Το 1985 ο Andy Warhol ζωγράφισε με το ποντίκι του την Debbie Harry, κατά την παρουσίαση του υπολογιστή Commodore Amiga 1000, σε μια επίδειξη των δυνατοτήτων του πρώτου προσωπικού υπολογιστή της εταιρείας.

Το 2014 ειδήμονες ανέσυραν στην επιφάνεια τα ξεχασμένα ηλεκτρονικά έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη μέσα από τα floppy discs της εποχής. Ο καλλιτέχνης Cory Arcangel, μέλη του Carnegie Mellon University’s Computer Club και  το Andy Warhol Museum, ύστερα από ειδική έρευνα, ανέδειξαν έργα 30ετίας, κάνοντας στους φαν του καλλιτέχνη μια ακόμη έκπληξη.

«Πώς νιώθεις που πλέον όλων η καλλιτεχνική δημιουργία θα μοιάζει με τη δική σου;», τον είχε ρωτήσει το 1985 η Amiga World.

«Μα δεν θα είναι», ήταν η απάντηση του Warhol.

Μια ματιά στα ευρήματα αρκεί για να το επιβεβαιώσει…

warholdisks1

To αυτό-πορτραίτο του 1958, «Andy2».

warholdisks2

Μια Αφροδίτη με τρία μάτια –μάλλον απόδειξη μια πρόωρης χρήσης του copy paste.

warholdisks3

Μια σούπα Campbells’ s στη ζωγραφική.

«Ένας καλλιτέχνης μπορεί να κάνει τα πάντα. Μπορεί να φτιάξει μια ταινία με ήχο, εικόνα, τέχνη», δήλωνε το 1985 ο Warhol.

«Αυτό είναι το καλύτερο».

«Κοιτώντας αυτές τις εικόνες, μπορούμε να δούμε πόσο γρήγορα ο Warhol αξιοποίησε το ολοκαίνουργιο μέσο της εποχής του: το ψηφιακό», τονίζει ο Cory Arcangel, καλλιτέχνης από το Μπρούκλιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Στις 10 Μαΐου θα προβληθεί το βίντεο της διαδικασίας αποκατάστασης των δισκετών στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Carnegie, ενώ στις  12 Μαΐου θα είναι και online διαθέσιμο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]