Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, ήταν αβέβαιη ακόμα και η συμμετοχής της μιας και δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για την αδειοδότηση. Τελικά η ομάδα κατάφερε να βρει τα προαπαιτούμενα και να πάρει μια παράταση από τον ΕΣΑΚΕ, ώστε να συμπληρώσει το φάκελό της και να μπορέσει να παίξει στην Α1, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία εκεί. Προφανής στόχος η παραμονή. Όλα αυτά λίγους μήνες πριν το… τώρα.

Πλέον η ΑΕΚ έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο του ελληνικού μπάσκετ και με μπροστάρηδες έναν άνθρωπο που αγαπάει την ομάδα και επενδύει τα χρήματά του σε αυτήν, αλλά και έναν προπονητή – δάσκαλο, διεκδικεί με πολύ σοβαρές αξιώσεις την είσοδό της στην τετράδα από την κανονική κιόλας περίοδο, καθώς και τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν!

Ο Μάκης Αγγελόπουλος ανέλαβε τις διοικητικές τύχες του συλλόγου που τα προηγούμενα χρόνια ταλανίστηκε στα γήπεδα της Γ` Εθνικής και της Α2 (δις) κατηγορίας, με στόχο αρχικά να τον διατηρήσει ζωντανό και αξιοπρεπή. Στην… πορεία κάπου τον συνεπήρε και τον ίδιο η τρέλα και το όνειρο, ζητώντας το κάτι παραπάνω από μια ομάδα που έτσι κι αλλιώς αποτελεί παραδοσιακή δύναμη στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού και ιδιαίτερα στο μπάσκετ. Εκεί όπου έγινε η πρώτη ομάδα που έφερε ευρωπαϊκό τίτλο το μακρινό 1968, μπαίνοντας μάλιστα και στο ρεκόρ γκίνες για την προσέλευση του κόσμου στον τελικό απέναντι στην Σλάβια στο Παναθηναϊκό Στάδιο, προσέλευση που άγγιξε τους 80.000 ανθρώπους!

1

Η πρώτη μεγάλη κίνηση του διοικητικού ηγέτη της Ένωσης, ήταν η πρόσληψη ενός έμπειρου προπονητή, με παραστάσεις αλλά και τίτλους στο ενεργητικό του. Και τι πιο συμβολικό από την περίπτωση του Ντράγκαν Σάκοτα, προπονητή με τον οποίο κατέκτησε τον τελευταίο της τίτλο η ΑΕΚ, αυτόν της Πρωταθλήτριας Ελλάδος το 2002.

2

Με μια ομάδα που στη συνέχεια έμελλε να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού μπάσκετ και έναν πρόεδρο που επένδυσε όσο λίγοι (Φιλίππου) αλλά όχι τόσο όσο χρειαζόταν για να τον διατηρήσει στο απυρόβλητο απέναντι στους οργανωμένους της ομάδας, όταν αποφάσισε να αλλάζει οικονομική πολιτική, προκειμένου να μειώσει τη… χασούρα, που έτσι κι αλλιώς υφίσταται στο άθλημα.

Από παραμονή… μέχρι και Ευρωλίγκα!

Ωστόσο η πρόσληψη του Σάκοτα με βοηθό τον Κορωνιό, δεν ήταν οι μοναδικές μεγάλες κινήσεις του Αγγελόπουλου. Σχεδόν ταυτόχρονα και με τις εισιγήσεις του Σέρβου τεχνικού βεβαίως, προσέλκυσε παίκτες με βαρύ βιογραφικό, όπως οι Μενσά Μπονσού, Χέρστον, Ίνγκλις, Ντελινικάιτις, καθώς και εξαιρετικά ελπιδοφόρους όπως οι Αθηναίου, Ουίλμπεκιν. Ταιριάζοντας απόλυτα με τους Παπαντωνίου, Σαρικόπουλο, Σάκοτα, Μιλόσεβιτς και Κασελάκη, Πολυτάρχου, κατάφεραν να φτιάξουν ένα σύνολο που ενώ στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος μετρούσε ήττες μεταξύ άλλων από Αμαλιάδα, Τρίκαλα, Ελευσίνα και διασυρμούς από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, στο δεύτερο γύρο μοιάζει… ανίκητο!

3

Έχει ήδη κλειδώσει την πέμπτη θέση, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τέταρτη, κάνει βλέψεις ακόμα και για… Ευρωλίγκα και κυρίως αποδίδει εξαιρετικό, επιθετικό και ελκυστικό μπάσκετ. “Ονειρευόμαστε τον τίτλο”, δήλωσε ο Καρλ Ίνγκλις αμέσως μετά την επιβλητική νίκη με 93-77 επί του -εξίσου ισχυρού φέτος- Άρη στο ΟΑΚΑ. Η δήλωση είναι περισσότερο αποτέλεσμα ενθουσιασμού και φιλοδοξίας και λιγότερο ρεαλισμού. Ωστόσο αν η ΑΕΚ με την τρίτη καλύτερη επίθεση, καταφέρει να συμμαζέψει λίγο και την άμυνά της, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπορέσει τουλάχιστον να ενοχλήσει τους -έτσι κι αλλιώς αρκετά ανώτερους- αιώνιους του ελληνικού μπάσκετ.

Βάζοντας παράλληλα και τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από την αμέσως επόμενη σεζόν. Εκεί όπου Αγγελόπουλος και Σάκοτα φρόντισαν να διατηρήσουν ψηλά τον πήχη. Κι αυτό φαίνεται από τις μεταγραφικές βλέψεις της ομάδας. Εκτός από πληροφορία του 3point, αποτελεί μάλλον και κοινό μυστικό ότι έχουν ήδη γίνει οι δύο πρώτες βολιδοσκοπήσεις και αφορούν παίκτες που στο παρελθόν διέπρεψαν με τη φανέλα του συλλόγου.

