Όταν πηγαίναμε σχολείο, υπήρχαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έδειχναν ότι ο χρόνος περνάει και μαζί με αυτόν και το σχολικό έτος. Μία όμως από τις πιο απλές και γλυκιές στην απλότητά τους αυτή, ήταν το βραχιολάκι του Μάρτη.

Η φωνή της μάνας που σε φώναζε ένα απόγευμα να σου πει «έλα, σου έφτιαξα μαρτάκι να μη καείς!» και τα χέρια της που το έδεναν στοργικά γύρω από το δικό σου ήταν το πρώτο σκέλος της εμπειρίας. Το δεύτερο ήταν να τα συγκρίνεις με τους συμμαθητές σου και να βλέπεις αν μαυρίζεις από το άσπρο σημάδι που σου άφηνε.

Το αγαπημένο αυτό έθιμο και ανάμνηση μαζί έχει εμπνεύσει και τους δημιουργούς χειροποίητων κοσμημάτων, οι οποίοι δίνουν τη δική τους νότα στο βραχιολάκι του Μάρτη. Έψαξα κάποιους και μίλησα μαζί τους για τις εμπνεύσεις τους. Τους ζήτησα να μοιραστούν μαζί μας λίγα λόγια για το κάθε βραχιολάκι, για τη δουλειά τους, για κάποια ανάμνηση που τους δένει με τον Μάρτη.

Κάλπικο Ραδίκι
«Χαχα, ξέχασα, Αθηνά με λένε!» μου απαντάει η δημιουργός από το Κάλπικο Ραδίκι στο τέλος της κουβέντας μας. Ένα Κάλπικο Ραδίκι που σχεδόν έκανε ειδικές αποστολές για χάρη μας, δημιουργώντας αυθόρμητα ένα καινούριο βραχιολάκι, επί τόπου.  Και μαζί με αυτό, η Αθηνά μου χάρισε και μια υπέροχη ιστορία:

«Θυμάμαι… το φως να μπαίνει από τα παραθυρόφυλλα, τη γιαγιά μου να με ξυπνάει με ένα φιλί, να μου λέει “ο παππούς έχει ανέβει στο βουνό και πετάει τον χαρταετό, σας περιμένει” και να μου δένει τον μάρτη στο χέρι. Σηκώνομαι βιαστικά, ντύνομαι και τρέχω στο βουνό. Οι φίλοι μου είναι ήδη εκεί, ο παππούς μου χαμογελάει και μου δίνει τον χαρταετό, το φως είναι δυνατό! Ο Μάρτης μόλις έχει μπει…»

Η Αθηνά «καλλιέργησε» το Κάλπικο Ραδίκι πριν πολλά χρόνια, με πειράματα πάνω στην ραπτομηχανή, για να τα κάνει δώρα στους φίλους.

«Η ιδέα προχώρησε και πριν από 3 χρόνια ξεκίνησα να συμμετέχω σε διάφορα bazaar και εκθέσεις.»

Τα προϊόντα που «καλλιεργεί» είναι κυρίως τσάντες, αλλά και άλλα αξεσουάρ όπως κασκόλ, πορτοφόλια και κάποια κοσμήματα.

martis1

Elena Siri
Η Έλενα συνδέει τον Μάρτη με την άνοιξη που έρχεται. Ένα χελιδόνι μπορεί να μην τη φέρνει, αλλά δύο πουλάκια ίσως δίνουν το μήνυμα ότι ο χειμώνας πλέον είναι στην εξώπορτα. Μαζί με τα αξιαγάπητα πτηνά, αυτός ο Μάρτης διαθέτει και μια άσπρη και μία κόκκινη χαντρούλα, συν γαλάζιο ματάκι, εκεί που η παράδοση συναντάει την έμπνευση.  Η μία μεριά επίχρυση, με την άσπρη και κόκκινη κλωστή να πλέκεται στην άλλη. Δεν μας πιάνει ο Μάρτης, δεν μας πιάνει ούτε το μάτι. Με τέτοια λεπτομέρεια δε από την Elena Siri, θα ευχόταν κανείς ο Μάρτης να ήταν περισσότερος!

martis2

Φανή Παπ
Όταν είδα τις δημιουργίες της Φανής, αναρωτήθηκα αν θα έφτιαχνε μαρτάκια. Όχι γιατί ο μάρτης είναι μικρή υπόθεση! Οι δημιουργίες της με τα χρώματα όμως είναι τόσο προσεγμένες που με έκαναν να πιστέψω ότι ασχολείται μόνο με αυτές. Όταν τη ρώτησα, μου έδειξε το χειροποίητο “ματάκι – μαρτάκι” που έχει φτιάξει. Πλεγμένο στο χέρι με μια νότα από χρυσό και τρία παιχνιδιάρικα σχέδια από τις Εικαστικές Δημιουργίες Φανή Παπ., με κορδόνι από συνθετικό μετάξι και χρυσαφιές χάντρες.

