Ελλάδα-Ρουμανία 0-1, Πορτογαλία-Αλβανία 0-1, Λουξεμβούργο-Λευκορωσία 1-1, Ουκρανία-Σλοβακία 0-1, Βοσνία Ερζεγοβίνη-Κύπρος 1-2, Τσεχία-Ολλανδία 2-1, Ισλανδία-Τουρκία 3-0.

Άλλες μεγαλύτερες, άλλες μικρότερες, αλλά όλες «εκπλήξεις». Έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια οι «μεγάλοι» να καθαρίζουν τους «μικρούς» είτε εντός είτε εκτός έδρας με εξευτελιστικά σκορ. Φαίνεται όμως ότι αυτές οι εποχές έχουν περάσει και σε επίπεδο συλλόγων αλλά και εθνικών ομάδων.

Οι «μεγάλοι» πλέον ζορίζονται ακόμα και εντός έδρας. Ας μην πούμε για τα εκτός. Η Ρεάλ την προηγούμενη εβδομάδα νικούσε 2-0 μέσα στο «Ανοέτα» και τελικά το τελικό αποτέλεσμα την βρήκε να χάνει με το ντροπιαστικό 4-2! Κάποιοι θα πουν ότι μπορεί όλα αυτά να έτυχαν και στη συνέχεια τα πράγματα θα πάρουν την «φυσική» τους ροή και οι μεγάλοι θα κάνουν «περίπατους» απέναντι στους μικρούς.

Δεν είναι καθόλου έτσι όμως τα πράγματα και αυτό θα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου και στα εθνικά πρωταθλήματα αλλά και στα προκριματικά του Euro 2016. Από την πρώτη κιόλας αγωνιστική, οι εκπλήξεις ήταν περισσότερες από τα «φυσιολογικά» αποτελέσματα και αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Όσο πιο πίσω πάμε χρονικά, το ποδόσφαιρο ήταν περισσότερο θέμα τεχνικής και ατομικών δεξιοτήτων. Σήμερα το ποδόσφαιρο είναι θέμα δύναμης, ταχύτητας, αντοχής, φυσικής κατάστασης και τακτικής. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Βάλτε τα με όποια σειρά θέλετε.

Προφανώς παίζει ρόλο ακόμα και η τεχνική και οι ατομικές δεξιότητες, αλλά δεν είναι αυτά που κρίνουν τα παιχνίδια. Μπορεί ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο να πάρουν κάποια παιχνίδια μόνοι τους, αλλά όχι όσα θα έπαιρναν 20 και 30 χρόνια πριν, αν έπαιζαν τότε.

Τι κι αν έχει περάσει μόλις μία δεκαετία από την σεζόν 2003-2004, που η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ κατέκτησε αήττητη, το ομολογουμένως δυσκολότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, αυτή η εποχή μοιάζει να είναι πολύ πολύ πιο μακριά. Και πιθανότατα να μην ξαναζήσουμε ποτέ κάτι τέτοιο.

Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων μπορεί να είναι χαωτικές οικονομικά, αλλά αγωνιστικά το χάσμα έχει γεφυρωθεί, λόγω της αλλαγής της φύσης του ποδοσφαίρου, την οποία αναλύσαμε παραπάνω. Πάνε οι εποχές που ένας παίχτης έπαιρνε μόνος του τα μισά ματς. Οι αμάδες αμύνονται καλύτερα και έχουν μάθει την τέχνη της αντεπίθεσης όσο το δυνατόν καλύτερα.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει πλέον και η έδρα. Εντός έδρας, οι «μεγάλοι» χάνουν πολύ πιο δύσκολα βαθμούς. Πλέον όμως, κάθε εκτός έδρας ματς, ακόμα και με τον θεωρητικά πιο αδύναμο αντίπαλο είναι μία πολύ δύσκολη δοκιμασία. Ο αντίπαλος κλείνεται, ξέρει να αμυνθεί κι αν δεν μπει νωρίς ένα γκολ από την ισχυρότερη ομάδα, όσο περνάει η ώρα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Αν μάλιστα προηγηθεί ο «αδύναμος» οι πιθανότητες ανατροπής εκτός έδρας, μειώνονται δραματικά.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων από την πρώτη αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2016, είναι (δυστυχώς) αυτό της εθνικής μας ομάδας και αυτό της Κύπρου.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε στο άδειο Καραϊσκάκη την Ρουμανία, έμεινε πίσω στο σκορ μόλις στο 10ο λεπτό με το πέναλτι του Μαρικά, αλλά παρά το γεγονός ότι έπαιζε με παίχτη παραπάνω από το  53’ δεν κατάφερε όχι μόνο να γυρίσει το παιχνίδι αλλά ούτε καν να ισοφαρίσει.

Αντίθετα η Κύπρος, αν και βρέθηκε να χάνει από την Βοσνία Ερζεγοβίνη εκτός έδρας μόλις στο 6ο λεπτό, όχι μόνο ισοφάρισε, αλλά έκανε και ολική ανατροπή και πήρε μια ιστορική νίκη με 2-1.

Δεν ξέρω ποιος θα προκριθεί από κάθε όμιλο και ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα σε κάθε χώρα, αλλά όποιος και να το καταφέρει θα «ματώσει» πολύ περισσότερο απ’ ότι παλιότερα. Μάλιστα στην περίπτωση των ομίλων του Euro 2016 είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια από τα «φαβορί» θα παρακολουθήσουν το Euro από την τηλεόραση.

ΥΓ. Η κατάκτηση του  περσινού πρωταθλήματος από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ξεπερνώντας τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα ισοφαρίζοντας μέσα στην έδρα των «καταλανών» την τελευταία αγωνιστική είναι το καλύτερο παράδειγμα για την «εκδίκηση των μικρών».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]