Γιατί πρέπει να δεις οπωσδήποτε αυτή την ταινία

Το 1951 ο J.D. Salinger δημοσίευσε τον «Φύλακα στη Σίκαλη». Χρειάστηκαν να προηγηθούν ένας άδοξος έρωτας, μια σειρά επαγγελματικών ματαιώσεων, ένας παγκόσμιος πόλεμος και μια μακροχρόνια ψυχολογική κατάρρευση προκειμένου ο φιλόδοξος νεαρός να υπογράψει ένα από τα ορόσημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μια από τις πιο αινιγματικές και μυστηριώδεις προσωπικότητες ζωντανεύει στις κινηματογραφικές οθόνες από τις 5 Οκτωβρίου.

Η ζωή του συγγραφέα Salinger, που το μυθιστόρημά του «O φύλακας στη Σίκαλη» πούλησε πάνω από 65 εκατομμύρια αντίτυπα και συνεχίζει να πουλά κάθε χρόνο 250.000 αντίτυπα τουλάχιστον, ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη και είναι ίσως η πιο συγκλονιστική βιογραφία που έχουμε δει.

Διαβάζοντας ένα βιβλίο, πολλές φορές μας δημιουργείται η απορία από πού μπορεί να εμπνεύστηκε ο συγγραφέας του, ποια ήταν τα γεγονότα που μπορεί να τον επηρέασαν για να το γράψει.


Το “Rebel in the Rye”, τοποθετημένο χρονικά στο πολύχρωμο κάδρο στα μέσα του 20ου αιώνα, φέρνει στο προσκήνιο την αληθινή ιστορία για το πώς γράφτηκε ο «Φύλακας στη Σίκαλη», με τον Νίκολας Χουλτ να υποδύεται τον D.J. Salinger και τον Κέβιν Σπέισι τον καθηγητή του, σε σκηνοθεσία του Ντάνι Στρονγκ που πραγματοποιεί εδώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, μετά τα σενάρια των δύο τελευταίων κεφαλαίων του “Hunger Games” και του “The Butler”.

Συνήθως, όταν πρόκειται για βιογραφίες, η εμπειρία, μάς έχει δείξει ότι μια βιογραφία μπορεί να καταντήσει βαρετή, γεμάτη κλισέ, και εν τέλει να μας απογοητεύσει. Στο “Rebel in the Rye” όμως, υπήρξε μια διαφορά. Από τα πρώτα κιόλας δεκαπέντε λεπτά μετά την έναρξη της ταινίας, δεν μπορούσαμε να πάρουμε τα μάτια μας από την οθόνη.

Παρακολουθώντας το “Rebel in the Rye”, συνειδητοποιείς πως υπάρχει ένα πολύ δυνατό καστ ηθοποιών, πρωταγωνιστών και μη. Ξεκινώντας από την δυνατή ερμηνεία του πρωταγωνιστή και φτάνοντας μέχρι και τον Κέβιν Σπέισι, που είναι απολαυστικός και υποδύεται έναν καθηγητή του πανεπιστημίου Columbia που σίγουρα θα ήθελες να έχεις στο Πανεπιστήμιο.

Παρακολουθώντας την ταινία και ενώ είσαι αρχικά σίγουρος ότι γνωρίζεις αρκετές πληροφορίες για τον J.D. Salinger, συνειδητοποιείς πως δεν γνώριζες πολλά. Η ταινία ξεκινά από την νεαρή ηλικία του συγγραφέα, και πως μέσα από διάφορες αντιξοότητες κατάφερε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Salinger, δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε ένας νέος συγγραφέας που επιδιώκει να εκδώσει και να αποκτήσει δόξα και φήμη. Ο Salinger, πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μάλιστα συμμετείχε και στην περίφημη απόβαση στην Νορμανδία. Οι σκηνές του πολέμου είναι παγερές και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε συνδυασμό με την υποβλητική μουσική είναι ανατριχιαστική.

Φαίνεται πως όσα συνέβησαν στον συγγραφέα κατά τη διάρκεια του πολέμου του άλλαξαν όχι μόνο τη ζωή, αλλά επηρέασαν σε τέτοιο βαθμό την ψυχοσύνθεσή του που τον μεταμόρφωσαν ολοκληρωτικά σε έναν άλλο άνθρωπο. Ο Salinger υπέφερε από μετατραυματικό στρες μετά τον πόλεμο και προσπαθούσε να το ξεπεράσει μέσω του διαλογισμού.


Αν και ο «Φύλακας στη Σίκαλη» έχει πουλήσει πάνω από 65 εκατομμύρια αντίτυπα, από το 1951 που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα, η ζωή του συγγραφέα του αποτελεί ένα μυστήριο, καθώς ο Salinger πάντα απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας.

Για τον κάθε άνθρωπο, η ευτυχία ορίζεται διαφορετικά. Και για τον Salinger, ευτυχία, όπως αποδεικνύεται από την ταινία, δεν αποτελούσε ούτε η δόξα, ούτε η δημοσιότητα, ούτε και η αναγνωρισιμότητα. Όταν πρωτοφοίτησε στο πανεπιστήμιο Columbia, για να σπουδάσει μαθήματα δημιουργικής γραφής ο καθηγητής του και μέντοράς του, του είχε πει τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας. Και ο ίδιος ακολούθησε την συμβουλή του καθηγητή του (Κέβιν Σπέισι), την έκανε τρόπο ζωής και ήταν ευτυχισμένος χαμένος μέσα στον δικό του μικρόκοσμο.

Τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας; Τι σημαίνει να είσαι ευτυχισμένος; Υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα;

Μένει να διαπιστώσετε και από μόνοι σας ποιος πραγματικά ήταν ο μυστηριώδης και αινιγματικός J.D. Salinger.

REBEL IN THE RYE-ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΣΤΗ ΣΙΚΑΛΗ

ΗΠΑ | 2017 | Έγχρωμο | DCP | 106′ | Αγγλικά
Σκηνοθεσία: Danny Strong
Σενάριο: Danny Strong
Φωτογραφία: Kramer Morgenthau
Μουσική: Bear McCreary
Μοντάζ: Joseph Krings
Ηθοποιοί: Nicholas Hoult, Kevin Spacey, Sarah Paulson, Zoey Deutch, Hope Davis, Victor Garber

*Από τις 5/10 στους κινηματογράφους σε διανομή της ODEON.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]