«Ο Μάρτης φέτος γίνεται κομψό χειροποίητο βραχιόλι και φοριέται εύκολα όλο το χρόνο και όχι μόνο τον Μάρτιο! Θα βρείτε εκτός από Μάρτηδες και άλλες εικαστικές δημιουργίες, από μοντέρνα χειροποίητα κοσμήματα μέχρι ζωγραφική και χειροποίητες κατασκευές! Το χειροποίητο κόσμημα μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας τελευταία γιατί είναι μοναδικό, φτιαγμένο με αγάπη και ταιριάζει πολύ στη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε…»

martis3

Bubble Box
«Μπουρμπουλήθρες σε κουτί; Γίνεται αυτό;», πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται παιδιάστικα όταν βρίσκω το Bubble Box. Χαριτωμένο όνομα, όχι; Η Κέλλυ, η δημιουργός του, μου απαντά χωρίς να την ρωτήσω, με τα ίδια της τα έργα. Μάλλον δεν μπαίνουν σε κουτί, αλλά μπορείς να τους περάσεις ένα κορδονάκι και να τις φορέσεις στο χέρι.

«Αφήσαμε για λίγο τις δημιουργίες μας από μέταλλο και τα μικρά μας bubble box μπουκαλάκια και μπήκαμε στο πνεύμα των ημερών. Φτιάξαμε λοιπόν και εμείς έναν “εναλλακτικό” Μάρτη για να ξεκινήσει καλά η άνοιξη! Είναι μία τροποποίηση του γνωστού μας happy bracelet με κόκκινες και λευκές χάντρες και κηροκλωστή.»

martis4

Κωνσταντίνα Μπακίρα
Η Κωνσταντίνα μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά. Και αυτό γιατί η απάντησή της με έκανε να νιώσω όπως όταν παίρναμε πίσω ένα λεύκωμα που δώσαμε σε κάποιον συμμαθητή μας. Ναι, αυτό που είχε μέσα τις χαρές και τα όνειρα του άλλου, τα σχεδιάκια στο περιθώριο και όλα τα χρωματιστά στυλό που μπορούσε να χωρέσει μια κασετίνα.

«Κόκκινη και άσπρη κλωστή, στριμμένη και φορεμένη στο χέρι μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα χελιδόνια! Και όταν αυτά έρθουν και βρουν τις κλωστές στα κλαδιά θα τις χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Παραμύθι; Δε γνωρίζω, αλλά μπορώ να ακούσω ένα;;; Με λένε Κωνσταντίνα, είμαι σίγουρα το κορίτσι της διπλανής πόρτας, και μ’ αρέσουν τα παραμύθια!

Λατρεύω τον ήλιο! Ταξιδεύω με την άνοιξη! Και…. Δημιουργώ! Νομίζω δε χρειάζεται να μάθετε κάτι άλλο για μένα!!
Αγαπώ αυτό που κάνω, κάνω αυτό που αγαπώ… Και ζω στο δικό μου παραμύθι! Τυχαίνει να με γνωρίζετε χάρη στον Μάρτη που δημιούργησα! Μάλλον σας ταξίδεψε και εσάς… Μια νέα ιδέα-ένα αρχαίο μυστικό… Χρώματα μπλεγμένα, υλικά ασύνδετα… και παραμύθι! Αυτός είναι ο “μάρτης” για μένα- ο δικός μου Μάρτης.»

*Tο βραχιολάκι της κύριας εικόνας είναι της Κωνσταντίνας.

martis5

Αν σας άρεσαν τα βραχιολάκια:

Μαζέψτε ένα: Κάλπικο Ραδίκι
Τιτιβίστε ανέμελα : Elena Siri
Γεμίστε με χρώματα: Εικαστικές Δημιουργίες Φανή Παπ.
Ανοίξτε το κουτί με τις μπουρμπουλήθρες: Bubble Box
Χτυπήστε την διπλανή πόρτα: Κωνσταντίνα Μπακίρα και kwn-stan-tina@hotmail.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Ο Αλέξανδρος είναι Ιστορικός της Τεχνολογίας, υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη-τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρόσφατη Ιστορία της Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα, τις Τεχνολογικές Μεταβάσεις στον Αγροδιατροφικό τομέα, τα τεχνο-επιστημονικά δίκτυα ειδημοσύνης και γενικότερα την αλληλεπίδραση του τεχνολογικού και του κοινωνικού. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Related Posts