H αργεντίνικης καταγωγής φωτογράφος  Irina Werning έχει καταφέρει να γίνει παγκοσμίως γνωστή με το project της «Bacκ to Future», πάνω στο οποίο δουλεύει τα τελευταία 3 χρόνια.

«Αγαπώ τις παλιές φωτογραφίες. Ξέρω όμως ότι είμαι αδιάκριτη φωτογράφος. Μόλις πατάω το πόδι μου στο σπίτι κάποιου άλλου, σχεδόν μπορώ να οσφρηστώ τις παλιές φωτογραφίες. Οι περισσότεροι από τους φωτογράφους είναι γοητευμένοι από την ρετρό ιδιοσυγκρασία τους, αλλά για μένα ισχύει κάτι διαφορετικό. Μου αρέσει να φαντάζομαι πώς οι άνθρωποι θα έμοιαζαν αν ξανα-έβγαζαν την ίδια φωτογραφία σήμερα… Πριν από μερικά χρόνια, αποφάσισα να το κάνω και στην πράξη. Έτσι, με τη φωτογραφική μηχανή μου, ξεκίνησα καλώντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο μέλλον τους».

Το project ξεκίνησε στην πατρίδα της φωτογράφου, το Buenos Aires, φωτογραφίζοντας συγγενείς της και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που της επέτρεψε να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Irina Werning εντοπίζει έναν μεγαλύτερο ηλικιακά πανομοιότυπο με το πρόσωπο της παλιάς φωτογραφίας και την αναδημιουργεί στο «μέλλον». Με την πρώτη ματιά οι φωτογραφίες μπορεί να μην φαίνονται πολύ απαιτητικές αλλά η ακρίβεια τους καταφέρνει να σε καταπλήξει. Στις περισσότερες των περιπτώσεων μάλιστα δύσκολα θα εντοπίσεις κάποια διαφορά μεταξύ των δύο φωτογραφιών.

Παρ’ όλο τη τεράστια επιτυχία του project, η Irina Werning έχει περιορισμένο προϋπολογισμό και αναγκάζεται να κάνει σχεδόν τα πάντα μόνη της. Το γεγονός αυτό όμως δεν φαίνεται να την πτοεί, αλλά αντίθετα την ικανοποιεί: «Moυ αρέσει που οι φωτογραφίες μου δεν είναι τέλειες, γιατί αν ήταν θα έμοιαζαν με διαφημίσεις».

To 2011 μάλιστα καταφέρνει να κερδίσει μία χρηματοδότηση, γεγονός που της επέτρεψε να συνεχίσει το ταξίδι της με μεγαλύτερη άνεση. Μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε 32 χώρες και έχει απαθανατίσει 250 ανθρώπους.
Δεν αρκείται όμως στην επανα-δημιουργία μίας παλιάς φωτογραφίας, της αρέσει να γνωρίζει τους ανθρώπους που φωτογραφίζει άλλα και την ιστορία που κουβαλάει η κάθε φωτογραφία.

Το project φαίνεται να το αγαπάει τόσο πολύ, που παρά τα 3 χρόνια ζωής του δεν σκέφτεται να το αφήσει. «Αν δω μία παλιά φωτογραφία που θα μου προκαλέσει εντύπωση, θα θελήσω να την ανα-δημιουργήσω αμέσως».

back-to-the-future-irina-wering-21

back-to-the-future-irina-wering-24(1)

back-to-the-future-irina-wering-6

back-to-the-future-irina-wering-7

werning1

irina1_mini

 -Για περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της: irinawerning.com

– Ένα μικρό ντοκιμαντέρ με τις σκέψεις της φωτογράφου για το project της:

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]