Με δάκρυα χαράς υποδέχτηκε η μέση ελληνική οικογένεια την είδηση ότι η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση για κλείσιμο των σχολείων για 2-3 ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα, με στόχο την καθιέρωση «λευκής εβδομάδας» χειμερινού τουρισμού.

Ως γνωστόν, ο μόνος λόγος που οι Έλληνες δεν κατέκλυζαν τα χιονοδρομικά κέντρα μέχρι τώρα, είναι ότι τα παιδιά είχαν σχολείο.

Συγκεκριμένα, στην εισήγησή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων τονίζει τα οφέλη για τον εσωτερικό τουρισμό που θα είχε μία εβδομάδα «σχολικής ανάπαυλας» το χειμώνα. Το βασικό επιχείρημα της ΠΟΞ είναι ότι ανάλογες ενέργειες («ski week») λειτουργούν εδώ και χρόνια σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης – με τις οποίες έχουμε πάρα πολλά κοινά. Τα βουνά της Ελβετίας είναι καρμπόν τα 3-5 Πηγάδια, όπως και το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της με το δικό μας.

Από το 2009-10, λέει, είχαν καταθέσει την πρόταση οι ξενοδόχοι, αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία. Έκλαιγαν και οδύρονταν οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα («Να καεί, να καεί / και μετά πάμε για σκι»), τα έσπαγαν οι μπαχαλάκηδες στις πορείες («Σκυλιά φυλάτε τ’ αφεντικά σας / δεν θα ‘στε πλέον μόνοι στα χιονοδρομικά σας»), πανό σηκώνονταν στα γήπεδα («ΠΑΟ – Θρησκεία – Θύρα 13 / πράσινος ο Παρνασσός αν κλείσουν τα σχολεία») – αλλά οι κυβερνήσεις κώφευαν, παρότι ήταν εξ αρχής σαφές ότι το μέτρο θα έδινε αναπτυξιακή ώθηση στον πολύπαθο κλάδο του χειμερινού τουρισμού.

epitelousski2 (1)

Όλα αυτά μέχρι που για την πρωτοβουλία ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός μας ενδιαφέρεται πάντα προσωπικά για όλα τα ζωτικής σημασίας προβλήματα του λαού, όπως το αν θα έχουμε free wifi σε όλη τη χώρα και το αν οι μαθητές θα παρατήσουν επιτέλους το αναχρονιστικό έθιμο του χαρταετού, για να φορέσουν τα πέδιλα του σκι και να ανταγωνιστούν στα ίσια τους Βορειοευρωπαίους στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η συγκίνηση είναι διάχυτη σε όλη τη χώρα, καθώς χιλιάδες οικογενειάρχες διψασμένοι για snowboard και καυτά ροφήματα σε εντυπωσιακά σαλέ συνειδητοποίησαν ότι -επιτέλους!- μπορούν να ξοδέψουν τις τεράστιες αποταμιεύσεις τους για χειμερινές διακοπές.

Πάντως, όπως είναι φυσικό, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μάλλον συντηρητική προσέγγιση του υπουργείου Παιδείας που προσανατολίζεται σε μόλις δύο ημέρες επιπλέον «σχολικής ανάπαυλας». Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 58 γόνους προοδευτικών οικογενειών των βορείων προαστίων που δεν θα ικανοποιηθούν αν οι χειμερινές διακοπές δεν φτάσουν τις δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]