ, πως με όλα τα παραπάνω παραδείγματα αποδείξαμε πως στο χώρο των μαλλιάδων υπάρχει πλουραλισμός και δεν μπορεί να τους σταμπάρει έτσι ο κάθε τυχάρπαστος για πέντε τρίχες παραπάνω.

Κλείνοντας, ως «Σ.Ε.ΜΑ.» θα θέλαμε να σημειώσουμε πως η επίμαχη δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής δεν είναι προσβλητική μόνο για τους Μαλλιάδες, αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, που δεν θέλει να «στοχοποιείται» και να τσουβαλιάζεται από οποιονδήποτε, λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης.

Στον «Σύλλογο Ελλήνων Μαλλιάδων» πιστεύαμε και πιστεύουμε πως ακόμη και οι προαιώνιοι εχθροί καράφλες, που ξυρίζουν τελείως το κεφάλι τους για να μην είναι σαν τον Τσάκωνα, έχουν το δικαίωμα να μη θεωρούνται αυτόματα φασίστες, απλά και μόνο επειδή η συγκεκριμένη στιλιστική επιλογή έχει μαγαριστεί από τους νεοναζί και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]