Πρόκειται για είδη ζώων που βρέθηκαν πολύ κοντά στην εξαφάνιση, όντας  στα μέρη όπου ζούσαν. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, με νόμους επί νόμων, έγιναν προσπάθειες ώστε να προστατευτούν είδη της πανίδας που βρίσκονταν υπό εξαφάνιση. Στην αρχή αφορούσαν τον αμερικανικό βίσονα και το περιστέρι-επιβάτη. Στη συνέχεια όμως η προσπάθεια διευρύνθηκε και στόχευσε στην προστασία και τη διάσωση πλήθους άλλων ειδών.

Μέχρι το 1973, η νομοθεσία ήταν ελλιπής, κάτι που λειτουργούσε πάντα αποτρεπτικά στη λήψη μέτρων και την αποτελεσματική δράση υπέρ των ειδών που βρίσκονταν υπό κίνδυνο. Τότε ψηφίστηκε ο νόμος υπέρ των απειλούμενων ειδών, με την E.S.A (“Ecological Society of America”) να παίζει καθοριστικό ρόλο για τη νομοθετική διασφάλιση των άγριων ζώων στην Αμερική. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Βιοποικιλότητας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νόμου, σε μια δειγματοληψία από περίπου 2000 είδη που αναφέρονται ως απειλούμενα υπό εξαφάνιση, διαπιστώθηκε πως το 90% σήμερα αυξάνουν τον πληθυσμό τους.

Παρακάτω βρίσκονται επτά ζώα που ωφελήθηκαν από τον νόμο αυτόν:

Καφέ πελεκάνος

Pelagic Boat Trip - 2008 Morro Bay Winter Bird Festival, Baird

Το 1980 υπήρχαν περίπου 1.276 ζευγάρια πελεκάνων στη Λουιζιάνα. Από το 2007 σχεδόν 11.000 ζευγάρια βρίσκονται σε φωλιές, ενώ παράγουν πάνω από 24.000 νεογνά.

Ιπτάμενος σκίουρος

NORTHERN-FLYING-SQUIRREL-3

Εξαιτίας της υλοτομίας και της βιομηχανικής δραστηριότητας οι πληθυσμοί του σκίουρου αυτού είχαν σχεδόν εξαλειφθεί μέχρι το 1940. Στην εμβέλεια των οικότοπών τους, το 1985 βρέθηκαν 10 σκίουροι σε αριθμό, ενώ σήμερα υπολογίζονται 1.100, εξαπλωμένοι μάλιστα σε πολλές περισσότερες περιοχές από αυτές που βρίσκονταν πριν. Εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Βιρτζίνια, στην Αμερική.

Στην πραγματικότητα ο σκίουρος αυτός δεν είναι ιπτάμενος, απλώς επιχειρεί πτώσεις από ψηλά δέντρα. Κατά τη διάρκεια της πτώσης, ανοίγει τα πόδια του και σχηματίζεται μια μεγάλη μεμβράνη, που καθυστερεί την προσγείωση του και δίνει την εντύπωση πως πετάει.

Θαλάσσιο λιοντάρι “Στέλλερ”

sea lion

Έλκει την ονομασία του από τον πρώτο που τα περιέγραψε, τον φυσιοδίφη Τζόρτζ Βίλχελμ Στέλλερ. Το 1979 στην Αλάσκα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, υπήρχαν 18.000 θαλάσσια λιοντάρια. Το 2010, σε νέα απογραφή, ο πληθυσμός αγγίζει τις 70.000.

Καναδική πάπια

papia

Το είδος εντοπίστηκε επίσης στα νησιά της Αλάσκας και συγκεκριμένα στις Αλεούτιες Νήσους, απ΄ όπου και αντλούν την πλήρη ονομασία τους (Aleutian Canadian Goose). Σε καταμέτρηση το 1975 εντοπίστηκαν 790 χήνες, ενώ το 2011 είχαν αυξηθεί κατακόρυφα, φτάνοντας τις 111.000.

Νυκτόβια σαύρα

saura

Μέχρι το 1973 -όταν και ο νόμος υπέρ των απειλούμενων ειδών- δεν είχε επιχειρηθεί προσπάθεια απογραφής του συγκεκριμένου είδους, προφανώς γιατί ήταν πολύ λίγες. Σήμερα, 21 εκατ. σαύρες συνθέτουν τον πολυάριθμο πληθυσμό τους.

Βρίσκονται μόνο στα “Channel Islands” (San Clemente, San Nicolas και Santa Barbara Island) της Καλιφόρνιας. Με την αποκατάσταση της χλωρίδας των περιοχών αυτών και τον περιορισμό ζώων που τρέφονταν με τις σαύρες αυτές, όπως τα γουρούνια, τα πρόβατα, οι αγριόγατες, οι κατσίκες, ο πληθυσμός τους μπόρεσε να εκτοξευτεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Νερόφιδο της λίμνης Erie

h_Crowley-Lake-Erie-Watersnake

Από τα 5.450 φίδια το 2001, στη λίμνη Erie σήμερα μετρώνται περισσότερα από 12.000 φίδια, με μια αύξηση της τάξης του 6% ετησίως! Η λίμνη βρίσκεται στα σύνορα Η.Π.Α και Καναδά, στην περιοχή του Οχάιο.

Γκρι λύκος

lykos

Μόλις 300 λύκοι επέζησαν βαθιά μέσα στο δάσος του Γουισκόνσιν και της Μινεσότα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του 1960. Το 2013 τα νέα στοιχεία φανερώνουν την ύπαρξη 5.443 λύκων, ενώ εκτιμάται πως υπήρχαν στο παρελθόν περισσότερα από 2 εκατ. που περιπλανιόνταν στις Η.Π.Α, μέχρι να βρεθούν στο στόχαστρο των ανθρώπων.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]