Ο δικός της “Ελ Σιντ”

Ο μεγάλος στόχος, είναι η απόκτηση του Νίκου Ζήση σε πρώτη φάση και του Γιάννη Μπουρούση, στη συνέχεια. Ο έμπειρος πλέι μέικερ της Φενέρ, προέρχεται από τα “σπλάχνα” του Δικεφάλου, με τον οποίο άλλωστε κατέκτησε και τους πρώτους του τίτλους (Κύπελλο Ελλάδος 2001, Πρωτάθλημα Ελλάδος 2002), αλλά και τις δικές του ατομικές διακρίσεις (καλύτερος νέος παίκτης 2001). Την ίδια ώρα, όντας παίκτης της ΑΕΚ κατέκτησε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων με την Εθνική Ελλάδος το 2002, όπου ανακηρύχθηκε μάλιστα και MVP του τουρνουά! Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Ζήσης είναι δεμένος συναισθηματικά με την Ένωση, για την οποία έχει εκφράσει την επιθυμία του να φορέσει τη φανέλα της, όταν αποφασίσει τον επαναπατρισμό του.

Και αν δεν το κάνει το φετινό καλοκαίρι, μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα το πράξει το επόμενο, μιας και φαίνεται να έχει πάρει την απόφαση να κλείσει την καριέρα του αγωνιζόμενος στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε ομάδα που θα καλύπτει τις φιλοδοξίες του. Εκεί ακριβώς είναι που πατάει και ο Μάκης Αγγελόπουλος, προσφέροντας στον παίκτη ένα συμβόλαιο αρκετά κάτω από τις αποδοχές του (περίπου 1,2 εκ. ευρώ ετησίως) μεν, με ένα ισχυρό κίνητρο και σπουδαίο όραμα, δε. Στα υπέρ της ΑΕΚ και η παρουσία του Ντράγκαν Σάκοτα, τον οποίο είχε και προπονητή ο παίκτης, στα πρώτα του επαγγελματικά μπασκετικά βήματα.

Στον αντίποδα, η περίπτωση του Γιάννη Μπουρούση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ο καρδιτσιώτης σέντερ, αμείβεται με κάτι περισσότερο από 1 εκ. ευρώ ετησίως στη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφορά στην επιθυμία του για επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο διεθνής άσος των “μερένχες” έχει εκδηλώσει διάθεση να παραμείνει για μία ή δύο ακόμη σεζόν στο εξωτερικό, εφόσον βέβαια καταφέρει να βρει συμβόλαιο σε μια ομάδα με προοπτικές αντίστοιχες με εκείνες που του η Ρεάλ.

4

Παρά ταύτα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να το σκεφτεί ξανά για τον επαναπατρισμό. Ακόμη κι αν το αποφασίσει πάντως, η Ένωση θα χρειαστεί να κάνει μια γενναία υπέρβαση στο μπάτζετ της. Ο ίδιος μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2013 στο κανάλι του ΟΠΑΠ, μίλησε με νοσταλγία για την ΑΕΚ, ενώ μεταξύ σοβαρού και αστείου δήλωσε πως εφόσον τον καλούσε ο Δήμος Ντικούδης (γενικός αρχηγός τότε στην ομάδα) θα έπαιζε ακόμα και στην Α2 με την Ένωση!

Το μεγάλο στοίχημα…

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα δείχνει να βαδίζει σε πολύ στέρεες βάσεις και αυτό το στοίχημα φαίνεται πως το έχει κερδίσει. Παρόλα αυτά το άλλο, το… μεγάλο που καλούνται να εξαργυρώσουν Αγγελόπουλος, Σάκοτα και παίκτες, είναι της διαρκούς παρουσίας και έμπρακτης στήριξης του κόσμου. Οι φίλοι της ομάδας διψούν να την δουν να πρωταγωνιστεί ξανά και οι 8.000 οπαδοί της που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ στις 13.00 το μεσημέρι της Κυριακής, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Κάτι που συνέβη και απέναντι σε ΟΣΦΠ, ΠΑΟ.

¡≈  - –¡Õ…ŸÕ…œ”  AEK - PANIONIOS (BASKET LEAGUE 2014-2015)

Ωστόσο όλοι -ακόμα και οι ίδιοι οι οπαδοί- ξέρουν πως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η ομάδα θα χρειαστεί τον κόσμο της στα μεγάλα ραντεβού, στα πραγματικά κρας τεστ. Κι αυτά δεν είναι τα εμπορικά ματς, όπως τα ντέρμπι ή τα ευρωπαϊκά απέναντι σε ομάδες με σπουδαίο brand name. Αντίθετα, είναι τα παιχνίδια απέναντι στα Τρίκαλα, στον ΚΑΟΔ, στον Κολοσσό και στο Ρέθυμνο. Εκεί όπου οι παίκτες και η διοίκηση θα χρειαστεί να πειστούν ότι αυτό που “πουλάνε” είναι τόσο καλό, που βρίσκει πληθώρα “αγοραστών”. Αυτό είναι το στοίχημα που κέρδισε η ομάδα απέναντι στον Άρη, αλλά και το στοίχημα που έχασε ο Φιλίππου στη δική του θητεία. Και βέβαια το αποτέλεσμα θα φανεί εν καιρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι ένα:

6

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]